Vegan arajes uit TLV Vegan

Uit TLV Vegan van Jigal Krant komen deze briljante lekkere vegan arajes. Gebakken pita, gevuld met goddelijk gekruid vegan gehakt.
De allereerste keer dat ik arajes at was in Tel Aviv en daarna nog bij restaurant Bardak in Amsterdam. Samen met hen maakte ik voor mijn Borreltijd al een recept voor deze heerlijke pita gevuld met gekruid gehakt. Jigal maakt in TLV Vegan een volledig vleesvrije variant hiervan, die werkelijk niet van zijn vleesbroertje te onderscheiden is.
Ik maakte de vegan arajes voor het eerst nog voordat mijn dochter naar school moest. Die liep de keuken in, snoof boven de pan en wilde er meteen eentje mee naar school. Dus nog voor ik ze op de foto kon zetten verdwenen er al twee arajes in haar schooltrommel. Dat ze er bij thuiskomst nog meer wilde zegt denk ik wel genoeg…
Arajes kun je eigenlijk eten wanneer je wilt. Ik maak ze als borrelhapje of bijvoorbeeld bij de lunch. Jigal gaf nog aan dat je ze wel zo vers mogelijk moet eten, maar ik moet zeggen dat ook nadat ze afgekoeld waren ze echt nog steeds heerlijk waren.
Met de burgers van Beyond Meat maak je de vulling voor deze vegan arajes. Hoewel die er niet heel smakelijk uitzien als je ze uit de verpakking haalt werkt het wel echt fantastisch in deze vegan arajes. Met een aantal kenmerkende smaakmakers maak je het “gehakt” op smaak en daarmee vul je de pita. Die bak je daarna, waardoor de pita lekker knapperig wordt. Jigal doet dat in zijn boek in een grillplan, ik heb gewoon een koekenpan gebruikt met wat zonnebloemolie erin.
De pita voor dit gerecht kun je met een recept uit TLV vegan zelf maken. De shoarmabroodjes in de supermarkt zouden wat mij betreft eigenlijk geen pita mogen heten, het zijn meer sjoelstenen. Maar heb je geen alternatief voor handen, gebruik dan de grote broodjes. Die vullen makkelijker dan de kleine variant.
Dit heb je nodig:
4 Beyond Meat burgers
handje pijnboompitten, geroosterd en grof gehakt
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 tl harissa (ik gebruikte 1 el omdat ik een milde harissa in huis had)
1 el ras el hanout
5 takjes bladpeterselie, grof gehakt
3 grote pita’s
Oven voorverwarmen op 180 C
Vegan arajes uit TLV Vegan
Om deze vegan arajes te maken doe je de Beyond Meat burgers in een kom. Voeg daar de pijnboompitten, ui, knoflook, harissa, specerijen en peterselie aan toe. Kneed even door en breng op smaak met zout en peper.
Rooster de pita en snijd doormidden, in halve manen. Vul de helften met het “gehakt” mengsel en strijk glad aan de snijkant. Kwast de pita’s rondom in met zonnebloemolie. Verhit een grote koekenpan met een scheut zonnebloemolie en zet de pita’s met de snijkant naar beneden zodat die dichtschroeit. Draai dan op de zijkanten en rooster die 2-3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Snijd de helften nu in kwarten en zie op de snijkant nog een minuut in de hete pan.
Doe alle arajes in een ovenschaal en laat ze in de voorverwarmde oven nog 5 minuten nagaren, zodat de binnenkant ook goed gaar is. Ik serveer de arajes graag bij de borrel, dus schenk iets lekkers in en geniet.
Tahinsaus bij arajes
Alles wordt lekkerder van tahinsaus, maar bij deze vegan arajes is het echt de kers op de taart. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is goede tahin (ik gebruik die van Souq) aan te lengen met water en op smaak te brengen met citroensap, zout en peper. Serveer je verse arajes met de tahinsaus en geniet!
Gepubliceerd op 19 maart 2022