Verse tomatensoep met balletjes



Verse tomatensoep maken is kinderlijk eenvoudig, maar oh zo lekker. Zeker deze Italiaanse tomatensoep met balletjes mag in je vaste soep repertoire.

Je kunt verse tomatensoep maken met tomaten uit blik (kies dan wel een goede kwaliteit, zoals Mutti). Maar ik kies er dit keer voor om verse tomaten te gebruiken. Zeker als je mooie, rijpe tomaten hebt is dat een perfecte basis voor je tomatensoep.

Deze tomatensoep krijgt een Italiaans tintje met lekker wat verse basilicum door de soep. Die tomatensoep wordt afgemaakt met zelf gedraaide balletjes voor erin. Uiteraard kun je hier ook voor een vegetarische versie kiezen. Dan is je tomatensoep 100% vegetarisch.

Heb je tot slot nog een goede blender nodig om te zorgen dat je tomatensoep super romig geblend wordt en in minder dan een uur heb je een lekkere grote pan tomatensoep met balletjes op tafel staan. Genoeg voor het hele gezin om van te smullen!

Voor ongeveer zes kommetjes soep

850 gram rijpe, verse tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijst in stukken
2 el olijfolie

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175 C hetelucht

Verder nodig

1 el olie
1 ui, gesnipperd
1 el tomatenpuree (ik gebruik die van Mutti)
15 gram verse basilicum
1 liter groentebouillon
½ tl fijn keukenzout (la Baleine)
versgemalen zwarte peper
300 gram (bio) rundergehakt, in kleine balletjes gedraaid
Power blender (ik gebruik die van Magimix)
optioneel : 1 el miso

tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Je start voor de tomatensoep met het roosteren van je tomaten, paprika en knoflook. Ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Als die bijna klaar zijn verwarm je in een grote pan de olie en fruit je hierin de ui een minuut of vijf zachtjes aan. Dan de tomatenpuree erbij, bak die een minuutje mee.

Geroosterde tomaten uit de oven

Het bakblik met geroosterde tomaten uit de oven mag nu in zijn geheel in de pan, met alle vocht erbij. Voeg dan de groentebouillon, zout, peper en basilicum toe en laat even warm worden. Dit gaat in zijn geheel (of in twee keer) in de blender. Dit blendt dit tot een romige tomatensoep.

Giet dat dan terug in de pan en voeg de balletjes toe. Verwarm die nog een 10 – 15 minuten mee op zacht vuur, tot ze gaar zijn. En voilá, je verse tomatensoep met balletjes is gemaakt! Geniet ervan.
Ik roer aan het eind er nog een eetlepel miso doorheen, om ‘m dat laatste beetje oempf te geven. Dat hoeft niet, maar geeft je soep net nog wat meer diepte.

Gepubliceerd op 27 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.