Steak met chimichurri à la Jord Althuizen



Samen koken met BBQ koning Jord uit zijn nieuwste boek Lowlands BBQ en dan dit fijne steak recept van de BBQ mogen delen. Beter wordt het niet toch?

De aanleiding voor dat samen koken is de lancering van een nieuw seizoen van De zomerkeuken, op Njam! Een online kookzender waar niet alleen Jord zijn kookkunsten laat zien, maar bijvoorbeeld ook chef Michiel van der Eerden (BAUT).

Deze culinaire zender, die uit de koker van Studio 100 komt, brengt een zomer lang nieuwe afleveringen. Geen fancy gedoe, maar gewoon lekkere recepten die je thuis kunt maken. Zoals bijvoorbeeld deze steak van de barbecue met chimichurri, die Jord voor ons maakte.

Wij mochten overigens gewoon zelf aan de slag want we volgden online zijn voorbeeld. Maar het resultaat mocht er zijn. Sappige skirtsteak, lekker frisse chimichurri en mais elotes om je vingers bij af te likken.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 Voor de mais elotes

2 verse maiskolven
1 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
¼ bos koriander, fijngehakt
½ verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
rasp en sap van ½ limoen
½ tl chilipoeder

Voor de skirtsteak

2 Skirtsteak van 200 g per stuk
50 ml Olijfolie
Vers gemalen zwarte peper en zout

Voor de polentacakes

100 gram polenta
1.2 liter water
75 ml kippenbouillon
50 gram Parmezaanse kaas
25 gram roomboter
Peper en zout

Voor de chimichurri

1 rode paprika
1 grote rode ui, fijngesnipperd
2 tomaten, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden
2 knoflooktenen, fijngehakt
2 el fijngehakte verse peterselie
1 tl fijngehakte verse oregano
2 el fijngehakte koriander
1 verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
1 tl chilipoeder
1 tl gerookte-paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
150 ml olijfolie
1 sap van limoen
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Verder nodig

BBQ met deksel voor direct grillen (gietijzeren rooster) en een kernthermometer

Voor dat je begint

Lees het héle recept eerst goed door. Zet de BBQ klaar voor direct grillen op een temperatuur van 200 °C.  Haal de steaks een half uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

steak chimichurri

Steak van de barbecue met chimihurri

Je start voor dit gerecht met het maken van de chimichurri. Dat komt straks over je steak van de barbecue. Hiervoor rooster je de paprika op de BBQ totdat het vel zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht geworden is. Verwijder het velletje en de zaadlijsten en snijd zo fijn mogelijk. Meng met de overige ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

chimichurri Jord Althuizen

Polentacakes

Ook de polentacakes kun je grotendeels al voorbereiden. Zet een pan op met 1,2 liter water en voeg zout toe en breng dit aan de kook. Voeg dan de polenta toe, roer goed zodat een gladde pasta ontstaat.

Voeg naar smaak kippenbouillon, Parmezaanse kaas, roomboter, peper en zout toe. Stort de polenta in een bak zodat de massa 2 cm hoog is. Plaats een andere bak erboven op en verzwaar deze met een gewicht. Zet dit alles in de koelkast tot het volledig is opgesteven (minimaal 4 uur). Snijd vervolgens in rechthoeken van 5 cm bij 2 cm, dek af en bewaar tot het moment dat je gaat eten.

Mais elotes

Elotes zijn een typisch Zuid Amerikaans bijgerecht en perfect bij deze maaltijd van de barbecue. Hiervoor bestrijk je de maiskolven met de olijfolie en bestrooit ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril de maiskolven in 7-10 minuten op een middelhete direct ingestelde BBQ, tot de mais diepgeel van kleur en gaar is. Meng de overige ingrediënten en doe die over de gegrilde maiskolven, vlak voordat je gaat eten.

mais elotes

Steak van de barbecue

Tot slot maken we de steak van de barbecue. Bestrijk hiervoor de steaks met olie bestrooi met zwarte peper en zout. Hak de overige ingrediënten fijn en meng met de olijfolie. Leg de steaks over de kolen en grill deze tot een temperatuur van 48 graden. Spreid de chimichurrie over de snijplank en haal de steak er aan weerskanten doorheen.

Snijd de steak in dunne reepjes en laat de vleessappen mengen met het kruidenmengsel. Leg tot slot de repen van de opgesteven polentacakes op de BBQ voorzien van een gietijzeren rooster voor het beste resultaat. Draai de polentacakes om als de onderkant mooi loslaat en er een duidelijke grillstreep zichtbaar is. Strooi het elotes mengsel royaal over de warme mais.

steak dinner

De Zomerkeuken met Njam!

Serveer alles, samen met een goed glas wijn of een lekker biertje en je steak van de barbecue met chimichurrie, polentacakes en elotes volgens recept van Jord Althuizen is klaar. Als dat geen feestmaal is!

Meer van dit soort heerlijke recepten zie je deze zomer dus op Njam!

Gepubliceerd op 6 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.