Spicy Mac & Cheese



In een Amerikaans tijdschrift las ik verschillende recepten voor Mac & Cheese – pasta met romige kaassaus, puur comfortfood. Kijkend naar wat ik in mijn eigen koelkast had improviseerde ik een versie daarop met merquez worstjes.

Dus denk kaas, denk knapperige topping én mild pittige worstjes er door. Als dat geen lege borden oplevert?! Probeer maar!

voor ruim vier personen, als maaltijd

250g Macaroni Grande (AH of andere grote macaroni)
4el boter
40g bloem
500ml melk
175g geraspte kaas
½ tl paprikapoeder
zout & peper
100g merquez worstjes, uit hun omhulsel
60g panko (Japanse broodkruim, AH/toko)

verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Spicy Mac & Cheese

Kook de pasta, al dente, maar een minuut minder dan je normaal zou doen. Giet af. In de tussentijd smelt je de boter, roer daar met een garde de bloem door en laat een minuutje meebakken. Dan beetje bij beetje de melk erbij, zodat je een gladde, witte saus krijgt. Daarin gaat de kaas, die je rustig erin laat smelten. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.

Mac & Cheese uit de oven

Bij de kaassaus gaat nu de beetgare pasta, roer goed door zodat alle pasta eronder zit. Bak in de tussentijd in een droge, maar hete koekenpan, de merquez. Maak die kleiner, zoals je dat met gehakt zou doen, maar zorg wel voor nog wat textuur (dus niet té fijn). Meng als de merquez gaar is de Panko door (dit gaat makkelijk door het vet dat uit de worstjes is gekomen.

Ovenschotel met pasta

Doe de pasta met kaassaus in een grote ovenschotel en spreid gelijkmatig uit. Hierover gaat de merquez/Pankotopping. Zet dit 15-20 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de pasta door en door warm.

Wat doe je met restjes

Omdat de pasta de saus redelijk opslurpt is de pasta niet echt geschikt om in te vriezen. De dag erna kun je ‘wel nog prima eten, maar zal ‘ie iets droger zijn dan op de dag dat je ‘vers gemaakt hebt.

Gepubliceerd op 20 maart 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.