Thaise gehaktballetjes met pindasaus & zoetzure komkommersalade



Wat kan ik anders over dit gerecht zeggen dan.. MJAM! Op de dag dat ik het maakte, at ik het als lunch en liet mijn vent een hapje proeven. Die had direct spijt van zijn soepje met brood 😉

Gelukkig was er genoeg en genoten zowel de grote, als kleine liefde van mijn leven van deze milde Thaise gehaktballetjes. Maak er zeker ook de komkommersalade bij, die maakt het echt af!

Voor 2 volwassen en 2 kinderen

Voor de Thaise gehaktballetjes (ongeveer 16st)
500g rundergehakt
1 teen knoflook, geraspt
1 duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt
1el vissaus
1,5el rietsuiker
1el limoensap
½ – 1tl sambal oelek (of currypasta)
¼ tl zout
½ tl worcestersaus

Voor de zoetzure komkommersalade
1 komkommer, gehalveerd en zaadlijst eruit dan in reepjes
¼ tl zout
½ rode ui, dunne ringetjes

Voor de dressing
2el rietsuiker
2el water
3el zoete chilisaus
1el limoensap

Voor de pindasaus
200ml kokosmelk
4el pindakaas
½ el ketjap manis
1tl srirachi saus (of gebruik sambal)
½ tl gemberpoeder
½ tl knoflookpoeder
1el limoensap

Verder nodig: Pandanrijst, gekookt volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking

Mild pittige gehaktballetjes

Meng voor de gehaktballetjes alle genoemde ingrediënten, behalve het gehakt, in een kom tot alles goed is opgenomen. Proef even en stel waar nodig de smaak bij. Te zuur, iets meer suiker. Niet pittig genoeg, iets meer sambal. Perfect op smaak, dan het gehakt er door mengen. Draai daarna balletjes ervan, ongeveer ter grootte van een golfbal en plet die enigszins. Zet koud weg.

Frisse komkommersalade

Bestrooi de komkommer met het zout, meng goed door en zet een kwartiertje weg. Het zout onttrekt het vocht verder uit de komkommer, zodat die nog knapperiger wordt. Na de 15 minuten goed afspoelen en laten uitlekken. Doe de komkommer samen met de ui in een kom. Voor de dressing meng je alle ingrediënten en kook je deze 5 minuten in op een medium vuur. Doe de komkommer en ui erbij, meng goed door en laat afkoelen. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden.

De lekkerste pindasaus

Doe de kokosmelk, pindakaas en alle smaakmakers in een pannetje en verwarm tot de pindakaas is opgelost. Laat even paar minuutjes zachtjes pruttelen. Proef en kijk of je de smaak nog wat wilt aanpassen. Pittiger? Dan nog wat srirachisaus erbij. Meer notensmaak? Dan nog wat pindakaas. Houdt warm op laag vuur.

Thaise gehaktballetjes met pandanrijst, pindasaus & komkommersalade

Verhit een grote koekenpan met een drupje olie en bak de gehaktballetjes hier 5 minuten per kant goudbruin in aan. Serveer de balletjes met de pindasaus, wat gekookte Pandanrijst en de komkommersalade. Uiteraard mag wat lekkere kroepoek ook niet ontbreken. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 januari 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
16 oktober 2020
 
Lasagne Bolognese

De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
16 oktober 2020
camembert uit de oven
 
Smulpaapje weekmenu – week 43

Makkelijke maaltijden voor het hele gezin, dat is het weekmenu. Variatie, vers en gezond. Welke gerechten ga jij deze week maken?
15 oktober 2020
Bolognesesaus voor pasta
 
Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de Bolognesesaus. Maak lekker veel en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.