Spaghetti met geroosterde venkel en pangrattato



De eenvoud is wat dit recept zo lekker maakt. De venkel krijgt, door ‘te roosteren, meer smaak en wordt door de citroen naar een niveautje hoger getild.

Pangrattato is een simpele en goedkope manier om de pasta wat extra ‘crunch’ te geven en meteen ook een mooie manier om restjes brood op te maken. Dit is overigens ook een pasta die het heel goed doet tijdens een etentje.

spaghetti venkel

Spaghetti met geroosterde venkel voor 4 personen

2 grote venkelknollen
2el olie
rasp van ½ citroen
zout en peper

Voor de pangrattato

25g Panko (of maak je eigen broodkruim van restjes oud brood)
1 teen knoflook, fijngehakt
1 sjalotje, fijngehakt
1el olie + 5g boter
rasp van ½ citroen
5g fijngehakte verse peterselie

Verder nodig

50ml slagroom
1el citroensap
zout en peper
optioneel: gemalen chiliflakes
350g spaghetti

Oven voorverwarmen op 190C (hetelucht) – bakplaat met bakpapier

Geroosterde venkel met citroen

Snijd de topjes en onderkant van de venkel en halveer. Halveer beide helften en halveer die nogmaals. Je houdt dan 8 partjes venkel over, per venkelknol. Leg die op de bakplaat en besprenkel met de olie, citroenrasp zout en peper. Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.

geroosterde venkel

Pangrattato maak je zo

Verhit een koekenpan met de olie en boter en doe daar de knoflook en sjalot in, fruit die 3 minuutjes aan. Dan de Panko erbij en goed omscheppen. Bak dit ook 3 minuutjes tot mooi goudbruin en krokant. Dan de citroenrasp en peterselie erbij, doorscheppen en alles op een bord laten afkoelen.

Spaghetti met venkel en pangrattato

Kook de spaghetti in 8-9 minuten al dente. Doe de geroosterde venkel in de pan waar je net de pangratto in hebt gemaakt en doe daar de room bij. Giet de spaghetti af, vang iets kookvocht op (ongeveer 4el) en doe de pasta en het kookvocht bij de venkel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en warm goed door. Serveer en bestrooi dan met de pangratto.

Een luxere versie? Serveer er dan gegrilde gamba’s bij!

Gepubliceerd op 14 maart 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.