Turkse pizza uit Het Amsterdam kookboek



Ik moet eerlijk opbiechten dat ik nog nooit een Turkse pizza had gegeten. Maar nadat ik ‘in het Amsterdam kookboek van Laura de Grave zag staan kreeg ik er instant trek in. Ik kocht ze eerst bij ons Turkse delicatessenwinkel, dat was al smullen. Maar nu moest ik ‘natuurlijk ook een keer zelf maken.

Dat bleek veel eenvoudiger dan ik dacht en was nóg lekkerder (hoewel het niet het meest fotogenieke gerecht is). Zeker als ze zo vers uit de oven komen zijn ze echt geweldig. Probeer maar eens. Een ideale weekendlunch of lichte maaltijd!

Voor vier Turkse pizza’s

Voor het deeg
265g bloem
135ml koud water
3g zout

Voor de saus
80g tomaten
80g ui
100g puntpaprika
3g gedroogde peterselie
5g zout
2g gemalen komijn
2g gedroogde tijm
200g rundergehakt (het boek gebruikt 100g kalfsgehakt)

Verder nodig: pizzasteen/pizzaoven of verwarm je oven op de hoogst mogelijke stand – ijsbergsla, knoflooksaus & evt sambal

Deeg voor je Turkse pizza

Doe zout en bloem in een kom en giet hier, terwijl je kneed (met de hand of je keukenmachine), het koude water beetje bij beetje bij. Kneed tien minuten tot je een elastisch deeg hebt en laat dan 2-3 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in vier bolletjes van 100g elk. Laat, afgedekt, op het aanrecht een goed uur rusten (of 2-3 uur in de koelkast)

Saus voor je Turkse pizza

Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het gehakt, in een keukenmachine en pulseer tot een saus (dit kan ook in de blender of met de staafmixer) Prak er dan het gehakt doorheen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. In het boek gaat er nog een klein scheutje zonnebloemolie in, ik heb dat achterwege gelaten

Turkse pizza uit Amsterdam Kookboek

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht tot een pizza van ongeveer 30cm (ik maakte ze ongeveer 22cm). Smeer de saus gelijkmatig over de vier bodems. Bak ze daarna in ongeveer 4 minuten, in de voorverwarmde oven. Dat kan op een pizzasteen, die je mee hebt verwarmd in de oven. Of gewoon op de bakplaat (met wat bakpapier). Hoe hoger je oven kan qua temperatuur, des te sneller is ‘ie klaar. Ik bakte ze in ons mobiele pizza-oven.

Beleg de pizza’s daarna met fijngesneden ijsbergsla en doe er saus naar keuze op. Op de mijne deed ik zelfgemaakte knoflooksaus en wat sriracha mayonaise, voor de pit. Vers het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 17 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.