Turkse pizza uit Het Amsterdam kookboek



Ik moet eerlijk opbiechten dat ik nog nooit een Turkse pizza had gegeten. Maar nadat ik ‘in het Amsterdam kookboek van Laura de Grave zag staan kreeg ik er instant trek in. Ik kocht ze eerst bij ons Turkse delicatessenwinkel, dat was al smullen. Maar nu moest ik ‘natuurlijk ook een keer zelf maken.

Dat bleek veel eenvoudiger dan ik dacht en was nóg lekkerder (hoewel het niet het meest fotogenieke gerecht is). Zeker als ze zo vers uit de oven komen zijn ze echt geweldig. Probeer maar eens. Een ideale weekendlunch of lichte maaltijd!

Voor vier Turkse pizza’s

Voor het deeg
265g bloem
135ml koud water
3g zout

Voor de saus
80g tomaten
80g ui
100g puntpaprika
3g gedroogde peterselie
5g zout
2g gemalen komijn
2g gedroogde tijm
200g rundergehakt (het boek gebruikt 100g kalfsgehakt)

Verder nodig: pizzasteen/pizzaoven of verwarm je oven op de hoogst mogelijke stand – ijsbergsla, knoflooksaus & evt sambal

Deeg voor je Turkse pizza

Doe zout en bloem in een kom en giet hier, terwijl je kneed (met de hand of je keukenmachine), het koude water beetje bij beetje bij. Kneed tien minuten tot je een elastisch deeg hebt en laat dan 2-3 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in vier bolletjes van 100g elk. Laat, afgedekt, op het aanrecht een goed uur rusten (of 2-3 uur in de koelkast)

Saus voor je Turkse pizza

Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het gehakt, in een keukenmachine en pulseer tot een saus (dit kan ook in de blender of met de staafmixer) Prak er dan het gehakt doorheen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. In het boek gaat er nog een klein scheutje zonnebloemolie in, ik heb dat achterwege gelaten

Turkse pizza uit Amsterdam Kookboek

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht tot een pizza van ongeveer 30cm (ik maakte ze ongeveer 22cm). Smeer de saus gelijkmatig over de vier bodems. Bak ze daarna in ongeveer 4 minuten, in de voorverwarmde oven. Dat kan op een pizzasteen, die je mee hebt verwarmd in de oven. Of gewoon op de bakplaat (met wat bakpapier). Hoe hoger je oven kan qua temperatuur, des te sneller is ‘ie klaar. Ik bakte ze in ons mobiele pizza-oven.

Beleg de pizza’s daarna met fijngesneden ijsbergsla en doe er saus naar keuze op. Op de mijne deed ik zelfgemaakte knoflooksaus en wat sriracha mayonaise, voor de pit. Vers het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 17 december 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.