Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?



Twee weken zonder gas op Curaçao… Hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij vijftien dagen lang geen gas. Hoe zit dat? In Curaçao hebben we geen gasleidingen zoals in Nederland. Ons gas komt uit een grote 100lbs gastank. Deze tanks staan bij ons buiten het hek in een nisje en bij de meeste huizen staan ze binnen het hek. Ons huis is door deze zichtbare gasflessen een toeristische attractie voor tourbussen die toeristen een rondleiding geven op het eiland, want er wordt tijdens die tours ook verteld over hoe het geregeld is qua nutsvoorzieningen.

Kopen op gas op Curaçao

We hebben twee gastanks. Als de ene leeg is, sluit je de andere aan en bestel je gelijk een nieuwe gasfles. Blijkbaar was onze laatst bestelde gasfles nooit afgeleverd, want ineens waren beide gasflessen leeg. Ik bestelde gelijk twee gasflessen, maar helaas liet de levering meer dan twee weken op zich wachten in verband met een grote blackout op het eiland. Paniek dus!

Want de vraag was gelijk: hoe ga ik nou koken? We hebben namelijk niks anders dan een elektrische oven, een waterkoker en een barbecue. De oven bleek de afgelopen twee weken echt onze redder in nood.

Creatief in de keuken zonder gas

De missie creatief koken kon van start. Wat hebben wij de zestien dagen dat we niet konden koken op gas gegeten ’s avonds? Nou, kijk maar mee:
Dag 1: Op de eerste gasloze dag hadden ook nog eens geen stroom.  Nul komma niks, bijna 24 uur lang. De stroom op het hele eiland lag eraf. Dus zijn we gaan barbecueën met wat we nog in huis hadden: gegrilde courgette, gamba spiesjes, gepofte aardappel en een hele gemarineerde bloemkool. Met wat kaarsjes aan en met een zaklamp hangend boven de tafel, hebben we heerlijk kunnen eten.
Dag 2: Couscoussalade met feta, olijven, komkommer, tomaat en lekkere olijfolie.
Dag 3: Boterhammen met pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? 🙂
Dag 4: Risotto uit de oven met venkel en sardines.
Dag 5: Wraps uit de oven met een kliekje bonen/mais/tomaat/verse groente
Dag 6: Geroosterde broccoli en kikkererwten, gepofte aardappel en zalmfilet
Dag 7: Plaat pizza
Dag 8: We gingen een keer overstag. Indonesisch afgehaald
Dag 9: Quiche met pompoen en feta
Dag 10: Salade met geitenkaas uit de oven, peer en walnoten
Dag 11: Wederom ovenrisotto, maar nu met pompoen en courgette.
Dag 12: Ovenfrietjes en bloemkool steaks uit de oven.
Dag 13: Omdat we uitgebreid geluncht hadden: zuurdesem bruschetta met burrata
Dag 14: Restjes opmaken; dus op herhaling de bruschetta’s en de quiche.
Dag 15: Geroosterde broccoli met gepofte aardappel en ‘barracuda en papillote’
Dag 16: Hetzelfde als dag 1: op herhaling de couscous salade.

Uitdaging geslaagd!

Heel eerlijk vond ik het best een leuke uitdaging om steeds weer iets lekkers op tafel te zetten zon,der dat je gebruik kan maken van een kookplaat, maar toen we op dag 17 eindelijk weer gas hadden, deed ik toch echt wel een vreugdedansje.

Mocht je in deze lijst een gerecht zien waarvan je denkt: daar wil ik wel een recept van! Laat dan hieronder een berichtje achter, dan ga ik dat voor je regelen.

Gepubliceerd op 2 juli 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.