Spruitjes met linzen en gekarameliseerde uien



Dit is je nieuwe favoriete spruitjesrecept! Spruitjes, met als extra component heerlijke linzen en het zoete van de ui. Niet normaal zo lekker. Je mag onder geen beding de gekarameliseerde uien weglaten om tijd te besparen. Deze zorgen namelijk voor een verrassende smaak en houden het gerecht in balans. Wil je tijd winnen, gebruik dan gare linzen uit blik in plaats van droge linzen die je eerst moet weken en daarna kookt.

Het resultaat is een verrassend vegetarisch spruitjesgerecht waar je heel blij van gaat worden. Beloofd!

Vegetarische maaltijd voor 4 personen
200g gedroogde Dupuis linzen – 4 uur weken en koken volgens gebruiksaanwijzing in 1,5L groentebouillon
500g schone spruitjes, gehalveerd
10g geraspte verse gember
1 teen geraspte knoflook
rasp van 1 limoen (schil goed schoongeboend)
sap van ½ limoen
2el sojasaus
1el sesamzaadjes, geroosterd

Voor de gekarameliseerde uien
3 uien, in dunne ringen
20g boter
1el gembersiroop

Verwarm de boter in een koekenpan en doe hier de uienringen bij. Bak op medium vuur, gedurende minimaal een half uur. Je houdt mooi goudbruine, zachte uienringen over die zoet van smaak zijn door het karamelliseren. Voeg als laatste een eetlepel gembersiroop toe, voor extra smaak. Dit kun je eventueel ook de avond ervoor al doen.

Spruitjes met linzen en gekarameliseerde uien

Giet de geweekte linzen af en kook volgens gebruiksaanwijzing, maar gebruik 1,5 liter groentebouillon in plaats van puur water voor extra smaak. Als de linzen bijna gaar zijn verhit je een grote koekenpan met twee eetlepels neutrale olie. Bak hierin, op hoog vuur, de spruitjes 5 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Vegetarisch spruitjesrecept

Doe dan de knoflook en gember erbij en bak nog 2 minuten, op iets lager vuur, mee. Limoenrasp, sojasaus, gekarameliseerde uien en de gekookte linzen erbij en nog vijf minuten mee warmen. Als laatste gaat het limoensap erdoor en bestrooi je alles met sesamzaadjes. Serveer er eventueel nog gekookte basmatirijst bij.

Gepubliceerd op 14 februari 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!