Spicy Mac & Cheese



In een Amerikaans tijdschrift las ik verschillende recepten voor Mac & Cheese – pasta met romige kaassaus, puur comfortfood. Kijkend naar wat ik in mijn eigen koelkast had improviseerde ik een versie daarop met merquez worstjes.

Dus denk kaas, denk knapperige topping én mild pittige worstjes er door. Als dat geen lege borden oplevert?! Probeer maar!

voor ruim vier personen, als maaltijd

250g Macaroni Grande (AH of andere grote macaroni)
4el boter
40g bloem
500ml melk
175g geraspte kaas
½ tl paprikapoeder
zout & peper
100g merquez worstjes, uit hun omhulsel
60g panko (Japanse broodkruim, AH/toko)

verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Spicy Mac & Cheese

Kook de pasta, al dente, maar een minuut minder dan je normaal zou doen. Giet af. In de tussentijd smelt je de boter, roer daar met een garde de bloem door en laat een minuutje meebakken. Dan beetje bij beetje de melk erbij, zodat je een gladde, witte saus krijgt. Daarin gaat de kaas, die je rustig erin laat smelten. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.

Mac & Cheese uit de oven

Bij de kaassaus gaat nu de beetgare pasta, roer goed door zodat alle pasta eronder zit. Bak in de tussentijd in een droge, maar hete koekenpan, de merquez. Maak die kleiner, zoals je dat met gehakt zou doen, maar zorg wel voor nog wat textuur (dus niet té fijn). Meng als de merquez gaar is de Panko door (dit gaat makkelijk door het vet dat uit de worstjes is gekomen.

Ovenschotel met pasta

Doe de pasta met kaassaus in een grote ovenschotel en spreid gelijkmatig uit. Hierover gaat de merquez/Pankotopping. Zet dit 15-20 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de pasta door en door warm.

Wat doe je met restjes

Omdat de pasta de saus redelijk opslurpt is de pasta niet echt geschikt om in te vriezen. De dag erna kun je ‘wel nog prima eten, maar zal ‘ie iets droger zijn dan op de dag dat je ‘vers gemaakt hebt.

Gepubliceerd op 20 maart 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.