Stokerij TexelStokerij Texel

Dat ik dol op Texel ben is geen geheim. En net als dat ik van mijn trips naar Engeland, Duitsland en Frankrijk met regelmaat eetsouvenirs meeneem kun je op Texel ook het nodige lekkers inslaan. In het bijzonder vloeibaar lekkers! Want een aantal jaren geleden leerde ik de mannen van Stokerij Texel kennen tijdens Texels culinair. Een liefde voor Texelse gin ontstond ter plekke.

Maar er wordt nog veel meer lekkers gestookt…De allereerste keer dat ik bij de Stokerij op bezoek kwam was in 2017, tijdens een perstour. Hartelijk werden we ontvangen door Jaco en Kees, die de stokerij een aantal jaren daarvoor gestart waren. Ik word altijd blij als ondernemers met zoveel plezier met hun bedrijf bezig zijn. En hoe bijzonder dat er op Texel gin gemaakt wordt, met lokale ingrediënten ook nog eens.

TX Gin

Dus laat ik met die gin beginnen. Daar is het tenslotte allemaal mee begonnen. Voor deze gin worden zoveel mogelijk Texelse ingrediënten gebruikt,  zoals vlierbloesem en duindoorn. Ze geven de gin een onwijs lekkere smaak en net dat beetje anders.

Daar houden ze sowieso wel van bij Stokerij Texel. In het begin werd voor de alcoholproductie namelijk aardappel gebruikt. Aardappels die over waren en anders veevoer zouden worden. Toen de productie van de TX gin omhoog ging werd er over gestapt op graan. De rest van het recept bleef gelijk. Net als de prachtig zwarte fles, waarop de vuurtoren van Texel staat.

Eigenlijk moet je deze gin gewoon geproefd hebben om te snappen waarom hij niet alleen in mijn boek Borreltijd staat, maar ook waarom hij sinds 2017 onafgebroken in onze gin-kast prijkt. En waarom ik, iedere keer dat ik op Texel ben, een nieuwe fles meeneem… Je hoéft er trouwens niet voor naar Texel, hij is tegenwoordig ook online te bestellen.

TX Bier

Al in 2017 vertelt Jaco me dat er naast gin ook bier aan komt. Een craft beer dat uiteindelijk in 2018 wordt geïntroduceerd. Ook voor het bier geldt dat er waar het kan zoveel mogelijk ingrediënten van Texel komen. In eerste instantie wordt het bier puur voor de Texelse markt geproduceerd.

Met eerst een donkerblond bier, dat bij een aantal strandtenten ook van de tap wordt geschonken. Een hopblond en goudwit volgen kort daarop. Afgelopen najaar proefde ik ook het bockbier dat sinds kort gemaakt wordt en ik kan alleen maar zeggen, potverdrie wat lekker! Alle biertjes die ze (kleinschalig) brouwen zijn ongepasteuriseerd en worden op het eiland zelf gebrouwen.

Inmiddels zijn de biertjes ook in blik verkrijgbaar, dus je kunt ze lekker mee naar huis nemen. Dat ze in blik worden verkocht is trouwens een bewuste keuze. Voordeel is ook dat als je ze mee naar huis wilt nemen je niet zo zwaar hoeft te sjouwen. Maar het avontuur van Stokerij Texel gaat verder…


TX Genever

Want afgelopen november, vlák voor hij gelanceerd werd, krijg ik wéér iets nieuws te proeven. Nu weet ik niet wat jouw associatie is met jenever. Ik denk dan eigenlijk vooral terug aan mijn opa die, met een sigaartje erbij, een jonge jenever dronk voor het eten. Een oude mannendrankje dus.

Nou… ik kan je vertellen dat dat beeld in twee slokken volledig is bijgesteld. Want hallo TX Jonge Genever! (Genever is het oud Nederlands woord voor jenever trouwens) Maar aan de jenever van Stokerij Texel is niks oud of oudbollig. Fluweelzacht van smaak, met toch wat mooie lagen van kruiden en granen. Wow! Ik had ter plekke een fles willen meenemen. Maar helaas, hij was in november nog niet te koop. Gelukkig zijn we inmiddels een paar maanden verder en kun je ‘m gewoon op Texel kopen (of bestellen) De heren waren echter zo lief om me de jenever toe te sturen. En ja, we waren het er thuis snel over eens; ook als je niet op Texel bent is ‘ie écht waanzinnig lekker.

Jenever revival

Het grappige is dat jenever aan een enorme revival bezig is. Gewoon zo puur of in een cocktail. Ik hoorde bij Wat schaft de Podcast dat er een jenever negroni is en die kan ik je dan ook van harte aanbevelen om te maken met deze TX Genever (1 deel jenever – 1 deel Campari – 1 deel rode vermouth, ijs & sinaasappelschil).

Rondleiding Stokerij Texel

Mocht je het leuk vinden dan is het mogelijk om een rondleiding te krijgen bij Stokerij Texel. Die kan ik je ook van harte aanbevelen. Je hoort dan meer over de verhalen achter alle moois dat er gestookt wordt (ze stoken inmiddels ook nog een heel scala aan likeuren en er is een TX wodka) en waarom bijvoorbeeld de ginfles zwart en de jeneverfles wit is. Nu al dorst en voorlopig nog niet op Texel, dan is er altijd de website van Stokerij Texel voor meer informatie.

Disclaimer: dit is géén gesponsord artikel maar geschreven omdat ik zelf zo blij wordt van deze flessen. Die koop ik dan ook gewoon zelf, als ik op Texel ben. Wel kreeg ik (super lief!) jenever van de heren toegestuurd. Dat je die moet proeven staat daar los van.

Gepubliceerd op 13 februari 2020


2 reacties

 1. Daniella Colet schreef:

  Was weer genieten op texel culinair en jullie coctails.
  De wodka met watermelodn siroop viel in goede smaak.
  Welke siroop adviseren jullie te kopen en waar .

  Hartelijke groet,
  Daniella Colet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.