Spitskool met gehakt & noodles

In 15 minuten aan tafel? Dat kan met deze snelle spitskool, met gehakt en noodles. Gezond én budgetvriendelijk. Win win dus!
Want vers koken hoeft niet altijd duur te zijn, het is ook een kwestie van slim koken. Groente die in het seizoen is is per definitie goedkoper. Groente die je zelf snijdt nog weer goedkoper. Neem bijvoorbeeld spitskool. Familie van de witte kool, maar veel zachter van smaak.
Daarnaast zit spitskool bomvol vitamine C, wat je in de wintermaanden goed kunt gebruiken. De spitskool die ik kocht woog bijna een kilo en koste maar € 1,79 waar we met z’n vieren van aten. Hoe ik ‘t klaarmaakte (in minder dan 20 minuten ook nog eens!) vertel ik je nu!
Voor vier personen
- 1 spitskool van ongeveer 750g (je houdt 550g netto over)
- 300g bio rundergehakt
- 1 stukje verse gember van ongeveer 20g, geraspt
- 1 grote sjalot, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2el zonnebloemolie
- 1 ½ el sojasaus (ik gebruik Tomasu)
- ½ el srirachi
- 2tl gembersiroop
- handje gehakte noten, ik gebruikte cashewnoten
- voor erbij: noodles of rijst, net wat je lekker vindt
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Spitskool met gehakt & noodles
Zet voor je spitskool maaltijd een grote hapjespan of wok op het vuur om warm te worden, terwijl je de spitskool in dunne reepjes snijdt en de gember en knoflook alvast raspt. Fruit de sjalot op medium vuur 3 minuutjes zachtjes aan, dan de gember en knoflook erbij die je nog 2 minuten mee fruit. Ik gebruikte gare noodles, maar als je nog mie of rijst wilt koken doe dat nu dan alvast. Dan is straks alles tegelijkertijd klaar.
Snelle maaltijd
Voeg nu het gehakt toe en bak dat rul op iets hoger vuur. Tot slot gaat de spitskool erbij. Schep met twee lepels regelmatig om, het slinkt iets (net als spinazie) door de warmte van de pan. Tot slot breng je alles op smaak met de sojasaus, srirachi (hou je van pittig, dan gebruik je iets meer) en gembersiroop. Dien op met de noodles en garneer met gehakte cashewnootjes.
Gepubliceerd op 29 januari 2020