Vakantie in eigen land – Limburg



Door mijn operatie en bijbehorende herstel zijn onze vakantieplannen dit jaar wat anders dan anders. We blijven in eigen land. Heerlijk vind ik het. Na al een weekje op Texel in juni, gaan we deze zomer twee andere provincies ontdekken.

Eerst een aantal dagen Overijssel, de provincie waar ik ben opgegroeid. En daarna zakken we af naar Zuid Limburg, de provincie waar mijn ouders vandaan komen. In Limburg was ik dit jaar eerder en ik vertel je vandaag waarom we daar naar terug gaan en waar we heen gaan!

Vakantie in eigen land – Limburg

Want voor lekker eten, prachtige omgeving, goede wijn en lieve mensen hoéf je dus niet perse het land uit. Je stapt in de trein of auto en zakt af naar het Zuiden. Vakantiepark? Dat kan. Hotels? Keuze genoeg! Maar waarom verblijf je niet eens in een prachtig vakwerkhuis?

De Heerlijkheid Vijlen

In Vijlen, het bergdorpje Viele zoals ze het zelf noemen, staat De Heerlijkheid Vijlen. Het ‘roer om’ project van voormalig Landal topman Bas Hoogland en zijn vrouw Jeanette. Een aantal jaren geleden knapte zij twee panden op en startten ze met het verhuren van twee prachtige vakwerkhuizen.

In januari was ik er met een van mijn liefste vriendinnen en ontdekte ik, zelfs midden in de winter, hoe heerlijk het er is. In begin april keerde ik terug. Dit keer alleen, om er mijn boek te schrijven. En deze zomer ga ik er weer naar toe, dit keer met mijn gezin.

HeerlijkheidVijlen_.jpg HeerlijkheidVijlen_hansengrietje_.jpg

Gastvrij Zuid Limburg

Of je nu in het grote huis (foto links) verblijft, met je familie/vrienden/jaarclub whatever of in het Hans & Grietje huis (foto rechts), Jeanette heeft een inrichting verzorgd waar je jaloers op wordt. Alles is er. Genoeg borden (vintage!), glazen, bestek, een ruime koelkast, topbedden, zachte handdoeken.

HeerlijkheidVijlen_boomgaard_.jpg HeerlijkheidVijlenBoy_.jpg

De tuin is groot genoeg om in te spelen. Hond Boy is knuffelbaar, lief en op verzoek uit te laten 😉.

Wijngaard St. Martinus

Bij mijn bezoek in april bracht ik ook een bezoek aan de Nederlandse wijngaard St. Martinus, die op loopafstand van De Heerlijkheid ligt. Voor een rondleiding, een proeverij en uiteraard om een paar flessen in te slaan. Alles in de naam van research (ze staan o.a. in mijn nieuwe boek). Het is een must als je in de buurt bent en van goede wijn houdt!

St. Martinus_wijnvaten.jpg

Wat is er nog meer te doen

Ben je met kinderen, dan wil je zeker naar het Drielandenpunt! Ben je met foodies? dan is de Eysterhalte in Eys een must stop. Ben je met wijnliefhebbers? Zie hierboven! De bierliefhebber rijdt naar Gulpen, voor een proeverij in het Proeflokaal van Gulpener bier. Een dagje de stad in? Maastricht natuurlijk!

St. Martinus_Smulpaapje

Maar wil je gewoon in de tuin een boek lezen, dan kan dat. De boomgaard is een heerlijke plek ook om ‘s avonds van de zonsondergang te genieten.  De babyfoon, indien nodig, reikt ver genoeg er voor!

Eetsouvenirs uit Limburg

Smulpaapje zou Smulpaapje niet zijn als ik niet uit iedere provincie ook regionale lekkernijen mee naar huis neem. Omdat we al meer dan 45 jaar in Limburg komen gaat er áltijd gebakken pastei (vleeswaren) van de slager mee naar huis. Maar de slagers daar maken ook fantastisch zoer vleisj (dit is ons familierecept) Natúúrlijk neem je een Limburgse vlaai mee (wel even naar de bakker daarvoor!).

Heb je nog meer tips?

Maar goed, het is er dus zó fijn dat we deze zomer terug gaan. Een hele week. Ik verheug me er nu al op. En ondanks dat ik Limburg dus best goed ken, zijn meer tips hartstikke welkom. Deel je ze onder dit artikel met me?

Meer informatie

Wil je meer weten over De Heerlijkheid Vijlen, dan is dit hun website
Wil je meer weten over de St. Martinus, dan hebben zij ook een website
De Eysterhalte vind je in Eys, en ook zij zijn online terug te vinden

Vakantie in eigen land

Na onze vakantie kom ik natuurlijk bij je terug met meer tips en suggesties voor vakantie in eigen land, en voor (Zuid) Limburg. Die lees je onder andere hier 

Gepubliceerd op 8 juli 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus