Ananas Tarte Tatin
De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Niet alleen snijdt de I-RON op iedere dikte perfecte plakken vlees, vis, kaas, brood en groente. Je kunt deze soepele snijmachine ook gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
Die grillen we daarna op de barbecue en als de ananas heerlijk gekaramelliseerd is snijden we er daarna met de I-RON weer mooie plakken van voor een heerlijke tarte tatin. Multi functioneel en super handig!
Ingrediënten
1 ananas, zonder kroon
125 ml (Don Papa) rum (of gebruik appelsap)
1 rol vers bladerdeeg
zachte boter, om in te vetten
2-3 el riet- of kristalsuiker
1 ei losgeklopt
Verder nodig: kamado barbecue, bakblik 26 cm, kwastje – BBQ op 175 C (direct)
Ananas Tarte Tatin
Steek je barbecue aan zodat die op temperatuur kan komen.
Zet de I-Ron op op stand 5,5 en snijd de boven- en onderkant van de ananas. Daarna op stand 6,5 en snijd rondom de schil van de ananas.
Rooster je perfect geschilde ananas nu op je barbecue en smeer ‘m met regelmaat rondom in met rum (of sap). Roosteren kan door een rotisserie te gebruiken of leg de ananas in een barbecuebestendig blik en draai regelmatig. Na ongeveer een uurtje is je ananas prachtig gekaramelliseerd en gaar. Haal van de barbecue en laat afkoelen. Zet een platesetter in je barbecue en schakel over naar indirect vuur. Stook je barbecue op naar 175 C indirect.
Geen barbecue? Je kunt ook de oven hiervoor gebruiken, op dezelfde temperatuur.
Perfecte plakken ananas met I-RON
Met de I-RON snijd je nu perfect gelijke plakken van je gegrilde ananas. Vet een quicheblik ( evt. met losse bodem) van 26 cm royaal in met boter. Als je te dun invet laat de ananas niet goed los na het bakken! Besprenkel de boter met de suiker. Leg hierin de afgekoelde plakken gegrilde ananas zodat de hele bodem vol ligt (snijd waar nodig bij om het passend te maken). Hierover heen verdeel je netjes het bladerdeeg en vouw dat rondom de ananas naar binnen.
Kwast de bovenkant van je bladerdeeg in met losgeklopt ei. Bak de ananas tarte tatin nu 40 – 50 minuten in je barbecue, tot het deeg mooi goudbruin kleurt en gaar is. Haal de tarte tatin dan van de barbecue en laat even afkoelen.
Zet een bord op het blik en draai voorzichtig om. Je ananas tarte tatin is klaar om te serveren. Lekker ook met een bolletje van je favoriete ijs erbij. Geen barbecue? Dan kun je ook in dit geval de oven gebruiken, op dezelfde temperatuur.
Dit recept is gemaakt i.s.m. I-RON
Gepubliceerd op 8 juni 2024