Traybake met geroosterde spruitjes, aardappel & honing
Traybake met geroosterde spruitjes en aardappel en ook nog wat tips wat je met eventuele restjes spruitjes kunt maken
Traybake is natuurlijk eigenlijk een fancy manier om te zeggen ‘ik mik alles op een bakplaat, schuif het de oven in en laat die het werk maar doen!’ Maar wat ook maar helpt om je te vertellen dat geroosterde spruitjes echt zó lekker zijn.
Ik maakte een Midden-Oosten variant en maakte het geheel af met gebakken halloumi. Een kaas die te gek bakt zonder te smelten. Ik geef je ook nog een tip wat je met eventuele restjes kunt doen!
Traybake met geroosterde spruitjes, aardappel & honing
voor 4 personen, als avondmaaltijd
- 500g krieltjes in de schil, gewassen en gehalveerd
- 500g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
- 100g ongebrande pecannoten zonder zout
- 2el honing
- 2el olijfolie
- 2tl za’atar (Midden-Oostenwinkel of via AH van Souq)
- rasp van ½ sinaasappel
- zout & peper
- 225g Halloumi (AH), in plakken van ½ centimeter dik
- 1el olie
- optioneel: granaatappelpitjes
Bereidingstijd: 30-40 minuten (inclusief 10 minuten voorbereiding)
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Geroosterde spruitjes uit de oven
Doe de krieltjes en spruitjes in een kom en meng met de honing, olijfolie, sinaasappelrasp, za’atar, zout & peper. Hussel goed om en spreid dan gelijkmatig uit op de bakplaat. Schraap de laatste restjes ook uit je kom. Je wilt geen smaken missen. Rooster dit 20-25 minuten in de oven. Hussel halverwege om. Voeg in de laatste 7 minuten de pecannoten toe en rooster die nog even mee.
Gebakken halloumi
Bak in de laatste 5 minuten de plakken halloumi in een hete pan met een beetje olie. Een paar minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel alles van de bakplaat over vier borden of kommen, eventueel nog een beetje zout & peper mocht je dat lekker vinden. Leg er een paar plakjes gebakken halloumi op en garneer met wat verse granaatappelpitjes. Eet smakelijk!
Wat doe je met restjes spruitjes
Met de restjes van deze traybake maakte ik de dag erna een verspillingsvrije salade voor één persoon. Heel easy!
Restjes van de traybake
Restje uitgebakken bacon (2 plakjes)
1 klein blikje gekookte linzen (afgespoeld & uitgelekt)
1el extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (maar iedere andere balsamico kan ook)
2el croutons
Alles mengen en liefst op kamertemperatuur eten (ook lekker om mee naar je werk te nemen).
Gepubliceerd op 15 januari 2020