Spicy Mac & Cheese



In een Amerikaans tijdschrift las ik verschillende recepten voor Mac & Cheese – pasta met romige kaassaus, puur comfortfood. Kijkend naar wat ik in mijn eigen koelkast had improviseerde ik een versie daarop met merquez worstjes.

Dus denk kaas, denk knapperige topping én mild pittige worstjes er door. Als dat geen lege borden oplevert?! Probeer maar!

voor ruim vier personen, als maaltijd

250g Macaroni Grande (AH of andere grote macaroni)
4el boter
40g bloem
500ml melk
175g geraspte kaas
½ tl paprikapoeder
zout & peper
100g merquez worstjes, uit hun omhulsel
60g panko (Japanse broodkruim, AH/toko)

verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Spicy Mac & Cheese

Kook de pasta, al dente, maar een minuut minder dan je normaal zou doen. Giet af. In de tussentijd smelt je de boter, roer daar met een garde de bloem door en laat een minuutje meebakken. Dan beetje bij beetje de melk erbij, zodat je een gladde, witte saus krijgt. Daarin gaat de kaas, die je rustig erin laat smelten. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.

Mac & Cheese uit de oven

Bij de kaassaus gaat nu de beetgare pasta, roer goed door zodat alle pasta eronder zit. Bak in de tussentijd in een droge, maar hete koekenpan, de merquez. Maak die kleiner, zoals je dat met gehakt zou doen, maar zorg wel voor nog wat textuur (dus niet té fijn). Meng als de merquez gaar is de Panko door (dit gaat makkelijk door het vet dat uit de worstjes is gekomen.

Ovenschotel met pasta

Doe de pasta met kaassaus in een grote ovenschotel en spreid gelijkmatig uit. Hierover gaat de merquez/Pankotopping. Zet dit 15-20 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de pasta door en door warm.

Wat doe je met restjes

Omdat de pasta de saus redelijk opslurpt is de pasta niet echt geschikt om in te vriezen. De dag erna kun je ‘wel nog prima eten, maar zal ‘ie iets droger zijn dan op de dag dat je ‘vers gemaakt hebt.

Gepubliceerd op 20 maart 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.