Vakantie in eigen land – GelderlandVakantie in eigen land – Gelderland

Niet alleen dit jaar gaan we op vakantie in eigen land, dat deden we vorig jaar ook. Onder meer in de provincie Gelderland. En hoewel Deventer natuurlijk niet tot Gelderland behoort heb ik die wel meegenomen, omdat het op de grens van Gelderland ligt én zo ontzettend de moeite waard is om te bezoeken.

Doordat het weer in de vier dagen dat we in Gelderland waren niet optimaal was zijn we eigenlijk maar twee dagen écht op pad geweest. Een dag naar Deventer, en een dagje naar Zutphen. Maar de tips voor die twee plaatsen heb ik natuurlijk voor je op een rijtje gezet.

Dagje Deventer

Want met een dagje Deventer begonnen we ons midweekje Gelderland vorig jaar. Deze stad aan de IJssel, die dus officieel tot de provincie Overijssel behoort, is een bezoekje meer dan waard. Je zou hier met gemak een aantal dagen kunnen doorbrengen, maar helaas hadden wij er maar eentje.

Waar koop je Deventer koek

Ja, da’s wel een inkoppertje hé. Deventer koek koop je, in Deventer. Ben je in Deventer, dan moet je natuurlijk de echte proeven (én meenemen voor thuis, maar dat terzijde) Bezoek de ouderwetse Deventer koekwinkel aan de Brink voor een stukje nostalgie en sfeer.

Lunchen bij No. 11 in Deventer

Er zijn héél veel fijne restaurants in Deventer, maar wij besloten uitgebreid te lunchen bij No. 11 en dat bleek niet alleen een hele lekkere, maar ook nog eens een hele betaalbare keuze te zijn. Een heerlijke uitgebreide lunchkaart, met voor ieder wat wils. Je vindt het restaurant op Grote Poot 11

Stadswandeling door Deventer

Na de lunch is het tijd om de benen te strekken en doen we een stadswandeling door Deventer. We hebben helaas nog maar kort (vorig jaar liep ik nog niet zoveel in verband met een herstellende gebroken teen, na een operatie) maar genieten enorm van de wandeling door de stad. Omdat Deventer een oude Hanzestad is zijn de panden in en rondom het centrum prachtig. Kijk vooral ook eens naar boven, naar de verschillende gevels. Trek hier, als je wel mobiel bent, rustig een paar uur voor uit. Er is genoeg te zien.

Landal de Vlinderhoeve

Tijdens onze midweek Gelderland hebben we (zelf) een huisje gehuurd op het nieuwe Landal park De Vlinderhoeve. Modernere huisjes dan je gewend bent van Landal, mooier ingericht dan gemiddeld ook, maar wel op een park dat (destijds) nog echt in aanbouw is. Dus geen animatie, niet veel (jonge) kinderen maar wel heerlijk rustig, met alle comfort, midden in de natuur en met volop te zien in de omgeving.

Dagje Zutphen

En dat betekent een dagje Zutphen. Net als Deventer een oude Hanzestad, maar beduidend kleiner en overzichtelijker. We beginnen onze dag Zutphen met koffie en lekkers bij De Pelikaan. Een ouderwetse koffiebranderij, die nog steeds volop verkoopt en de gebrande bonen ter plekke voor je maalt op de door jou gewenste stand.

We nemen direct ook koffie mee voor huis (Guatamala) en tot op de dag van vandaag bestel ik mijn koffie bij De Pelikaan (ze bezorgen door heel Nederland). Een aanrader!

Bakkerij van Rooyens Zutphen

En nee, ook Zutphen verlaten we niet zonder een lokale specialiteit. Bij bakkerij van Rooyens kopen we hun befaamde Veluwse appelcake, waarvan we bij thuiskomst al weer spijt hebben dat we er niet meteen twee hebben gekocht. Goed om te weten, ook zij hebben een webshop waar je kunt bestellen…

Wandelen door Zutphen

Wat voor Deventer gold, geldt zeker ook voor Zutphen. Al wandelend zie je het meeste. Hofjes, kleine straatjes, een mooie kerk en heel wat prachtige gevels. Er hangt een liefelijke sfeer in Zutphen.

Italiaans restaurant Vaticano Zutphen

En we gaan ook hier niet naar huis voordat er uitgebreid is geluncht en dat doen we in Zutphen bij Vaticano. Omdat het weer niet heel best is zitten we binnen, omringd door de mariabeelden. Heerlijk. Dat is het eten trouwens ook. Gewoon degelijk Italiaans. Niks op aan te merken!

Gelderse streken

Maar er is in Gelderland natuurlijk nog véél meer te doen, zien en beleven. Het is tenslotte de grootste provincie van Nederland. Maar ik hoop je hiermee in ieder geval alvast een klein zetje te hebben gegeven om misschien wel eens een weekendje Gelderland te boeken.

Heb je voor Deventer en/of Zutphen aanvullende tips, laat je ze dan onder dit artikel achter?!

Gepubliceerd op 11 juli 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 maart 2023
Don papa rum
 
Waar komt Don Papa rum vandaan?

Ik neem je mee naar de Filipijnen. Het land waar Don Papa rum vandaan komt. Ga je mee op reis?!
4 maart 2023
cremant bistrot bar frere
 
Bistrot bar Frère in Rotterdam

Als je in Rotterdam uit eten wil ga je meestal het centrum in. Vanaf nu ga je linea recta naar Bistrot bar Frère in Rotterdam. Daar ga je blij van worden!
2 maart 2023
activiteiten Antwerpen
 
Antwerpen activiteiten

Volop tips voor leuke activiteiten in Antwerpen. Voor een weekendje weg of stedentrip, inclusief hoteltip. Ik zet alle Antwerpen tips voor je op een rijtje.
6 februari 2023
masterclass borrelen susan aretz
 
Masterclass Borreltijd met Susan Aretz

Altijd al willen leren hoe je de perfecte borrelplank maakt en welke cocktails je daar bij serveert? In de masterclass Borreltijd leer je het allemaal!
3 februari 2023
business class klm
 
Businessclass vliegen

Is het het waard om businessclass te vliegen en wat krijg je dan eigenlijk? Ik vloog voor het eerst businessclass met KLM en zet alles voor je op een rijtje.
1 februari 2023
dagtrip klein curacao
 
Dagtrip naar Klein Curaçao

Ben je op Curaçao en heb je de tijd, dan is een dagtrip naar Klein Curaçao de moeite waard. Een echt onbewoond eiland op een uur varen van Curaçao.