Spinaziesoep met artisjok en citroen



Dit is zo’n heerlijk soepje dat net even iets anders is dan anders. Bomvol met vitaminen en lekker fris door het gebruik van citroen.

Heerlijk voor in het weekend, of door de week als snelle maaltijd.

Voor één grote pan (ongeveer 4-6 kommen)

1el olie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 lente ui, in ringetjes
1,5 tl verse tijm, alleen de blaadjes
2el bloem
1L kippenbouillon
1 blik artisjokharten (á 390g), uitgelekt
1 laurierblad
schil van ½ citroen
125ml slagroom (+ extra voor garnering)
175g verse spinazie
20g platte peterselie
60ml creme fraiche

Zelf soep maken

Verhit in een grote pan de olie en fruit hierin 5 minuutjes de ui en lente ui aan. In de laatste 2 minuten mag ook de knoflook erbij. Bestrooi met de bloem en bak die 2 minuutjes mee, goed omscheppen. Bestrooi dan met de verse tijm en giet de bouillon erbij. Tot slot de artisjokharten, laurier en citroenrasp. Breng zachtjes aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.

Tip: Hoe haal je de schil van een citroen eraf

Omdat je straks de schil er weer uit haalt is het handig om wat bredere schil te gebruiken. Dit doe je heel makkelijk met een dunschiller. Je wilt namelijk alleen de schil – die geeft het aroma af – en niet het wit, wat bitter is. Ga voorzichtig over de buitenkant van je gewassen citroen en zo haal je heel makkelijk de schil eraf!

Spinaziesoep met artisjokken

Na 10 minuten haal je de laurier en citroenschil uit de soep. Spinazie erbij, laten slinken en nog een paar minuten laten pruttelen. Ik heb de soep gepureerd met een staafmixer, dat kan ook in delen in de blender. Daarvoor doe je de slagroom, creme fraiche en peterselie erbij. Glad pureren en op smaak brengen met zout en peper. Serveer met een theelepel slagroom en lekker vers gebakken brood erbij en klaar ben je!

Gepubliceerd op 11 februari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.