Vegan challenge; een dagje plantaardig eten



Na haar vegafase (die na een flink aantal maanden toch weer werd omgezet in flexitariër) vroeg onze 8jarige dochter onlangs of ze een dagje veganistisch mocht eten. Ze wist ook daadwerkelijk wat het inhoudt om vegan te zijn en gaf aan dat ze wel weer eens iets nieuws wilde proberen én dat het ook beter is voor dieren.

Zo gezegd, zo gedaan. Samen een dagje vegan. In het weekend, zodat we het makkelijk zelf konden sturen. Maar wat houdt dat nou in, vegan eten. Ik vertel het je!

Wat is vegan eten

Iedereen weet dat vegetariërs geen vlees (en vaak ook geen vis) eten. Veganisten gaan nog een stap verder en eten 100% plantaardig. Dus niks dat afkomstig is van een dier. Ook geen melk/kaas, geen boter, geen eieren. Niks dierlijks. Vaak uit overtuiging vanwege dierenwelzijn, maar ook omdat plantaardig eten beter is voor onze aardbol. Onlangs ging ik naar een congres over dit onderwerp en hoewel ik geen veganist ben is het echt interessante materie (je leest er hier meer over)

Een dag plantaardig eten

Maar veganistisch eten als je dat normaal niet doet betekent ook goed nadenken over wat je op een dag gaat eten. Het gemak waarmee je normaal een boterham met kaas eet kan op zo’n dag niet. Dus zocht ik samen met mijn dochter een menu uit waar we allebei blij van werden. Het betekende wel ook apart inkopen doen, want het zijn niet altijd ingrediënten die ik standaard in huis heb.

plantaardige drinks_vegan

Geen zuivel, wel plantaardige drinks

Daarnaast betekent het ook dat de gewone zuivel, die wij normaal drinken vervangen zou moeten worden. Met plantaardige drinks. En daar zijn er behoorlijk veel van tegenwoordig. Ook gewoon in de supermarkt. Maar per merk verschillen ze behoorlijk van elkaar. Niet alleen in prijs, maar ook in ingrediënten. We deden dus meteen een test van een aantal plantaardige drinks. Die vind je hier.

Vegan menu voor een dag

Dit is wat we gedurende de dag aten:

vegan ontbijt_challenge

Ontbijt: soja bosbessenyoghurt met muesli & frambozen voor mijn dochter. Voor mij een carrotcake pap, gemaakt van verschillende granen met wortel, gedroogd fruit & noten. In de cappuccino ging havermelk ipv gewone melk. En dochterlief dronk geen fruityoghurtdrank, maar havermelk met mango & sinaasappelsap

Lunch: ik maakte een goed vullende soep van tuinbonen & erwtjes (recept vind je hier) met daarbij 2 sneetjes brood om te dopen. Dit keer niet met boter besmeerd, maar met een klein schaaltje olijfolie erbij.

Tussendoor: een raketje ipv een roomijsje voor dochterlief

Avondeten: dit was echt onverwacht lekker. Een sushibowl met bloemkoolrijst, gebakken paddenstoelen & tofu, komkommer&paprika en wat avocado. Ik heb het recept maar meteen uitgewerkt, want of je nu vegan eet of niet, héérlijk was het! Het recept vind je hier.

vegan sushibowl

Onze ervaring

Met een beetje vooruit plannen is het hartstikke goed te doen om een dagje (of vaker) vegan te eten. Het is ook goed om stil te staan bij de hoeveelheid dierlijke producten die je eet. Of dat nou uit overtuiging is of niet.

Vegan eten kán duur zijn. De verschillende plantaardige drinks, yoghurts ed vind ik in veel gevallen niet goedkoop. Een halve liter soja bosbessenyoghurt voor meer dan € 2 is echt bizar duur. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieve en zelfs supermarkten als Lidl hebben tegenwoordig plantaardige drinks in het assortiment. Let wel altijd op de hoeveelheid suiker en andere toevoegingen, want dat varieert per merk enorm!

Gaan we dit vaker doen? Ja, ik denk het wel. We eten ongemerkt best af en toe al vegan, maar ik denk dat we het vaker bewust gaan doen. En om dit streven te benadrukken deze week een weekmenu met alleen maar vega en ook een vegan recept erin. Benieuwd wat jullie daar uit gaan koken. Laat je me dat weten?!

Gepubliceerd op 19 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.