Spaghetti met geroosterde venkel en pangrattato

De eenvoud is wat dit recept zo lekker maakt. De venkel krijgt, door ‘te roosteren, meer smaak en wordt door de citroen naar een niveautje hoger getild.
Pangrattato is een simpele en goedkope manier om de pasta wat extra ‘crunch’ te geven en meteen ook een mooie manier om restjes brood op te maken. Dit is overigens ook een pasta die het heel goed doet tijdens een etentje.
Spaghetti met geroosterde venkel voor 4 personen
2 grote venkelknollen
2el olie
rasp van ½ citroen
zout en peper
Voor de pangrattato
25g Panko (of maak je eigen broodkruim van restjes oud brood)
1 teen knoflook, fijngehakt
1 sjalotje, fijngehakt
1el olie + 5g boter
rasp van ½ citroen
5g fijngehakte verse peterselie
Verder nodig
50ml slagroom
1el citroensap
zout en peper
optioneel: gemalen chiliflakes
350g spaghetti
Oven voorverwarmen op 190C (hetelucht) – bakplaat met bakpapier
Geroosterde venkel met citroen
Snijd de topjes en onderkant van de venkel en halveer. Halveer beide helften en halveer die nogmaals. Je houdt dan 8 partjes venkel over, per venkelknol. Leg die op de bakplaat en besprenkel met de olie, citroenrasp zout en peper. Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Pangrattato maak je zo
Verhit een koekenpan met de olie en boter en doe daar de knoflook en sjalot in, fruit die 3 minuutjes aan. Dan de Panko erbij en goed omscheppen. Bak dit ook 3 minuutjes tot mooi goudbruin en krokant. Dan de citroenrasp en peterselie erbij, doorscheppen en alles op een bord laten afkoelen.
Spaghetti met venkel en pangrattato
Kook de spaghetti in 8-9 minuten al dente. Doe de geroosterde venkel in de pan waar je net de pangratto in hebt gemaakt en doe daar de room bij. Giet de spaghetti af, vang iets kookvocht op (ongeveer 4el) en doe de pasta en het kookvocht bij de venkel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en warm goed door. Serveer en bestrooi dan met de pangratto.
Een luxere versie? Serveer er dan gegrilde gamba’s bij!
Gepubliceerd op 14 maart 2018