Taboulé met gerookte kipfilet

Ken je dat? Eind van de week en allemaal restjes in de koelkast. Restjes kruiden, restjes groente, klein stukje vlees zonder directe bestemming. Perfect! Want met al deze restjes maak je de lekkerste maaltijdsalade, taboulé.
Dit van oorsprong Libanees gerecht kent vele versies. Ik geef je mijn variant, met gerookte kipfilet.
Voor 4 personen
100g ongekookte granen (zoals bulgur, freekeh etc)
5g munt, fijngesneden
5g platte peterselie, fijngesneden
5g basilicium, fijngesneden
75g gerookte kipfilet, in dunne reepjes
100g komkommer, in blokjes
175g cherrytomaatjes, gehalveerd
125g geschrapte worteltjes, in dunne plakjes
50g pistachenootjes, geroosterd en grofgehakt
50g feta, verkruimeld
25g Kalamata olijven, gehalveerd
2el lekkere olijfolie
1el balsamico (hoe ouder, hoe lekkerder)
zout & peper
Taboulé
In de tijd dat je de granen kookt snijd je alle over ingrediënten. Doe die allemaal (met uitzondering van de pistache) bij elkaar in een kom en meng goed door. Rooster de nootjes in een droge koekenpan een aantal minuten, hak ze daarna grof en laat afkoelen. Als de granen gaar zijn giet je ze af in een zeef en spoel kort af met koud water. Als ze goed zijn uitgelekt doe je ze bij de rest van de ingrediënten. Meng olijfolie en balsamico door de salade en breng op smaak met zout en peper. Strooi tot slot de gehakte pistachenootjes erover.
Maaltijdsalade
Serveer met een stukje vis of eet met een gebakken worstje, zoals wij deden. Maar ook zonder toevoeging van vlees of vis is dit een heerlijke salade. Wil je een vegetarische variant, laat dan de gerookte kipfilet achterwege. Mochten er restjes overblijven, dan neem/geef je die de dag erna lekker mee als lunch.
Gepubliceerd op 27 maart 2016