Turkse pizza uit Het Amsterdam kookboek



Ik moet eerlijk opbiechten dat ik nog nooit een Turkse pizza had gegeten. Maar nadat ik ‘in het Amsterdam kookboek van Laura de Grave zag staan kreeg ik er instant trek in. Ik kocht ze eerst bij ons Turkse delicatessenwinkel, dat was al smullen. Maar nu moest ik ‘natuurlijk ook een keer zelf maken.

Dat bleek veel eenvoudiger dan ik dacht en was nóg lekkerder (hoewel het niet het meest fotogenieke gerecht is). Zeker als ze zo vers uit de oven komen zijn ze echt geweldig. Probeer maar eens. Een ideale weekendlunch of lichte maaltijd!

Voor vier Turkse pizza’s

Voor het deeg
265g bloem
135ml koud water
3g zout

Voor de saus
80g tomaten
80g ui
100g puntpaprika
3g gedroogde peterselie
5g zout
2g gemalen komijn
2g gedroogde tijm
200g rundergehakt (het boek gebruikt 100g kalfsgehakt)

Verder nodig: pizzasteen/pizzaoven of verwarm je oven op de hoogst mogelijke stand – ijsbergsla, knoflooksaus & evt sambal

Deeg voor je Turkse pizza

Doe zout en bloem in een kom en giet hier, terwijl je kneed (met de hand of je keukenmachine), het koude water beetje bij beetje bij. Kneed tien minuten tot je een elastisch deeg hebt en laat dan 2-3 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in vier bolletjes van 100g elk. Laat, afgedekt, op het aanrecht een goed uur rusten (of 2-3 uur in de koelkast)

Saus voor je Turkse pizza

Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het gehakt, in een keukenmachine en pulseer tot een saus (dit kan ook in de blender of met de staafmixer) Prak er dan het gehakt doorheen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. In het boek gaat er nog een klein scheutje zonnebloemolie in, ik heb dat achterwege gelaten

Turkse pizza uit Amsterdam Kookboek

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht tot een pizza van ongeveer 30cm (ik maakte ze ongeveer 22cm). Smeer de saus gelijkmatig over de vier bodems. Bak ze daarna in ongeveer 4 minuten, in de voorverwarmde oven. Dat kan op een pizzasteen, die je mee hebt verwarmd in de oven. Of gewoon op de bakplaat (met wat bakpapier). Hoe hoger je oven kan qua temperatuur, des te sneller is ‘ie klaar. Ik bakte ze in ons mobiele pizza-oven.

Beleg de pizza’s daarna met fijngesneden ijsbergsla en doe er saus naar keuze op. Op de mijne deed ik zelfgemaakte knoflooksaus en wat sriracha mayonaise, voor de pit. Vers het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 17 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.