Spruitjes en pompoen uit de oven

Variatie met spruitjes en pompoen uit de oven, dat gaat heel gemakkelijk met dit recept. Het resultaat zijn heerlijke geroosterde spruitjes.
Dat we hier in huis gék zijn op spruitjes is namelijk niet echt een verrassing. Maar na verloop van tijd ben ik wel klaar met de pasta spruitjes of de stamppot spruitjes. Tijd dus voor een nieuwe spruitjes favoriet.
Nadat Yvette van Boven spruitjes schaafde op haar wintergroentetaartje realiseerde ik me dat spruitjes uit de oven niet eens zo’n gek idee is. En zeker niet als je al het andere lekkers op de bakblik erbij doet!
Ovengerecht voor 4 personen
- 650g spruitjes, schoonmaken en halveren (je houdt 450g over)
- 950g flespompoen, geschild en in grove stukken (je houdt 545g over)
- 1el maple syrup
- 1el olijfolie
- 1el balsamico (hoe ouder, hoe lekkerder)
- ½ tl gemalen kaneel
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 125g spekreepjes
- 100g pecannoten
- ½ el maple syrup
- 100g cranberries
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 20 minuten + half uur oventijd
Geroosterde spruitjes en pompoen
Leg de spruitjes en pompoen op de bakplaat en besprenkel die met olijfolie, balsamico, maple syrup en olie. Hussel even goed en dan gaan de kruiden er gelijkmatig overheen. Bakplaat nu in de oven en rooster de groente een half uur, hussel halverwege even om.
In de tussentijd bak je in een droge koekenpan op hoog vuur de spekreepjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier. In de pan gaan nu de pecannoten, rooster die even en doe er dan de maple syrup overheen en hussel goed.
Warme maaltijdsalade met spruitjes
Haal de bakplaat uit de oven en doe er de spekreepjes, noten en cranberries bij en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er nog wat verkruimelde feta over heen. Lekker als warme maaltijdsalade, maar je kunt er natuurlijk ook nog lekker wat (gebakken) aardappeltjes of puree bij serveren.
Meer recepten met spruitjes
Maar er is nog veel meer lekkers te maken met spruitjes. Ja echt. Kijk hier maar eens.
Gepubliceerd op 24 januari 2018