Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?



Twee weken zonder gas op Curaçao… Hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij vijftien dagen lang geen gas. Hoe zit dat? In Curaçao hebben we geen gasleidingen zoals in Nederland. Ons gas komt uit een grote 100lbs gastank. Deze tanks staan bij ons buiten het hek in een nisje en bij de meeste huizen staan ze binnen het hek. Ons huis is door deze zichtbare gasflessen een toeristische attractie voor tourbussen die toeristen een rondleiding geven op het eiland, want er wordt tijdens die tours ook verteld over hoe het geregeld is qua nutsvoorzieningen.

Kopen op gas op Curaçao

We hebben twee gastanks. Als de ene leeg is, sluit je de andere aan en bestel je gelijk een nieuwe gasfles. Blijkbaar was onze laatst bestelde gasfles nooit afgeleverd, want ineens waren beide gasflessen leeg. Ik bestelde gelijk twee gasflessen, maar helaas liet de levering meer dan twee weken op zich wachten in verband met een grote blackout op het eiland. Paniek dus!

Want de vraag was gelijk: hoe ga ik nou koken? We hebben namelijk niks anders dan een elektrische oven, een waterkoker en een barbecue. De oven bleek de afgelopen twee weken echt onze redder in nood.

Creatief in de keuken zonder gas

De missie creatief koken kon van start. Wat hebben wij de zestien dagen dat we niet konden koken op gas gegeten ’s avonds? Nou, kijk maar mee:
Dag 1: Op de eerste gasloze dag hadden ook nog eens geen stroom.  Nul komma niks, bijna 24 uur lang. De stroom op het hele eiland lag eraf. Dus zijn we gaan barbecueën met wat we nog in huis hadden: gegrilde courgette, gamba spiesjes, gepofte aardappel en een hele gemarineerde bloemkool. Met wat kaarsjes aan en met een zaklamp hangend boven de tafel, hebben we heerlijk kunnen eten.
Dag 2: Couscoussalade met feta, olijven, komkommer, tomaat en lekkere olijfolie.
Dag 3: Boterhammen met pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? 🙂
Dag 4: Risotto uit de oven met venkel en sardines.
Dag 5: Wraps uit de oven met een kliekje bonen/mais/tomaat/verse groente
Dag 6: Geroosterde broccoli en kikkererwten, gepofte aardappel en zalmfilet
Dag 7: Plaat pizza
Dag 8: We gingen een keer overstag. Indonesisch afgehaald
Dag 9: Quiche met pompoen en feta
Dag 10: Salade met geitenkaas uit de oven, peer en walnoten
Dag 11: Wederom ovenrisotto, maar nu met pompoen en courgette.
Dag 12: Ovenfrietjes en bloemkool steaks uit de oven.
Dag 13: Omdat we uitgebreid geluncht hadden: zuurdesem bruschetta met burrata
Dag 14: Restjes opmaken; dus op herhaling de bruschetta’s en de quiche.
Dag 15: Geroosterde broccoli met gepofte aardappel en ‘barracuda en papillote’
Dag 16: Hetzelfde als dag 1: op herhaling de couscous salade.

Uitdaging geslaagd!

Heel eerlijk vond ik het best een leuke uitdaging om steeds weer iets lekkers op tafel te zetten zon,der dat je gebruik kan maken van een kookplaat, maar toen we op dag 17 eindelijk weer gas hadden, deed ik toch echt wel een vreugdedansje.

Mocht je in deze lijst een gerecht zien waarvan je denkt: daar wil ik wel een recept van! Laat dan hieronder een berichtje achter, dan ga ik dat voor je regelen.

Gepubliceerd op 2 juli 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 januari 2021
vogelvoederbakje
 
Maak je eigen vogelvoederbakje

Zelf een voederbakje voor vogels maken? Marrigt legt uit hoe je dat heel eenvoudig thuis kunt maken. Leuk ook om samen met je kind(eren) te doen!
25 januari 2021
bloemkoolsalade
 
Bloemkool tabouleh

Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.
25 januari 2021
bananenbrood nigella
 
Bananenbrood met tahin en chocola

Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!
25 januari 2021
tonijnburger uit blik
 
Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes

Budgetrecept voor de lekkerste, zelfgemaakte tonijnburgers. Dit is een visburger die je vanaf nu met regelmaat op je weekmenu zet.
21 januari 2021
aan tafel uit Wat eten we vandaag
 
Weekmenu 2021 – week 4

Comfortfood, gezonde en snelle maaltijden. In het weekmenu vind je het allemaal terug. Boodschappen doen en koken maar!
18 januari 2021
groente spaghetti bolognese
 
Snelle bolognese met groentespaghetti

Uit Everyday Fresh van Donna Hay komt deze gezondere Bolognese. Met een aantal verrassende ingrediënten, en ook verrassend lekker.