Smulpaapje (terug) naar school special – tienuurtjes
Bij ons op school is het de regel dat er voor het tienuurtje fruit mee wordt gegeven. Met een fruitmonster voor een dochter is dat bij ons geen enkel probleem. Maar ook voor haar geldt dat variatie en andere manieren om fruit mee te krijgen (anders dan in een bakje) altijd de eetlust opwekken.
Want wat nu als je de gewone stukjes fruit tot een feestelijk spiesje ombouwt? Of het fruit juist droogt tot chips? Of verrassend in een zuivelvrije smoothie "verstopt"? Kortom, drie lekkere suggesties voor een gezond tienuurtje.
Smoothie van amandelmelk & diepvriesfruit
Hij is zó gemaakt en je maakt ‘m nóg lekkerder door er bijvoorbeeld wat blaadjes munt in mee te blenden. Dit is hoe ik onze favoriet maak:
Genoeg voor één groot glas:
200ml amandelmelk, mijn favoriete amandelmelk is van Rude Health (o.a. te koop bij Marqt en sinds kort ook bij Albert Heijn)
125g mango, ik gebruik diepvriesmango, die heb ik namelijk altijd in de vriezer liggen
optioneel: 5 blaadjes munt
Met een staafmixer, of in de blender, alles tot een gladde smoothie mixen. In een thermosbeker blijft ‘ie lekker koel.
Fruitsalade op een stokkie
Dit is niks spannends en niet eens een recept te noemen. Maar hoe leuk is het om je fruit op een feestelijke prikker mee te krijgen in plaats van in een bakje. Ik kies dan wel voor fruit dat niet snel verkleurt.
Het seizoensfruit van dit moment, zoals mango, pruimen, frambozen en druiven zijn van zichzelf al een feestje, dus dat wordt alleen maar lekkerder als je het op een gezellige prikker meekrijgt. Wikkel de prikker in aluminiumfolie, met een strik erom of kies een langgerekt bakje waar de spiesjes in passen. En natuurlijk ook gewoon lekker in stukjes in een bakje (bakje is van Rosti Mepal – de prikkers kocht ik bij de Sligro)
Perenchips
In mijn boek vind je straks een recept voor de appelvariant, maar met peren is het minstens zo lekker om zelf chips te maken. En dat is makkelijker dan je denkt!
Dit heb je nodig voor 2 kleine bakjes vol:
Oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)
1 grote, niet te rijpe, handpeer, gehalveerd en met een appelboor haal je het klokhuis eruit. Snijd in dunne plakjes
Bakplaat, voorzien van bakpapier.
Leg op de bakplaat alle plakjes peer en schuif in de oven. Na 20 minuten de plakjes omdraaien en nog 20 minuten bakken. Houd ze wel in de gaten als ze té bruin worden haal je ze er eerder uit. Laat de plakjes peer op een rooster even afkoelen en verder krokant worden. Niet te lang bewaren, want uiteindelijk worden ze weer zacht. Maar ook dan zijn ze trouwens lekker.
Gepubliceerd op 19 augustus 2017