Thaise pompoensoep met geroosterde groenten
Een tijdje terug maakte ik, van bouillon tot uiteindelijke soep, de Thaise Tom kha kai. Dit werd een vegetarische versie daarvan, die zelfs de verstokte pompoensoephater hier in huis blij maakte.
Dit is zo’n soep waarvan je eigenlijk gewoon meteen een dubbele hoeveelheid wil maken, zodat je vriezer vol zit met porties voor een snelle lunch of lichte avondmaaltijd. Proberen is geloven!
Thaise pompoensoep voor 4-6 personen
1 flespompoen, in grove stukken (je hoeft ‘niet te schillen nog)
500g winterwortel, in grove stukken (wel even schillen)
2el olijfolie
1tl gemberpoeder
zout & peper
Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmd op 200C
2 tenen knoflook
1 ui, grof gehakt
25g verse gember, grof gesneden
2el olie
2 stengels citroengras
2 kaffir blaadjes (vriezer, toko)
1,5l groentebouillon
sap van ½ limoen
optioneel: chilivlokken
verder nodig: staafmixer of blender
Bereidingstijd: oventijd 20 minuten + 5 minuten rusttijd – 20 minuten fornuis + 5 minuten blenden
Thaise pompoensoep met geroosterde wortel
Rooster de pompoen en wortel, die je bestrooid hebt met de kruiden en olijfolie, 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaat er dan uit en laat ze even afkoelen. Daarna kun je super makkelijk de schil van de pompoen verwijderen.
Verhit in een grote pan de rest van de olie en fruit hierin de ui, knoflook en verse gember 5 minuten aan. Dan gaat de pompoen en wortel erbij, samen met de bouillon, citroengras (kneus die even met de achterkant van een scherp mes) en kaffirblaadjes. Breng aan de kook en laat dan 20 minuten op zacht vuur pruttelen.
Haal de kaffirblaadjes en citroengras uit de soep en blend dan in je blender of met een staafmixer tot een supergladde soep. Breng op smaak met limoensap, zout & peper en als je wat meer pit wilt wat gemalen chilivlokken. Genieten maar!
Gepubliceerd op 2 maart 2020