Vakantie in eigen land – stedentrip SchiedamStedentrip naar Schiedam

Persoonlijk had ik weinig gevoel bij Schiedam. Maar wat ben ik verrast tijdens ons dagje Schiedam vorige week. Want op steenworp afstand van het moderne R’DAM ligt het authentieke en karakteristieke S’DAM. Schiedam dus.

 

S’dam Distillers District

Schiedam wordt ook wel het Distillers District wordt genoemd, want de stad kende in de hoogtij dagen honderden verschillenden stokerijen, branderijen en distilleerders, waar onder meer gin werd gemaakt. Die historie zie je in de hele stad terug en heeft het op meerdere manieren gevormd. Want niet alleen Ketel 1 jenever van Nolet, Sylvius Gin van Onder de Boompjes Distillery, likeuren van de Koninklijke de Kuyper maar ook relatieve nieuwkomers als Serious Bee Distillers, Bobby’s, Loopuyt en Catz Gin komen uit de koker van vaak eeuwenoude familiebedrijven uit Schiedam.

Wandeling door historisch centrum Schiedam

Wij liepen met een privé gids ruim anderhalf uur door het historische centrum en met regelmaat hing mijn kaak bijna op de grond van verbazing. Wat een práchtige stad. Echt niet normaal. Zeker met een gids hoor en zie je details die je anders mogelijk niet waren opgevallen. De tour boekte ik trouwens zelf via Schiedam Partners en voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten (€ 15,- pp) De wandeltours worden op donderdag en vrijdag gehouden, voor maximaal twee personen.

En hoe leuk, nadat ik de tour had geboekt werd ik gebeld door Schiedam Partners. Of ze me nog wat meer mochten laten zien van de stad. Super leuk. Dus na de wandeling door het centrum liepen we, door het oudste stadspark van Nederland, naar de geheime speak easy locatie van Loopuyt gin.

Speak Easy Loopuyt

Voor het achtergrondverhaal van deze relatieve nieuwe gin, een kijkje in de geheime barren van hun locatie (waar ook gebokst wordt in een echte ring) en natuurlijk om te proeven. Wat een feest!

 

Jij kunt hier trouwens ook te gast zijn, wist je dat? Als je namelijk Loopuyt gin koopt zit op de fles een muntje. Als je mailt naar het adres wat daar op staat krijg je een uitnodiging om langs te komen. Nu, ten tijde van Corona gaat dat natuurlijk even anders. Maar onthoud het voor een later moment, als het weer kan. Want het is echt een te gekke ervaring!

Borrelen & eten bij 1714 Drinks & Bites Schiedam

Tot slot lopen we terug het centrum in voor een late lunch. Bij 1714 Drinks & Bites aan de Schie zitten we buiten op een ponton na te genieten van deze onverwachte dag. Onverwacht is ook de fantástische borrelplank die we bestellen. En ik ben een zeiksnor als het op borrelplanken aan komt😉

 

Dit is met recht de beste die ik in tijden heb gegeten. Net als de cocktails die door eigenaar Jasper voor ons worden gemaakt. Wat een heerlijke afsluiter. En wat een aanrader is ook deze plek! Restaurant 1714 zit aan de Lange Haven 24 in Schiedam.

De Bonte Koe Schiedam

Als écht laatste stop lopen we nog even binnen bij de Bonte Koe. Als je van chocola houdt moét je langs de Bonte Koe. Ook als je, zoals ik, niet echt een chocola-eter bent trouwens. Want dit is wel buitencategorie chocola kan ik je vertellen. Met een doosje vol lopen we terug naar de auto. De Bonte Koe vind je aan de Lange Haven 54 in Schiedam.

 

Staycation in Schiedam

Dat Schiedam op slechts een half uurtje van Leiden ligt en we tot nu niet wisten hoe tof het hier was hebben we vandaag gelukkig meer dan goed gemaakt. Ik vermoed dat je met gemak een weekend Schiedam vol krijgt.

Want we zijn nog niet eens in het Jenevermuseum geweest of in het Stedelijk Museum. Weet ook dat er nog zeven prachtige (sommigen ook nog werkende) molens in de stad te zien zijn. En culinair gezien kom je, los van de gin, ook ruimschoots aan je trekken in Schiedam. Geen zin om te lopen? Bekijk de stad dan eens vanaf het water tijdens een rondvaart.

Kortom, ons dagje Schiedam gaat zeker weten nog een keer een vervolg krijgen want ik was écht heel erg verrast. Aanrader dus voor je volgende weekendje weg in eigen land!

Gepubliceerd op 22 juni 2020


3 reacties

 1. Franny v.leeuwen-weeda schreef:

  Dat doet mij deugd.Defamilie van mijn man wist ook niet dat er zoveel moois hier was.
  Hopelijk komende tijd kunnen we weer genieten met de familie om nog veel meer te ontdekken.

 2. Monique schreef:

  Trots op Schiedam en al zijn MOOISCH 😉

 3. Nicolet schreef:

  Leuk dat je ‘mijn’ stad zo hebt ervaren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.