Smulpaapje (terug) naar school special – tienuurtjes



Bij ons op school is het de regel dat er voor het tienuurtje fruit mee wordt gegeven. Met een fruitmonster voor een dochter is dat bij ons geen enkel probleem. Maar ook voor haar geldt dat variatie en andere manieren om fruit mee te krijgen (anders dan in een bakje) altijd de eetlust opwekken.

Want wat nu als je de gewone stukjes fruit tot een feestelijk spiesje ombouwt? Of het fruit juist droogt tot chips? Of verrassend in een zuivelvrije smoothie "verstopt"? Kortom, drie lekkere suggesties voor een gezond tienuurtje.

Smoothie van amandelmelk & diepvriesfruit

Hij is zó gemaakt en je maakt ‘m nóg lekkerder door er bijvoorbeeld wat blaadjes munt in mee te blenden. Dit is hoe ik onze favoriet maak:

Genoeg voor één groot glas:
200ml amandelmelk, mijn favoriete amandelmelk is van Rude Health (o.a. te koop bij Marqt en sinds kort ook bij Albert Heijn)
125g mango, ik gebruik diepvriesmango, die heb ik namelijk altijd in de vriezer liggen
optioneel: 5 blaadjes munt

Met een staafmixer, of in de blender, alles tot een gladde smoothie mixen. In een thermosbeker blijft ‘ie lekker koel.

fruit salade sticks web2a.jpg

Fruitsalade op een stokkie

Dit is niks spannends en niet eens een recept te noemen. Maar hoe leuk is het om je fruit op een feestelijke prikker mee te krijgen in plaats van in een bakje. Ik kies dan wel voor fruit dat niet snel verkleurt.

Het seizoensfruit van dit moment, zoals mango, pruimen, frambozen en druiven zijn van zichzelf al een feestje,  dus dat wordt alleen maar lekkerder als je het op een gezellige prikker meekrijgt. Wikkel de prikker in aluminiumfolie, met een strik erom of kies een langgerekt bakje waar de spiesjes in passen. En natuurlijk ook gewoon lekker in stukjes in een bakje (bakje is van Rosti Mepal – de prikkers kocht ik bij de Sligro)

Perenchips

In mijn boek vind je straks een recept voor de appelvariant, maar met peren is het minstens zo lekker om zelf chips te maken. En dat is makkelijker dan je denkt!

Dit heb je nodig voor 2 kleine bakjes vol:
Oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)
1 grote, niet te rijpe, handpeer, gehalveerd en met een appelboor haal je het klokhuis eruit. Snijd in dunne plakjes
Bakplaat, voorzien van bakpapier.

Leg op de bakplaat alle plakjes peer en schuif in de oven. Na 20 minuten de plakjes omdraaien en nog 20 minuten bakken. Houd ze wel in de gaten als ze té bruin worden haal je ze er eerder uit. Laat de plakjes peer op een rooster even afkoelen en verder krokant worden. Niet te lang bewaren, want uiteindelijk worden ze weer zacht. Maar ook dan zijn ze trouwens lekker.

 

 

Gepubliceerd op 19 augustus 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!