Thaise gehaktballetjes met pindasaus & zoetzure komkommersalade



Wat kan ik anders over dit gerecht zeggen dan.. MJAM! Op de dag dat ik het maakte, at ik het als lunch en liet mijn vent een hapje proeven. Die had direct spijt van zijn soepje met brood 😉

Gelukkig was er genoeg en genoten zowel de grote, als kleine liefde van mijn leven van deze milde Thaise gehaktballetjes. Maak er zeker ook de komkommersalade bij, die maakt het echt af!

Voor 2 volwassen en 2 kinderen

Voor de Thaise gehaktballetjes (ongeveer 16st)
500g rundergehakt
1 teen knoflook, geraspt
1 duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt
1el vissaus
1,5el rietsuiker
1el limoensap
½ – 1tl sambal oelek (of currypasta)
¼ tl zout
½ tl worcestersaus

Voor de zoetzure komkommersalade
1 komkommer, gehalveerd en zaadlijst eruit dan in reepjes
¼ tl zout
½ rode ui, dunne ringetjes

Voor de dressing
2el rietsuiker
2el water
3el zoete chilisaus
1el limoensap

Voor de pindasaus
200ml kokosmelk
4el pindakaas
½ el ketjap manis
1tl srirachi saus (of gebruik sambal)
½ tl gemberpoeder
½ tl knoflookpoeder
1el limoensap

Verder nodig: Pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking

Mild pittige gehaktballetjes

Meng voor de gehaktballetjes alle genoemde ingrediënten, behalve het gehakt, in een kom tot alles goed is opgenomen. Proef even en stel waar nodig de smaak bij. Te zuur, iets meer suiker. Niet pittig genoeg, iets meer sambal. Perfect op smaak, dan het gehakt er door mengen. Draai daarna balletjes ervan, ongeveer ter grootte van een golfbal en plet die enigszins. Zet koud weg.

Frisse komkommersalade

Bestrooi de komkommer met het zout, meng goed door en zet een kwartiertje weg. Het zout onttrekt het vocht verder uit de komkommer, zodat die nog knapperiger wordt. Na de 15 minuten goed afspoelen en laten uitlekken. Doe de komkommer samen met de ui in een kom. Voor de dressing meng je alle ingrediënten en kook je deze 5 minuten in op een medium vuur. Doe de komkommer en ui erbij, meng goed door en laat afkoelen. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden.

De lekkerste pindasaus

Doe de kokosmelk, pindakaas en alle smaakmakers in een pannetje en verwarm tot de pindakaas is opgelost. Laat even paar minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en kijk of je de smaak nog wat wilt aanpassen. Pittiger? Dan nog wat srirachisaus erbij. Meer notensmaak? Dan nog wat pindakaas. Houdt warm op laag vuur.

Thaise gehaktballetjes met pandanrijst, pindasaus & komkommersalade

Verhit een grote koekenpan met een drupje olie en bak de gehaktballetjes hier 5 minuten per kant goudbruin in aan. Serveer de balletjes met de pindasaus, wat gekookte Pandanrijst en de komkommersalade. Uiteraard mag wat lekkere kroepoek ook niet ontbreken. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 januari 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.
20 november 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 47

Zoals je gewend bent zit ook dit weekmenu vol met inspiratie voor doordeweekse recepten die makkelijk en snel op tafel staan. Keuze genoeg!
18 november 2021
eenvoudig kerstborrelhapje
 
Eenvoudig kerstborrelhapje met kaas

Een super eenvoudig kerstborrelhapje die je kunt serveren tijdens de borrel of het kerstdiner op school. In 10 minuten gemaakt.