Tomatentaart caprese



Een caprese is eigenlijk de benaming voor een pizza met tomaat, basilicum en (buffel) mozzerella. Maar die combinatie van ingrediënten kun je nog op veel meer manieren gebruiken. Ik maakte al eens een variant op de salade caprese en nog niet zolang geleden zag de crostini caprese het licht.

En hoewel je niet moet overdrijven qua caprese combi’s is deze tomatentaart caprese toch wel echt de moeite waard!

tomatentaartCaprese

Voor één taart (genoeg voor 4 personen als lichte maaltijd)

400g minitomaatjes in verschillende kleuren, gehalveerd en vocht eruit geduwd
3 takjes tijm
2 teentjes knoflook, gehalveerd
1el olie

1 rol kruimeldeeg (of gebruik plakjes bladerdeeg)
2-3el rode uienchutney (Marks & Spencer)
1el geraspte Parmezaanse kaas
125g buffelmozzarella
10 blaadjes basilicum
zout en peper

Verder nodig: ovenschaal – bakblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 200C

Oventomaatjes

Doe de tomaatjes met de tijm, knoflook en olie in een ovenschaal en zet ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200C. Haal de ovenschaal er daarna uit en laat iets afkoelen. Haal de tijm en knoflook eruit en verspreid de tomaatjes gelijkmatig over het bakblik. Smeer je deeg gelijkmatig in met de uienchutney. Leg er plakjes mozzarella tussen en blaadjes basilicum en dek daarna af met het kruimeldeeg (of de plakjes bladerdeeg). Je stopt de tomaatjes als het ware toe. Bestrooi de bovenkant van het deeg met de geraspte kaas.

Omgekeerde tomatentaart

Bak de tomatentaart 20-25 minuten op 180C, tot de bovenkant goed gaar is. Controleer dat na 20 minuten! Haal de tomatentaart uit de oven, laat iets afkoelen en draai daarna op een grote schaal om, zodat de tomaatjes weer aan de bovenkant zitten. Je kunt de bovenkant qua deeg eventueel, als het nodig is, nog iets na laten garen door de schaal nu in de oven te zetten (die je uitzet, maar nog genoeg warmte geeft).

Serveer lauwwarm, in ruime punten met een salade of andere favoriete groente erbij

Gepubliceerd op 28 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.