Spaanse aardappeltortilla met chorizo en manchego



Deze aardappeltortilla is zo’n ideaal gerecht om voor te bereiden voor drukke(re) dagen of juist als je onderweg bent. Want je maakt het geheel klaar en laat het daarna afkoelen, aangezien je deze aardappeltortilla met chorizo en manchego juist koud (liefst op kamer temperatuur) eet.

In minder dan een half uur is de tortilla klaar en waan je je in een Spaanse tapasbar. De plek waar dit gerecht vaak in blokjes als tapa wordt geserveerd. Wij aten ‘m als avondmaaltijd, met een lekkere salade erbij. Kortom, een recept dat multi-inzetbaar, maar vooral heel erg lekker is!

Aardappeltortilla voor vier personen, als maaltijd
450 gram voorgegaarde aardappelpartjes
125 gram chorizo (ik gebruikte Stegeman)
150 gram Manchego kaas, de helft geraspt en de andere helft in kleine blokjes
3 lenteuitjes, fijngesneden
1 eetlepel neutrale olie
1 gele paprika, in kleine blokjes
1 teen knoflook, geraspt of uitgeperst
1 theelepel gerookt paprikapoeder
8 eieren
250 milliliter slagroom
zout en peper

verder nodig: ovenvaste koekenpan – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Spaanse aardappeltortilla met chorizo

Bak de chorizo, in een hete koekenpan met de olie, drie minuten op medium vuur. Daarna mogen de lente ui en knoflook bij de chorizo en die bak je 1 minuut mee. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak die dan ook nog een minuutje mee. Nu de aardappelpartjes erbij, bestrooi met paprikapoeder en bak alles nog drie minuten.

Tortilla met aardappel

Klop in de tussentijd de eieren los met de slagroom. Bestrooi de aardappels dan met de kaasblokjes en giet het ei/slagroommengsel erover. Vuur iets lager en tien minuten de onderkant zachtjes laten garen. Strooi er dan de geraspte kaas over en zet de hele pan in de voorverwarmde oven. Zet de grillstand van de oven nu ook aan en laat alles daar ongeveer 10 minuten onder staan tot de bovenkant mooi goudbruin en gaar is.

Haal de pan (met vuurvaste ovenhandschoenen, want heet!) uit de oven en laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de randen voorzichtig los en de tortilla in stukken. Serveer de tortilla als lunch of lichte maaltijd, met vers knapperig brood erbij. Of snijd, zoals in Spanje, in blokjes en serveer bij de borrel.

Meer aardappelrecepten

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met Aardappels.nl Zoek je meer inspiratie voor recepten met aardappel? Kijk dan ook eens op Aardappels.nl

Gepubliceerd op 10 april 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.