Spaghetti met geroosterde venkel en pangrattato



De eenvoud is wat dit recept zo lekker maakt. De venkel krijgt, door ‘te roosteren, meer smaak en wordt door de citroen naar een niveautje hoger getild.

Pangrattato is een simpele en goedkope manier om de pasta wat extra ‘crunch’ te geven en meteen ook een mooie manier om restjes brood op te maken. Dit is overigens ook een pasta die het heel goed doet tijdens een etentje.

spaghetti venkel

Spaghetti met geroosterde venkel voor 4 personen

2 grote venkelknollen
2el olie
rasp van ½ citroen
zout en peper

Voor de pangrattato

25g Panko (of maak je eigen broodkruim van restjes oud brood)
1 teen knoflook, fijngehakt
1 sjalotje, fijngehakt
1el olie + 5g boter
rasp van ½ citroen
5g fijngehakte verse peterselie

Verder nodig

50ml slagroom
1el citroensap
zout en peper
optioneel: gemalen chiliflakes
350g spaghetti

Oven voorverwarmen op 190C (hetelucht) – bakplaat met bakpapier

Geroosterde venkel met citroen

Snijd de topjes en onderkant van de venkel en halveer. Halveer beide helften en halveer die nogmaals. Je houdt dan 8 partjes venkel over, per venkelknol. Leg die op de bakplaat en besprenkel met de olie, citroenrasp zout en peper. Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.

geroosterde venkel

Pangrattato maak je zo

Verhit een koekenpan met de olie en boter en doe daar de knoflook en sjalot in, fruit die 3 minuutjes aan. Dan de Panko erbij en goed omscheppen. Bak dit ook 3 minuutjes tot mooi goudbruin en krokant. Dan de citroenrasp en peterselie erbij, doorscheppen en alles op een bord laten afkoelen.

Spaghetti met venkel en pangrattato

Kook de spaghetti in 8-9 minuten al dente. Doe de geroosterde venkel in de pan waar je net de pangratto in hebt gemaakt en doe daar de room bij. Giet de spaghetti af, vang iets kookvocht op (ongeveer 4el) en doe de pasta en het kookvocht bij de venkel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en warm goed door. Serveer en bestrooi dan met de pangratto.

Een luxere versie? Serveer er dan gegrilde gamba’s bij!

Gepubliceerd op 14 maart 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!