Thaise gehaktballetjes met pindasaus & zoetzure komkommersalade



Wat kan ik anders over dit gerecht zeggen dan.. MJAM! Op de dag dat ik het maakte, at ik het als lunch en liet mijn vent een hapje proeven. Die had direct spijt van zijn soepje met brood 😉

Gelukkig was er genoeg en genoten zowel de grote, als kleine liefde van mijn leven van deze milde Thaise gehaktballetjes. Maak er zeker ook de komkommersalade bij, die maakt het echt af!

Voor 2 volwassen en 2 kinderen

Voor de Thaise gehaktballetjes (ongeveer 16st)
500g rundergehakt
1 teen knoflook, geraspt
1 duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt
1el vissaus
1,5el rietsuiker
1el limoensap
½ – 1tl sambal oelek (of currypasta)
¼ tl zout
½ tl worcestersaus

Voor de zoetzure komkommersalade
1 komkommer, gehalveerd en zaadlijst eruit dan in reepjes
¼ tl zout
½ rode ui, dunne ringetjes

Voor de dressing
2el rietsuiker
2el water
3el zoete chilisaus
1el limoensap

Voor de pindasaus
200ml kokosmelk
4el pindakaas
½ el ketjap manis
1tl srirachi saus (of gebruik sambal)
½ tl gemberpoeder
½ tl knoflookpoeder
1el limoensap

Verder nodig: Pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking

Mild pittige gehaktballetjes

Meng voor de gehaktballetjes alle genoemde ingrediënten, behalve het gehakt, in een kom tot alles goed is opgenomen. Proef even en stel waar nodig de smaak bij. Te zuur, iets meer suiker. Niet pittig genoeg, iets meer sambal. Perfect op smaak, dan het gehakt er door mengen. Draai daarna balletjes ervan, ongeveer ter grootte van een golfbal en plet die enigszins. Zet koud weg.

Frisse komkommersalade

Bestrooi de komkommer met het zout, meng goed door en zet een kwartiertje weg. Het zout onttrekt het vocht verder uit de komkommer, zodat die nog knapperiger wordt. Na de 15 minuten goed afspoelen en laten uitlekken. Doe de komkommer samen met de ui in een kom. Voor de dressing meng je alle ingrediënten en kook je deze 5 minuten in op een medium vuur. Doe de komkommer en ui erbij, meng goed door en laat afkoelen. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden.

De lekkerste pindasaus

Doe de kokosmelk, pindakaas en alle smaakmakers in een pannetje en verwarm tot de pindakaas is opgelost. Laat even paar minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en kijk of je de smaak nog wat wilt aanpassen. Pittiger? Dan nog wat srirachisaus erbij. Meer notensmaak? Dan nog wat pindakaas. Houdt warm op laag vuur.

Thaise gehaktballetjes met pandanrijst, pindasaus & komkommersalade

Verhit een grote koekenpan met een drupje olie en bak de gehaktballetjes hier 5 minuten per kant goudbruin in aan. Serveer de balletjes met de pindasaus, wat gekookte Pandanrijst en de komkommersalade. Uiteraard mag wat lekkere kroepoek ook niet ontbreken. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 januari 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!