Verse tomatensoep met balletjes



Verse tomatensoep maken is kinderlijk eenvoudig, maar oh zo lekker. Zeker deze Italiaanse tomatensoep met balletjes mag in je vaste soep repertoire.

Je kunt verse tomatensoep maken met tomaten uit blik (kies dan wel een goede kwaliteit, zoals Mutti). Maar ik kies er dit keer voor om verse tomaten te gebruiken. Zeker als je mooie, rijpe tomaten hebt is dat een perfecte basis voor je tomatensoep.

Deze tomatensoep krijgt een Italiaans tintje met lekker wat verse basilicum door de soep. Die tomatensoep wordt afgemaakt met zelf gedraaide balletjes voor erin. Uiteraard kun je hier ook voor een vegetarische versie kiezen. Dan is je tomatensoep 100% vegetarisch.

Heb je tot slot nog een goede blender nodig om te zorgen dat je tomatensoep super romig geblend wordt en in minder dan een uur heb je een lekkere grote pan tomatensoep met balletjes op tafel staan. Genoeg voor het hele gezin om van te smullen!

Voor ongeveer zes kommetjes soep

850 gram rijpe, verse tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijst in stukken
2 el olijfolie

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175 C hetelucht

Verder nodig

1 el olie
1 ui, gesnipperd
1 el tomatenpuree (ik gebruik die van Mutti)
15 gram verse basilicum
1 liter groentebouillon
½ tl fijn keukenzout (la Baleine)
versgemalen zwarte peper
300 gram (bio) rundergehakt, in kleine balletjes gedraaid
Power blender (ik gebruik die van Magimix)
optioneel : 1 el miso

tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Je start voor de tomatensoep met het roosteren van je tomaten, paprika en knoflook. Ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Als die bijna klaar zijn verwarm je in een grote pan de olie en fruit je hierin de ui een minuut of vijf zachtjes aan. Dan de tomatenpuree erbij, bak die een minuutje mee.

Geroosterde tomaten uit de oven

Het bakblik met geroosterde tomaten uit de oven mag nu in zijn geheel in de pan, met alle vocht erbij. Voeg dan de groentebouillon, zout, peper en basilicum toe en laat even warm worden. Dit gaat in zijn geheel (of in twee keer) in de blender. Dit blendt dit tot een romige tomatensoep.

Giet dat dan terug in de pan en voeg de balletjes toe. Verwarm die nog een 10 – 15 minuten mee op zacht vuur, tot ze gaar zijn. En voilá, je verse tomatensoep met balletjes is gemaakt! Geniet ervan.
Ik roer aan het eind er nog een eetlepel miso doorheen, om ‘m dat laatste beetje oempf te geven. Dat hoeft niet, maar geeft je soep net nog wat meer diepte.

Gepubliceerd op 27 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.