Stamppot boerenkool



De klassieke stamppot boerenkool, maar dan met een kleine twist. Plus tips om je boerenkoolstamppot koolhydraatarm te eten.

Het is overigens niet echt raar dat dit recept nog niet op de site stond, ondanks 9 jaar recepten delen. Het is niet mijn favoriete stamppot. Máár, door een kleine twist aan deze klassieke boerenkoolstamppot te geven vind ik ‘m weer wel lekker. Iedereen gelukkig thuis, want het is een van de lievelings stamppotten van onze dochter.

Nu zijn er ook mensen die liever koolhydraatarme stamppotten eten. Voor jullie heb ik aan het eind van dit gewone recept een tip.

Ook trouwens voor iedereen die liever geen vlees eet, dat ga ik ook voor je cheffen. Maar eerst het recept voor deze stamppot boerenkool met een twist. Je nieuwe favoriete stamppotrecept misschien wel. Dit is hoe ik ‘m maak!

Boerenkoolstamppot voor 4 personen

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 300 gram fijn gesneden boerenkool
  • 150 ml halfvolle melk
  • ruime klont roomboter
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 125 gram kwalitatieve gerookte spekreepjes (ik koop de mijne via Crisp)
  • 1 wildzwijnrookworst (mijn slager heeft die, maar ook te koop via Crisp)
  • mierikswortel (Kühne) naar smaak (of gebruik grove / Dijonmosterd)
  • cornichons, zoveel als je wilt

Bereidingstijd: 30 minuten

stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool met een twist

De basis voor deze boerenkoolstamppot is natuurlijk aardappel en boerenkool. De boerenkool zet je op met een halve pan water versus de hoeveelheid boerenkool. Breng dit aan de kook en laat max. 10 minuten koken, terwijl je regelmatig omschept. Zet ook een pan met water op om daar de worst in te verwarmen. Tegelijkertijd gaat er een koekenpan op het vuur, waarin je – zonder olie – de spekjes in uitbakt. De aardappels zet je op met ruim gezouten water en kook je in 12 minuten gaar. Giet de boerenkool af en laat die in een vergiet even uitwasemen. Giet daarna de aardappels af en laat ook die even uitstomen.

Smeuïge puree

Puree voor stamppot moet wat mij betreft lekker smeuïg zijn. Verwarm de melk en de boter dan ook even, voordat je die bij de uitgestoomde aardappelen giet. Stamp die nu zo fijn als je zelf wilt en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dan de boerenkool erbij en goed omscheppen. Nu komt je twist! Ik doe er op dit moment een flinke lepel mierikswortel bij. Dat geeft net wat meer pit aan je boerenkoolstamppot. Proef nadat je het goed het gemengd of het zo voldoende is. Meer kan altijd nog.

Tot slot gaan er dan de spekjes, met hun bakvet, bij de puree en ik snijd ook de worst in stukjes en doe die er door. Dat scheelt straks weer op elkaars borden kijken of iedereen wel even veel heeft… Bij stamppot hoort wat mij betreft een klein beetje zuur, dus ik serveer er ook nog cornichons bij. Maar zilveruitjes zijn ook heerlijk!

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Voor wie let op koolhydraten is het heel eenvoudig om deze boerenkoolstamppot koolhydraatarm te maken. Vervang de aardappels door knolselderij en maak daar puree van. Let wel op dat knolselderij behoorlijk wat vocht vasthoudt als je die kookt, dus laat extra goed uitstomen nadat je de groente gekookt hebt.

Voor de rest maak je de boerenkoolstamppot op dezelfde wijze als hierboven aangegeven. Mierikswortel en knolselderij zijn dol op elkaar!

Vegetarische optie

Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor vlees, bij deze boerenkoolstamppot. Kies vegetarische spekjes en de lekkerste vegetarische worst die er is ter vervanging. Mocht je een vegan versie willen maken, kies dan voor plantaardige melk en vervang de boter eventueel door olijfolie of een plantaardige variant.

Gepubliceerd op 15 februari 2021


1 reactie

  1. Esther schreef:

    Ook een leuke variatie op dit recept. Boerenkool zonder iets is inderdaad erg saai…Ik doe er daarom gekarameliseerde uien bij én kook de aardappels in bouillon die ik na het koken gebruik om de puree te maken….Dan vind ik hem het lekkerste!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.