Tulband met maanzaad & Mineola



Een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit, dat is de Mineola. Ze zijn nu volop verkrijgbaar en super lekker. De schil gebruik je in dit recept ook, die geeft nog meer smaak aan het recept. En gecombineerd met een fikse lading maanzaad krijg je een frisse cake met wat bite. Heerlijk!

Kun je geen mineola’s vinden dan kun je ook prima dezelfde hoeveel grapefruit gebruiken.

tulband mineola en maanzaad

Voor één tulband heb je nodig

225g boter (+ extra om de tulbandvorm in te vetten), op kamertemperatuur
200g suiker
3 eieren
250ml karnemelk
2 Mineola’s (goed geboend), rasp en sap apart
75ml fruitsap + 125ml extra (sap van 2 vruchten)
350g bloem
1tl bakpoeder
1tl bakingsoda
75g maanzaad
mespunt zout
Poedersuiker

Verder nodig: Tulband (ingevet) – mixer – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)

Tulband met mineola en maanzaad

De zachte boter mix je met de suiker tot alles suiker is opgenomen en mooi bleek kleurt. Dan gaan één voor één de eieren erbij, schraap de randen goed erbij zodat je een mooi glad geheel krijgt. In een aparte kom meng je de bloem, bakpoeder, bakingsoda, maanzaad, zout en rasp van de mineola.

Citrustulband met maanzaad

Meng de karnemelk met de 75ml fruitsap en giet dit bij het botermengsel. Niet schrikken, het ziet er gek uit nu. Maar dit geheel gaat bij de droge ingrediënten en je roert dat goed door, tot een beslag. Dan is alles weer zoals het hoort. Doe het beslag in de goed ingevette tulband vorm, strijk de bovenkant glad en bak dan ongeveer 50 minuten. Controleer met een saté prikker of je cake goed gaar is.

Drizzle cake

Haal de tulband uit oven en laat 10 minuten afkoelen. Met de bord tegen de vorm aan kantel je de tulband en haal je ‘uit zijn vorm. Zet de tulband op een rooster, laat even uitdampen en prik er dan met de saté prikker allemaal gaatjes in. Onder het rooster zet je nu het bord. Giet de 125ml sap die je nog hebt staan nu voorzichtig gelijkmatig over de tulband. Die zal het sap opnemen en als de cake nu verder afkoelt intensiveert de smaak van de mineola’s.

Home made Tulband met mineola

Laat de cake nu helemaal afkoelen. Voordat je ‘serveert bestrooi je de bovenkant rijkelijk met poedersuiker. Kop koffie of thee erbij en het grote genieten kan beginnen!

 

 

Gepubliceerd op 9 september 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd