Tomatentaart caprese



Een caprese is eigenlijk de benaming voor een pizza met tomaat, basilicum en (buffel) mozzerella. Maar die combinatie van ingrediënten kun je nog op veel meer manieren gebruiken. Ik maakte al eens een variant op de salade caprese en nog niet zolang geleden zag de crostini caprese het licht.

En hoewel je niet moet overdrijven qua caprese combi’s is deze tomatentaart caprese toch wel echt de moeite waard!

tomatentaartCaprese

Voor één taart (genoeg voor 4 personen als lichte maaltijd)

400g minitomaatjes in verschillende kleuren, gehalveerd en vocht eruit geduwd
3 takjes tijm
2 teentjes knoflook, gehalveerd
1el olie

1 rol kruimeldeeg (of gebruik plakjes bladerdeeg)
2-3el rode uienchutney (Marks & Spencer)
1el geraspte Parmezaanse kaas
125g buffelmozzarella
10 blaadjes basilicum
zout en peper

Verder nodig: ovenschaal – bakblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 200C

Oventomaatjes

Doe de tomaatjes met de tijm, knoflook en olie in een ovenschaal en zet ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200C. Haal de ovenschaal er daarna uit en laat iets afkoelen. Haal de tijm en knoflook eruit en verspreid de tomaatjes gelijkmatig over het bakblik. Smeer je deeg gelijkmatig in met de uienchutney. Leg er plakjes mozzarella tussen en blaadjes basilicum en dek daarna af met het kruimeldeeg (of de plakjes bladerdeeg). Je stopt de tomaatjes als het ware toe. Bestrooi de bovenkant van het deeg met de geraspte kaas.

Omgekeerde tomatentaart

Bak de tomatentaart 20-25 minuten op 180C, tot de bovenkant goed gaar is. Controleer dat na 20 minuten! Haal de tomatentaart uit de oven, laat iets afkoelen en draai daarna op een grote schaal om, zodat de tomaatjes weer aan de bovenkant zitten. Je kunt de bovenkant qua deeg eventueel, als het nodig is, nog iets na laten garen door de schaal nu in de oven te zetten (die je uitzet, maar nog genoeg warmte geeft).

Serveer lauwwarm, in ruime punten met een salade of andere favoriete groente erbij

Gepubliceerd op 28 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.