TLV Vegan – Jigal KrantTLV Vegan van Jigal Krant is de opvolger van  zijn zeer succesvolle boek TLV. Volgens hem 100 bewijzen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te pissen. Nogal een statement.

Nu is Jigal Krant sowieso niet iemand die een blad voor de mond neemt. Maar laat ik alvast verklappen dat, voor iedereen die van lekker eten houdt, dit boek meer dan genoeg te bieden heeft. En zijn uitspraak dus eigenlijk helemaal niet zo gek is.

Krant nam overigens de tijd om zijn opvolger te schrijven. Twee jaar lang sprak hij met tientallen Israëlische veganisten. TLV Vegan is daarmee meer dan alleen een kookboek geworden. Net als TLV is er ook nu volop ruimte voor verhalen, achtergronden en heel veel prachtige foto’s, die ook dit keer door Vincent van den Hoogen zijn genomen.

Tel Aviv met Jigal Krant

Nadat TLV uitkwam, in 2018, had ik het genoegen om samen met Jigal Tel Aviv te ontdekken en instant verliefd op de stad te worden. De foto’s en gerechten in TLV Vegan brengen dan ook volop herinneringen én smaken terug.

Susan Aretz

Tel Aviv is ook de stad waar ik ontdekte hoe puur een tomaat hoort te smaken. Hoe lekker het is als je een aardappel direct in het vuur poft. En waar ze het #Carpefckndiem principe volgens mij uitgevonden hebben.

Aanstekelijk TLV Vegan

De verhalen en teksten in TLV Vegan zijn aanstekelijk geschreven. Uitvoerig ook en ik hou ervan. Want het biedt naast vermaak ook een hoop informatie en gelegenheid kennis op te doen. Lees alleen al eens alle smaakmakers en probeer dat te doen zonder watertanden. Ik wens je succes 😉

Vanaf bladzijde 50 starten de recepten. Ook hier weer met aantrekkelijk geschreven intro’s en prachtige foto’s. Op bladzijde 56 staat het recept voor Arajes. Daar zit voor mij een leuk verhaal aan. Niet alleen at ik ze in Tel Aviv, bij restaurant M25.

arajes borreltijd
foto: Mitchell van Voorbergen voor Borreltijd

In mijn boek Borreltijd vind je een recept voor deze heerlijke pita gevuld met gekruid gehakt, die ik samen maakte met de toenmalige chef van restaurant Bardak. Jigal maakt in TLV Vegan een volledig vleesvrije variant hiervan, die werkelijk niet van zijn vleesbroertje te onderscheiden is. Briljant!

Vegan Arajes

Ik maakte de vegan arajes op een woensdagochtend, om 8uur ’s ochtends. Mijn dochter liep de keuken in, snoof boven de pan en verzuchtte ‘oh mam, dát ruikt lekker, mag ik die mee naar school?’ Dat deed ze en na school kwam ze lyrisch thuis met de vraag of er nog meer waren en zo nee, wanneer ik ze weer zou maken.

Haar reactie toen ik vertelde dat ze vegan waren? “Was dat geen vlees? riep ze verrast. Ik geloof dat ik niet meer aanbeveling dan dit kan geven om ze heel gauw een keer zelf te maken Het recept van deze vegan Arajes staat overigens voor je klaar.

vegan arajajes uit TLV Vegan

Maar terug nu naar de rest van TLV Vegan. Want er staat nog zó veel meer lekkers in dit dikke boek. Uit TLV kookte ik al enorm veel. Ik vermoed dat het met TLV Vegan niet anders gaat zijn. Het laat ook prachtig zien welke ontwikkeling veganistisch koken heeft doorgemaakt. Alles ziet er even sexy en lekker uit. Wég geitenwollensokken imago!

De kunst van de pita

Dat er een zelfmaak-recept voor pita instaat is geweldig nieuws, want nu ben je niet meer veroordeeld tot die sjoelstenen uit de supermarkt, die in Nederland als pitabroodjes worden verkocht. Ik hoor het Jigal nog met geïrriteerde stem roepen “het is pìta, geen pitabroodje’ Ik heb het daarna nooit meer anders genoemd. Ook doet hij voor eens en altijd uit de doeken hoe je een pita snijdt én vult. Je wilt nooit meer anders!

TLV Vegan Jigal Krant review

Laat je verrassen door TLV Vegan

Kortom, laat je verrassen door de vegan wereld van Jigal Krant. Geniet van alle recepten, foto’s en de vele verhalen. Ga ik gauw bedenken wanneer ik weer terug naar Tel Aviv kan!

TLV Vegan van Jigal Krant is uitgegeven door Nijgh Culinair, kost € 34,99 en is in de boekwinkel en online te koop  

Gepubliceerd op 19 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.