Spruitjes en pompoen uit de oven



Variatie met spruitjes en pompoen uit de oven, dat gaat heel gemakkelijk met dit recept. Het resultaat zijn heerlijke geroosterde spruitjes.

Dat we hier in huis gék zijn op spruitjes is namelijk niet echt een verrassing. Maar na verloop van tijd ben ik wel klaar met de pasta spruitjes of de stamppot spruitjes. Tijd dus voor een nieuwe spruitjes favoriet.

Nadat Yvette van Boven spruitjes schaafde op haar wintergroentetaartje realiseerde ik me dat spruitjes uit de oven niet eens zo’n gek idee is. En zeker niet als je al het andere lekkers op de bakblik erbij doet!

Ovengerecht voor 4 personen

  • 650g spruitjes, schoonmaken en halveren (je houdt 450g over)
  • 950g flespompoen, geschild en in grove stukken (je houdt 545g over)
  • 1el maple syrup
  • 1el olijfolie
  • 1el balsamico (hoe ouder, hoe lekkerder)
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 125g spekreepjes
  • 100g pecannoten
  • ½ el maple syrup
  • 100g cranberries

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + half uur oventijd

bakplaat met groente

Geroosterde spruitjes en pompoen

Leg de spruitjes en pompoen op de bakplaat en besprenkel die met olijfolie, balsamico, maple syrup en olie. Hussel even goed en dan gaan de kruiden er gelijkmatig overheen. Bakplaat nu in de oven en rooster de groente een half uur, hussel halverwege even om.

In de tussentijd bak je in een droge koekenpan op hoog vuur de spekreepjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier. In de pan gaan nu de pecannoten, rooster die even en doe er dan de maple syrup overheen en hussel goed.

Warme maaltijdsalade met spruitjes

Haal de bakplaat uit de oven en doe er de spekreepjes, noten en cranberries bij en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er nog wat verkruimelde feta over heen. Lekker als warme maaltijdsalade, maar je kunt er natuurlijk ook nog lekker wat (gebakken) aardappeltjes of puree bij serveren.

geroosterde spruitjes

Meer recepten met spruitjes

Maar er is nog veel meer lekkers te maken met spruitjes. Ja echt. Kijk hier maar eens.

Gepubliceerd op 24 januari 2018


1 reactie

  1. Els Schraven-Joosten schreef:

    Het was verbluffend lekker!!!! Chapeau voor dit recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.