Thaise gehaktballetjes met pindasaus & zoetzure komkommersalade



Wat kan ik anders over dit gerecht zeggen dan.. MJAM! Op de dag dat ik het maakte, at ik het als lunch en liet mijn vent een hapje proeven. Die had direct spijt van zijn soepje met brood 😉

Gelukkig was er genoeg en genoten zowel de grote, als kleine liefde van mijn leven van deze milde Thaise gehaktballetjes. Maak er zeker ook de komkommersalade bij, die maakt het echt af!

Voor 2 volwassen en 2 kinderen

Voor de Thaise gehaktballetjes (ongeveer 16st)
500g rundergehakt
1 teen knoflook, geraspt
1 duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt
1el vissaus
1,5el rietsuiker
1el limoensap
½ – 1tl sambal oelek (of currypasta)
¼ tl zout
½ tl worcestersaus

Voor de zoetzure komkommersalade
1 komkommer, gehalveerd en zaadlijst eruit dan in reepjes
¼ tl zout
½ rode ui, dunne ringetjes

Voor de dressing
2el rietsuiker
2el water
3el zoete chilisaus
1el limoensap

Voor de pindasaus
200ml kokosmelk
4el pindakaas
½ el ketjap manis
1tl srirachi saus (of gebruik sambal)
½ tl gemberpoeder
½ tl knoflookpoeder
1el limoensap

Verder nodig: Pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking

Mild pittige gehaktballetjes

Meng voor de gehaktballetjes alle genoemde ingrediënten, behalve het gehakt, in een kom tot alles goed is opgenomen. Proef even en stel waar nodig de smaak bij. Te zuur, iets meer suiker. Niet pittig genoeg, iets meer sambal. Perfect op smaak, dan het gehakt er door mengen. Draai daarna balletjes ervan, ongeveer ter grootte van een golfbal en plet die enigszins. Zet koud weg.

Frisse komkommersalade

Bestrooi de komkommer met het zout, meng goed door en zet een kwartiertje weg. Het zout onttrekt het vocht verder uit de komkommer, zodat die nog knapperiger wordt. Na de 15 minuten goed afspoelen en laten uitlekken. Doe de komkommer samen met de ui in een kom. Voor de dressing meng je alle ingrediënten en kook je deze 5 minuten in op een medium vuur. Doe de komkommer en ui erbij, meng goed door en laat afkoelen. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden.

De lekkerste pindasaus

Doe de kokosmelk, pindakaas en alle smaakmakers in een pannetje en verwarm tot de pindakaas is opgelost. Laat even paar minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en kijk of je de smaak nog wat wilt aanpassen. Pittiger? Dan nog wat srirachisaus erbij. Meer notensmaak? Dan nog wat pindakaas. Houdt warm op laag vuur.

Thaise gehaktballetjes met pandanrijst, pindasaus & komkommersalade

Verhit een grote koekenpan met een drupje olie en bak de gehaktballetjes hier 5 minuten per kant goudbruin in aan. Serveer de balletjes met de pindasaus, wat gekookte Pandanrijst en de komkommersalade. Uiteraard mag wat lekkere kroepoek ook niet ontbreken. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 januari 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.