Spruitjes met linzen en gekarameliseerde uien



Dit is je nieuwe favoriete spruitjesrecept! Spruitjes, met als extra component heerlijke linzen en het zoete van de ui. Niet normaal zo lekker. Je mag onder geen beding de gekarameliseerde uien weglaten om tijd te besparen. Deze zorgen namelijk voor een verrassende smaak en houden het gerecht in balans. Wil je tijd winnen, gebruik dan gare linzen uit blik in plaats van droge linzen die je eerst moet weken en daarna kookt.

Het resultaat is een verrassend vegetarisch spruitjesgerecht waar je heel blij van gaat worden. Beloofd!

Vegetarische maaltijd voor 4 personen
200g gedroogde Dupuis linzen – 4 uur weken en koken volgens gebruiksaanwijzing in 1,5L groentebouillon
500g schone spruitjes, gehalveerd
10g geraspte verse gember
1 teen geraspte knoflook
rasp van 1 limoen (schil goed schoongeboend)
sap van ½ limoen
2el sojasaus
1el sesamzaadjes, geroosterd

Voor de gekarameliseerde uien
3 uien, in dunne ringen
20g boter
1el gembersiroop

Verwarm de boter in een koekenpan en doe hier de uienringen bij. Bak op medium vuur, gedurende minimaal een half uur. Je houdt mooi goudbruine, zachte uienringen over die zoet van smaak zijn door het karamelliseren. Voeg als laatste een eetlepel gembersiroop toe, voor extra smaak. Dit kun je eventueel ook de avond ervoor al doen.

Spruitjes met linzen en gekarameliseerde uien

Giet de geweekte linzen af en kook volgens gebruiksaanwijzing, maar gebruik 1,5 liter groentebouillon in plaats van puur water voor extra smaak. Als de linzen bijna gaar zijn verhit je een grote koekenpan met twee eetlepels neutrale olie. Bak hierin, op hoog vuur, de spruitjes 5 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Vegetarisch spruitjesrecept

Doe dan de knoflook en gember erbij en bak nog 2 minuten, op iets lager vuur, mee. Limoenrasp, sojasaus, gekarameliseerde uien en de gekookte linzen erbij en nog vijf minuten mee warmen. Als laatste gaat het limoensap erdoor en bestrooi je alles met sesamzaadjes. Serveer er eventueel nog gekookte basmatirijst bij.

Gepubliceerd op 14 februari 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.