TLV Vegan – Jigal Krant

TLV Vegan van Jigal Krant is de opvolger van zijn zeer succesvolle boek TLV. Volgens hem 100 bewijzen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te pissen. Nogal een statement.
Nu is Jigal Krant sowieso niet iemand die een blad voor de mond neemt. Maar laat ik alvast verklappen dat, voor iedereen die van lekker eten houdt, dit boek meer dan genoeg te bieden heeft. En zijn uitspraak dus eigenlijk helemaal niet zo gek is.
Krant nam overigens de tijd om zijn opvolger te schrijven. Twee jaar lang sprak hij met tientallen Israëlische veganisten. TLV Vegan is daarmee meer dan alleen een kookboek geworden. Net als TLV is er ook nu volop ruimte voor verhalen, achtergronden en heel veel prachtige foto’s, die ook dit keer door Vincent van den Hoogen zijn genomen.
Tel Aviv met Jigal Krant
Nadat TLV uitkwam, in 2018, had ik het genoegen om samen met Jigal Tel Aviv te ontdekken en instant verliefd op de stad te worden. De foto’s en gerechten in TLV Vegan brengen dan ook volop herinneringen én smaken terug.
Tel Aviv is ook de stad waar ik ontdekte hoe puur een tomaat hoort te smaken. Hoe lekker het is als je een aardappel direct in het vuur poft. En waar ze het #Carpefckndiem principe volgens mij uitgevonden hebben.
Aanstekelijk TLV Vegan
De verhalen en teksten in TLV Vegan zijn aanstekelijk geschreven. Uitvoerig ook en ik hou ervan. Want het biedt naast vermaak ook een hoop informatie en gelegenheid kennis op te doen. Lees alleen al eens alle smaakmakers en probeer dat te doen zonder watertanden. Ik wens je succes 😉
Vanaf bladzijde 50 starten de recepten. Ook hier weer met aantrekkelijk geschreven intro’s en prachtige foto’s. Op bladzijde 56 staat het recept voor Arajes. Daar zit voor mij een leuk verhaal aan. Niet alleen at ik ze in Tel Aviv, bij restaurant M25.
foto: Mitchell van Voorbergen voor Borreltijd
In mijn boek Borreltijd vind je een recept voor deze heerlijke pita gevuld met gekruid gehakt, die ik samen maakte met de toenmalige chef van restaurant Bardak. Jigal maakt in TLV Vegan een volledig vleesvrije variant hiervan, die werkelijk niet van zijn vleesbroertje te onderscheiden is. Briljant!
Vegan Arajes
Ik maakte de vegan arajes op een woensdagochtend, om 8uur ’s ochtends. Mijn dochter liep de keuken in, snoof boven de pan en verzuchtte ‘oh mam, dát ruikt lekker, mag ik die mee naar school?’ Dat deed ze en na school kwam ze lyrisch thuis met de vraag of er nog meer waren en zo nee, wanneer ik ze weer zou maken.
Haar reactie toen ik vertelde dat ze vegan waren? “Was dat geen vlees? riep ze verrast. Ik geloof dat ik niet meer aanbeveling dan dit kan geven om ze heel gauw een keer zelf te maken Het recept van deze vegan Arajes staat overigens voor je klaar.
Maar terug nu naar de rest van TLV Vegan. Want er staat nog zó veel meer lekkers in dit dikke boek. Uit TLV kookte ik al enorm veel. Ik vermoed dat het met TLV Vegan niet anders gaat zijn. Het laat ook prachtig zien welke ontwikkeling veganistisch koken heeft doorgemaakt. Alles ziet er even sexy en lekker uit. Wég geitenwollensokken imago!
De kunst van de pita
Dat er een zelfmaak-recept voor pita instaat is geweldig nieuws, want nu ben je niet meer veroordeeld tot die sjoelstenen uit de supermarkt, die in Nederland als pitabroodjes worden verkocht. Ik hoor het Jigal nog met geïrriteerde stem roepen “het is pìta, geen pitabroodje’ Ik heb het daarna nooit meer anders genoemd. Ook doet hij voor eens en altijd uit de doeken hoe je een pita snijdt én vult. Je wilt nooit meer anders!
Laat je verrassen door TLV Vegan
Kortom, laat je verrassen door de vegan wereld van Jigal Krant. Geniet van alle recepten, foto’s en de vele verhalen. Ga ik gauw bedenken wanneer ik weer terug naar Tel Aviv kan!
TLV Vegan van Jigal Krant is uitgegeven door Nijgh Culinair, kost € 34,99 en is in de boekwinkel en online te koop
Gepubliceerd op 19 maart 2022