Spatchcock chicken van de barbecue



Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!

Het geheime wapen van dit recept is namelijk de bamix. Dat is méér dan een staafmixer. Want door de kracht van deze bamix  kun je heel eenvoudig al je mooie, hele, specerijen vermalen tot een zelfgemaakte kruidenrub. In een paar tellen zijn die specerijen één geheel en heb je je zelfgemaakte rub voor een heerlijk gevlinderd kippetje van de barbecue. En omdat de bamix er in een draadloze variant is, kan dat zelfs buiten in de tuin als je wil.

Voor deze rub gebruik ik een mix van koffiebonen, cacao en specerijen waardoor er een coffee bbq rub ontstaat. Je kip krijgt er een heerlijke smaak van, maar de rub kan ook prima gebruikt worden om pulled pork mee te maken. Net waar je trek in hebt. Je maakt genoeg kruidenrub voor meerdere gerechten.

Coffee BBQ rub

20 gram verse koffiebonen
65 gram basterdsuiker
30 gram grof zeezout
1 stokje kaneel (5 gram)
2 kleine gedroogde pepers
1 tl verse peperkorrels
1 el gerookt paprikapoeder
1 el uienpoeder
1 el knoflookpoeder
1 tl cacao

verder nodig: bamix met processormolen

Doe alle ingrediënten in de processormolen met poederschijf en zet de bamix erop. Vermaal tot een gladde kruidenmix. Je gebruikt per pond vlees / kip ongeveer 1 eetlepel van de BBQ rub. De rest van de kruidenmix bewaar je in een afgesloten en luchtdichte container.

bbq kruidenrub

Coffee rub spatchcock chicken

Voor 4 personen

1 scharrelkip van 1,5 kg (gevlinderd)
ongeveer 3 el  dry rub

Verder nodig: kamado bbq – platesetter – bakplaat – kernthermometer

spatchcock chicken bbq

Spatchcock chicken van de barbecue

Steek je barbecue aan (indirect) en breng naar 100 – 125 C. Vlinder de kip (instructie hieronder) en wrijf de kip in met de zelfgemaakte dry rub. Leg, als je barbecue op temperatuur is, de kip met de filets naar boven op het rooster of gebruik een barbecuebestendige bakplaat.

Kernthermometer in een van de filets steken (op het dikste stuk) en deksel sluiten.  Als de kip 72 C kerntemperatuur heeft bereikt is je spatchcock chicken perfect gaar en nog sappig. Check ook de temperatuur in de poten, dan ben je zeker dat alle delen gaar zijn. Ga uit van ongeveer 30-40 minuten om deze temperatuur te bereiken.

Verdeel de spatchcock chicken in stukken, serveer er een simpele groene salade bij, een stukje vers en knapperig brood (of frietjes!) en klaar ben je.

Zo vlinder je een kip voor spatchcock chicken

Plaats de kip plat op een snijplank met de borst naar beneden. Verwijder overtollig vet indien nodig. Gebruik je vingers om langs de rug van de kip te voelen en de locatie van de ruggengraat te localiseren. Neem een groot, scherp mes (een wildmes werkt hier perfect voor). Steek de punt van het mes aan één kant van de ruggengraat in de kip en oefen druk uit, zodat het mes soepel langs de ruggengraat snijdt. Snijd volledig door de rug heen, maar vermijd de borst. Herhaal deze stap aan de andere kant van de ruggengraat. Vervolg het snijden langs beide zijden om de ruggengraat te verwijderen.

spatchcock chicken bbq

Draai de kip om en druk stevig op het borstbeen om de kip nog platter te maken. Zoek het bovenste gewricht van een kippenvleugel en snijd stevig door het gewricht heen. Herhaal aan de andere kant van de kip. Verwijder op deze manier de punten van de vleugels. Je kip is nu klaar om gekruid te worden.

Dit recept is gemaakt i.s.m. bamix Nederland

Gepubliceerd op 9 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.