Taco lasagne met gehakt
Een taco lasagne met gehakt waar álles in zit waar je blij van wordt. Deze Mexicaanse groenteschotel met tortilla wraps bak je als een lasagne.
Want net als dat je voor de basis van je klassieke lasagne zorgt voor een goed gevulde saus doe ik dat voor deze Mexicaanse variant natuurlijk ook. Ik kies in dit geval ook nog eens voor het gemak van een stazak van HAK met Mexicaanse groente. Die stazakken staan sowieso altijd in mijn voorraadkast. Ze zijn goed gevuld, op smaak, een saus zonder verder gekke ingrediënten. Een prima basis dus.
Zo ook voor deze taco lasagne. Waarbij ik de saus nog aanvul met wat verse groente, gehakt (naar keuze vlees of vega) en wat extra kruiden. De saus voor je taco lasagne is in een kwartiertje klaar. Daarna is het laagjes maken, zoals bij iedere lasagne. Dit deel kun je dus ook heel prima voorbereiden.
Ik gebruik voor de laagjes twee verschillende soorten zachte tortilla’s. Dat geeft een leuk kleureffect, maar het kan natuurlijk ook prima met één soort tortilla. Verder bouw je deze taco lasagne op dezelfde manier op als dat je dat bij een klassieke lasagne doet. Ik ga je uitleggen hoe je dat doe en wat je nodig hebt!
Voor één grote ovenschaal (4-6 personen)
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geraspt/geperst
1 el neutrale olie
500 gram (vega of runder) gehakt
1 zak Mexicaanse groenteschotel van HAK
½ tl chilipoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl uipoeder
½ tl oregano
½ tl fijn keukenzout
versgemalen zwarte peper, naar smaak
4 zachte tortilla’s, naar keuze
1 zak Mexicaanse roerbakgroente (400g)
75 gram geraspte Cheddar (zakje à 150g)
75 gram geraspte Mozzarella (zakje à 150g)
Verder nodig: ovenschaal (ingevet) – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)
Taco lasagne met gehakt
Als basis voor je taco lasagne begin je met de saus. Hiervoor fruit je de ui en knoflook in warme olie, in een grote hapjespan, 5 minuten zachtjes aan. Dan mag het vuur iets omhoog en bak je in 5 minuten het gehakt rul aan. Voeg dan de verse Mexicaanse roerbakgroente toe en bak die, terwijl je regelmatig omschept, 5 minuten mee aan. Dan de kruiden erover en nog even mee omscheppen. Tot slot voeg je de stazak van HAK toe, die hoef je alleen nog mee te warmen.
Wil je een mildere versie, laat dan de extra kruiden weg. In de saus van de stazak van HAK zitten genoeg specerijen om je saus al een milde smaak te geven. Maar wij houden wel van een beetje extra pit!
Mexicaanse lasagne
Terwijl de oven voorverwarmt vet je de ovenschaal lichtjes in met zonnebloemolie, zodat je je Mexicaanse lasagne kunt gaan opbouwen. Op de bodem gaat de eerste tortilla. Afhankelijk van de grootte van je ovenschaal heb je wellicht nog een halve tortilla extra nodig.
Daarop gaan vier flinke scheppen saus. Daarop weer zachte tortilla, die je even stevig aandrukt. Herhaal daarna nog een laag en eindig met een laag saus. Je Mexicaanse lasagne is bijna klaar!
Taco lasagne met Mexicaanse groente van HAK
Strooi als laatste de kaas over de bovenkant van je taco lasagne. Ik mengde hiervoor twee soorten geraspte kaas. Eentje die wat pit heeft, een ander die goed smelt. Kies welke kaassoort jij het lekkerst vindt. Bak je taco lasagne tot slot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Haal je ovenschaal dan uit de oven, laat even 5 minuten afkoelen voordat je ‘m in stukken snijdt en serveert.
Om het Mexicaanse feestje compleet te maken doe je natuurlijk met zelfgemaakte guacamole, nacho’s en een lekkere schep zure room voor erbij. Eet smakelijk!
Susan Aretz x HAK
Dit recept maakte ik in opdracht van en in samenwerking met HAK.
Gepubliceerd op 3 juni 2021