Verse tomatensoep met balletjes



Verse tomatensoep maken is kinderlijk eenvoudig, maar oh zo lekker. Zeker deze Italiaanse tomatensoep met balletjes mag in je vaste soep repertoire.

Je kunt verse tomatensoep maken met tomaten uit blik (kies dan wel een goede kwaliteit, zoals Mutti). Maar ik kies er dit keer voor om verse tomaten te gebruiken. Zeker als je mooie, rijpe tomaten hebt is dat een perfecte basis voor je tomatensoep.

Deze tomatensoep krijgt een Italiaans tintje met lekker wat verse basilicium door de soep. Die tomatensoep wordt afgemaakt met zelfgedraaide balletjes voor erin. Uiteraard kun je hier ook voor een vegetarische versie kiezen. Dan is je tomatensoep 100% vegetarisch.

Heb je tot slot nog een goede blender nodig om te zorgen dat je tomatensoep super romig geblend wordt en in minder dan een uur heb je een lekkere grote pan tomatensoep met balletjes op tafel staan. Genoeg voor het hele gezin om van te smullen!

Voor ongeveer zes kommetjes soep

850 gram rijpe, verse tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijst in stukken
2 el olijfolie

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175 C hetelucht

Verder nodig

1 el olie
1 ui, gesnipperd
1 el tomatenpuree (ik gebruik die van Mutti)
15 gram verse basilicum
1 liter groentebouillon
½ tl fijn keukenzout (la Baleine)
versgemalen zwarte peper
300 gram (bio) rundergehakt, in kleine balletjes gedraaid
Power blender (ik gebruik die van Magimix)
optioneel : 1 el miso

tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Je start voor de tomatensoep met het roosteren van je tomaten, paprika en knoflook. Ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Als die bijna klaar zijn verwarm je in een grote pan de olie en fruit je hierin de ui een minuut of vijf zachtjes aan. Dan de tomatenpuree erbij, bak die een minuutje mee.

Geroosterde tomaten uit de oven

Het bakblik met geroosterde tomaten uit de oven mag nu in zijn geheel in de pan, met alle vocht erbij. Voeg dan de groentebouillon, zout, peper en basilicum toe en laat even warm worden. Dit gaat in zijn geheel (of in twee keer) in de blender. Dit blendt dit tot een romige tomatensoep.

Giet dat dan terug in de pan en voeg de balletjes toe. Verwarm die nog een 10 – 15 minuten mee op zacht vuur, tot ze gaar zijn. En voilá, je verse tomatensoep met balletjes is gemaakt! Geniet ervan.
Ik roer aan het eind er nog een eetlepel miso doorheen, om ‘m dat laatste beetje oempf te geven. Dat hoeft niet, maar geeft je soep net nog wat meer diepte.

Gepubliceerd op 24 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.