Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Dat chefs thuis net zo gecompliceerd koken als in hun restaurants is een absolute fabel. Maar ook thuis wordt er niet op smaak beknibbeld. Want hoewel dit een van de simpelste pasta’s is om te maken – olie, knoflook en rode peper – is de eenvoud nou juist wat het zo’n briljant gerecht maakt. Het is dan ook een van de favorieten pasta’s van chef Alex Haupt om thuis te maken.
Met ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt en in no time staat het op tafel. Beter kan toch niet?
Voor 4 personen
500g spaghetti
olijfolie
knoflook, grof gehakt
rode chiliflakes (gedroogd) of gebruik een fijngesneden vers rood pepertje
kookvocht van de spaghetti
optioneel: fijngesneden platte peterselie
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Kook de spaghetti in 8-9 minuten al dente. Giet af, maar vang een kopje van het kookvocht op. In de tijd dat de pasta kookt verhit je wat neutrale olie in een koekenpan. Fruit hierin de knoflook – hoeveelheid naar smaak – en de chiliflakes – ook naar smaak en afhankelijk van hoe pittig je het wil – aan. De ingrediënten geven hun smaak af aan de olie, dus hoe langer, hoe intenser de smaak.
Snelle, simpele pasta
Meng de gekookte spaghetti, met een scheut van het kookvocht, door de olie, knoflook en peper. Schep goed om. Door het kookvocht en de zetmelen van de pasta komt de saus samen. Breng op smaak met zout, peper en wat verse peterselie en serveer meteen!
Gepubliceerd op 7 september 2017