Stamppot boerenkool



De klassieke stamppot boerenkool, maar dan met een kleine twist. Plus tips om je boerenkoolstamppot koolhydraatarm te eten.

Het is overigens niet echt raar dat dit recept nog niet op de site stond, ondanks 9 jaar recepten delen. Het is niet mijn favoriete stamppot. Máár, door een kleine twist aan deze klassieke boerenkoolstamppot te geven vind ik ‘m weer wel lekker. Iedereen gelukkig thuis, want het is een van de lievelings stamppotten van onze dochter.

Nu zijn er ook mensen die liever koolhydraatarme stamppotten eten. Voor jullie heb ik aan het eind van dit gewone recept een tip.

Ook trouwens voor iedereen die liever geen vlees eet, dat ga ik ook voor je cheffen. Maar eerst het recept voor deze stamppot boerenkool met een twist. Je nieuwe favoriete stamppotrecept misschien wel. Dit is hoe ik ‘m maak!

Boerenkoolstamppot voor 4 personen

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 300 gram fijn gesneden boerenkool
  • 150 ml halfvolle melk
  • ruime klont roomboter
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 125 gram kwalitatieve gerookte spekreepjes (ik koop de mijne via Crisp)
  • 1 wildzwijnrookworst (mijn slager heeft die, maar ook te koop via Crisp)
  • mierikswortel (Kühne) naar smaak (of gebruik grove / Dijonmosterd)
  • cornichons, zoveel als je wilt

Bereidingstijd: 30 minuten

stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool met een twist

De basis voor deze boerenkoolstamppot is natuurlijk aardappel en boerenkool. De boerenkool zet je op met een halve pan water versus de hoeveelheid boerenkool. Breng dit aan de kook en laat max. 10 minuten koken, terwijl je regelmatig omschept. Zet ook een pan met water op om daar de worst in te verwarmen. Tegelijkertijd gaat er een koekenpan op het vuur, waarin je – zonder olie – de spekjes in uitbakt. De aardappels zet je op met ruim gezouten water en kook je in 12 minuten gaar. Giet de boerenkool af en laat die in een vergiet even uitwasemen. Giet daarna de aardappels af en laat ook die even uitstomen.

Smeuïge puree

Puree voor stamppot moet wat mij betreft lekker smeuïg zijn. Verwarm de melk en de boter dan ook even, voordat je die bij de uitgestoomde aardappelen giet. Stamp die nu zo fijn als je zelf wilt en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dan de boerenkool erbij en goed omscheppen. Nu komt je twist! Ik doe er op dit moment een flinke lepel mierikswortel bij. Dat geeft net wat meer pit aan je boerenkoolstamppot. Proef nadat je het goed het gemengd of het zo voldoende is. Meer kan altijd nog.

Tot slot gaan er dan de spekjes, met hun bakvet, bij de puree en ik snijd ook de worst in stukjes en doe die er door. Dat scheelt straks weer op elkaars borden kijken of iedereen wel even veel heeft… Bij stamppot hoort wat mij betreft een klein beetje zuur, dus ik serveer er ook nog cornichons bij. Maar zilveruitjes zijn ook heerlijk!

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Voor wie let op koolhydraten is het heel eenvoudig om deze boerenkoolstamppot koolhydraatarm te maken. Vervang de aardappels door knolselderij en maak daar puree van. Let wel op dat knolselderij behoorlijk wat vocht vasthoudt als je die kookt, dus laat extra goed uitstomen nadat je de groente gekookt hebt.

Voor de rest maak je de boerenkoolstamppot op dezelfde wijze als hierboven aangegeven. Mierikswortel en knolselderij zijn dol op elkaar!

Vegetarische optie

Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor vlees, bij deze boerenkoolstamppot. Kies vegetarische spekjes en de lekkerste vegetarische worst die er is ter vervanging. Mocht je een vegan versie willen maken, kies dan voor plantaardige melk en vervang de boter eventueel door olijfolie of een plantaardige variant.

Gepubliceerd op 15 februari 2021


1 reactie

  1. Esther schreef:

    Ook een leuke variatie op dit recept. Boerenkool zonder iets is inderdaad erg saai…Ik doe er daarom gekarameliseerde uien bij én kook de aardappels in bouillon die ik na het koken gebruik om de puree te maken….Dan vind ik hem het lekkerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 maart 2021
katsu curry vegan
 
Bloemkool katsu curry

Uit Vegan Japaneasy komt deze vegan bloemkool katsu curry. Een verrassende manier om bloemkool te eten en helemaal niet moeilijk te maken.
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.