Verse tomatensoep met balletjes



Verse tomatensoep maken is kinderlijk eenvoudig, maar oh zo lekker. Zeker deze Italiaanse tomatensoep met balletjes mag in je vaste soep repertoire.

Je kunt verse tomatensoep maken met tomaten uit blik (kies dan wel een goede kwaliteit, zoals Mutti). Maar ik kies er dit keer voor om verse tomaten te gebruiken. Zeker als je mooie, rijpe tomaten hebt is dat een perfecte basis voor je tomatensoep.

Deze tomatensoep krijgt een Italiaans tintje met lekker wat verse basilicum door de soep. Die tomatensoep wordt afgemaakt met zelf gedraaide balletjes voor erin. Uiteraard kun je hier ook voor een vegetarische versie kiezen. Dan is je tomatensoep 100% vegetarisch.

Heb je tot slot nog een goede blender nodig om te zorgen dat je tomatensoep super romig geblend wordt en in minder dan een uur heb je een lekkere grote pan tomatensoep met balletjes op tafel staan. Genoeg voor het hele gezin om van te smullen!

Voor ongeveer zes kommetjes soep

850 gram rijpe, verse tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijst in stukken
2 el olijfolie

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175 C hetelucht

Verder nodig

1 el olie
1 ui, gesnipperd
1 el tomatenpuree (ik gebruik die van Mutti)
15 gram verse basilicum
1 liter groentebouillon
½ tl fijn keukenzout (la Baleine)
versgemalen zwarte peper
300 gram (bio) rundergehakt, in kleine balletjes gedraaid
Power blender (ik gebruik die van Magimix)
optioneel : 1 el miso

tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Je start voor de tomatensoep met het roosteren van je tomaten, paprika en knoflook. Ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Als die bijna klaar zijn verwarm je in een grote pan de olie en fruit je hierin de ui een minuut of vijf zachtjes aan. Dan de tomatenpuree erbij, bak die een minuutje mee.

Geroosterde tomaten uit de oven

Het bakblik met geroosterde tomaten uit de oven mag nu in zijn geheel in de pan, met alle vocht erbij. Voeg dan de groentebouillon, zout, peper en basilicum toe en laat even warm worden. Dit gaat in zijn geheel (of in twee keer) in de blender. Dit blendt dit tot een romige tomatensoep.

Giet dat dan terug in de pan en voeg de balletjes toe. Verwarm die nog een 10 – 15 minuten mee op zacht vuur, tot ze gaar zijn. En voilá, je verse tomatensoep met balletjes is gemaakt! Geniet ervan.
Ik roer aan het eind er nog een eetlepel miso doorheen, om ‘m dat laatste beetje oempf te geven. Dat hoeft niet, maar geeft je soep net nog wat meer diepte.

Gepubliceerd op 27 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.