Tomatentaart caprese

Een caprese is eigenlijk de benaming voor een pizza met tomaat, basilicum en (buffel) mozzerella. Maar die combinatie van ingrediënten kun je nog op veel meer manieren gebruiken. Ik maakte al eens een variant op de salade caprese en nog niet zolang geleden zag de crostini caprese het licht.
En hoewel je niet moet overdrijven qua caprese combi’s is deze tomatentaart caprese toch wel echt de moeite waard!
Voor één taart (genoeg voor 4 personen als lichte maaltijd)
400g minitomaatjes in verschillende kleuren, gehalveerd en vocht eruit geduwd
3 takjes tijm
2 teentjes knoflook, gehalveerd
1el olie
1 rol kruimeldeeg (of gebruik plakjes bladerdeeg)
2-3el rode uienchutney (Marks & Spencer)
1el geraspte Parmezaanse kaas
125g buffelmozzarella
10 blaadjes basilicum
zout en peper
Verder nodig: ovenschaal – bakblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 200C
Oventomaatjes
Doe de tomaatjes met de tijm, knoflook en olie in een ovenschaal en zet ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200C. Haal de ovenschaal er daarna uit en laat iets afkoelen. Haal de tijm en knoflook eruit en verspreid de tomaatjes gelijkmatig over het bakblik. Smeer je deeg gelijkmatig in met de uienchutney. Leg er plakjes mozzarella tussen en blaadjes basilicum en dek daarna af met het kruimeldeeg (of de plakjes bladerdeeg). Je stopt de tomaatjes als het ware toe. Bestrooi de bovenkant van het deeg met de geraspte kaas.
Omgekeerde tomatentaart
Bak de tomatentaart 20-25 minuten op 180C, tot de bovenkant goed gaar is. Controleer dat na 20 minuten! Haal de tomatentaart uit de oven, laat iets afkoelen en draai daarna op een grote schaal om, zodat de tomaatjes weer aan de bovenkant zitten. Je kunt de bovenkant qua deeg eventueel, als het nodig is, nog iets na laten garen door de schaal nu in de oven te zetten (die je uitzet, maar nog genoeg warmte geeft).
Serveer lauwwarm, in ruime punten met een salade of andere favoriete groente erbij
Gepubliceerd op 28 augustus 2016