Spatchcock chicken van de barbecue



Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!

Het geheime wapen van dit recept is namelijk de bamix. Dat is méér dan een staafmixer. Want door de kracht van deze bamix  kun je heel eenvoudig al je mooie, hele, specerijen vermalen tot een zelfgemaakte kruidenrub. In een paar tellen zijn die specerijen één geheel en heb je je zelfgemaakte rub voor een heerlijk gevlinderd kippetje van de barbecue. En omdat de bamix er in een draadloze variant is, kan dat zelfs buiten in de tuin als je wil.

Voor deze rub gebruik ik een mix van koffiebonen, cacao en specerijen waardoor er een coffee bbq rub ontstaat. Je kip krijgt er een heerlijke smaak van, maar de rub kan ook prima gebruikt worden om pulled pork mee te maken. Net waar je trek in hebt. Je maakt genoeg kruidenrub voor meerdere gerechten.

Coffee BBQ rub

20 gram verse koffiebonen
65 gram basterdsuiker
30 gram grof zeezout
1 stokje kaneel (5 gram)
2 kleine gedroogde pepers
1 tl verse peperkorrels
1 el gerookt paprikapoeder
1 el uienpoeder
1 el knoflookpoeder
1 tl cacao

verder nodig: bamix met processormolen

Doe alle ingrediënten in de processormolen met poederschijf en zet de bamix erop. Vermaal tot een gladde kruidenmix. Je gebruikt per pond vlees / kip ongeveer 1 eetlepel van de BBQ rub. De rest van de kruidenmix bewaar je in een afgesloten en luchtdichte container.

bbq kruidenrub

Coffee rub spatchcock chicken

Voor 4 personen

1 scharrelkip van 1,5 kg (gevlinderd)
ongeveer 3 el  dry rub

Verder nodig: kamado bbq – platesetter – bakplaat – kernthermometer

spatchcock chicken bbq

Spatchcock chicken van de barbecue

Steek je barbecue aan (indirect) en breng naar 100 – 125 C. Vlinder de kip (instructie hieronder) en wrijf de kip in met de zelfgemaakte dry rub. Leg, als je barbecue op temperatuur is, de kip met de filets naar boven op het rooster of gebruik een barbecuebestendige bakplaat.

Kernthermometer in een van de filets steken (op het dikste stuk) en deksel sluiten.  Als de kip 72 C kerntemperatuur heeft bereikt is je spatchcock chicken perfect gaar en nog sappig. Check ook de temperatuur in de poten, dan ben je zeker dat alle delen gaar zijn. Ga uit van ongeveer 30-40 minuten om deze temperatuur te bereiken.

Verdeel de spatchcock chicken in stukken, serveer er een simpele groene salade bij, een stukje vers en knapperig brood (of frietjes!) en klaar ben je.

Zo vlinder je een kip voor spatchcock chicken

Plaats de kip plat op een snijplank met de borst naar beneden. Verwijder overtollig vet indien nodig. Gebruik je vingers om langs de rug van de kip te voelen en de locatie van de ruggengraat te localiseren. Neem een groot, scherp mes (een wildmes werkt hier perfect voor). Steek de punt van het mes aan één kant van de ruggengraat in de kip en oefen druk uit, zodat het mes soepel langs de ruggengraat snijdt. Snijd volledig door de rug heen, maar vermijd de borst. Herhaal deze stap aan de andere kant van de ruggengraat. Vervolg het snijden langs beide zijden om de ruggengraat te verwijderen.

spatchcock chicken bbq

Draai de kip om en druk stevig op het borstbeen om de kip nog platter te maken. Zoek het bovenste gewricht van een kippenvleugel en snijd stevig door het gewricht heen. Herhaal aan de andere kant van de kip. Verwijder op deze manier de punten van de vleugels. Je kip is nu klaar om gekruid te worden.

Dit recept is gemaakt i.s.m. bamix Nederland

Gepubliceerd op 9 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!