Ananas Tarte Tatin 



De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Niet alleen snijdt de I-RON op iedere dikte perfecte plakken vlees, vis, kaas, brood en groente. Je kunt deze soepele snijmachine ook gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.

Die grillen we daarna op de barbecue en als de ananas heerlijk gekaramelliseerd is snijden we er daarna met de I-RON weer mooie plakken van voor een heerlijke tarte tatin. Multi functioneel en super handig!

Ingrediënten

1 ananas, zonder kroon
125 ml (Don Papa) rum (of gebruik appelsap)
1 rol vers bladerdeeg
zachte boter, om in te vetten
2-3 el riet- of kristalsuiker
1 ei losgeklopt

Verder nodig: kamado barbecue, bakblik 26 cm, kwastje – BBQ op 175 C (direct)

Ananas tarte tatin

Ananas Tarte Tatin

Steek je barbecue aan zodat die op temperatuur kan komen.

Zet de I-Ron op op stand 5,5 en snijd de boven- en onderkant van de ananas. Daarna op stand 6,5 en snijd rondom de schil van de ananas.

Rooster je perfect geschilde ananas nu op je barbecue en smeer ‘m met regelmaat rondom in met rum (of sap). Roosteren kan door een rotisserie te gebruiken of leg de ananas in een barbecuebestendig blik en draai regelmatig. Na ongeveer een uurtje is je ananas prachtig gekaramelliseerd en gaar. Haal van de barbecue en laat afkoelen. Zet een platesetter in je barbecue en schakel over naar indirect vuur. Stook je barbecue op naar 175 C indirect.

Geen barbecue? Je kunt ook de oven hiervoor gebruiken, op dezelfde temperatuur.

Perfecte plakken ananas met I-RON

Met de I-RON snijd je nu perfect gelijke plakken van je gegrilde ananas. Vet een quicheblik ( evt. met losse bodem) van 26 cm royaal in met boter. Als je te dun invet laat de ananas niet goed los na het bakken! Besprenkel de boter met de suiker. Leg hierin de afgekoelde plakken gegrilde ananas zodat de hele bodem vol ligt (snijd waar nodig bij om het passend te maken). Hierover heen verdeel je netjes het bladerdeeg en vouw dat rondom de ananas naar binnen.

Kwast de bovenkant van je bladerdeeg in met losgeklopt ei. Bak de ananas tarte tatin nu 40 – 50 minuten in je barbecue, tot het deeg mooi goudbruin kleurt en gaar is. Haal de tarte tatin dan van de barbecue en laat even afkoelen.

Zet een bord op het blik en draai voorzichtig om. Je ananas tarte tatin is klaar om te serveren. Lekker ook met een bolletje van je favoriete ijs erbij. Geen barbecue? Dan kun je ook in dit geval de oven gebruiken, op dezelfde temperatuur.

Dit recept is gemaakt i.s.m. I-RON

Gepubliceerd op 8 juni 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.