Snelle lunch met verse vijgen & hangop
De combinatie verse vijgen en geitenkaas kent denk ik iedereen wel. Ook vijgen en blauwe kaas is zo’n winnende combinatie. Maar wist je dat je verse vijgen ook fantastisch kunt combineren met hangop?! Ik ga het je laten zien.
Hangop is letterlijk gehangen yoghurt. Daar hoef je dus bijster weinig voor te doen. Alleen een beetje geduld is nodig. Maar het is het wachten waard! En de snelheid van de lunch slaat dan ook op het tempo waarin je ‘m maakt als de hangop klaar is 😉
Dit heb je nodig voor de hangop
1 liter volle yoghurt
een schone theedoek
een zeef
een grote kom
Voor de lunch heb je verder nodig
verse vijgen
geroosterd brood
verse tijm
zeezout (Maldon)
versgemalen zwarte peper
Maak zelf hangop
Doe de theedoek in de zeef en hang die boven de kom. Giet hier de yoghurt in. Laat dit een nacht staan, zodat alle vocht uit de yoghurt kan lekken. Eventueel kun je de uiteinden van de theedoeken samen binden met keukentouw en ophangen om het proces te versnellen. De dag erna schep je de hangop uit de theedoek en doe je die in een schoon kommetje.
Verse vijgen en hangop op brood
Smeer wat van de hangop op een geroosterde boterham, bestrooi met zout en peper en wat tijmblaadjes. Leg hierop een paar plakjes vijgen en druppel, als je witl, nog wat honing erover. Smullen maar!
Hangop over? Die tover je in een handomdraai om tot een heerlijke labne met granaatappel. Heerlijk voor bij de borrel! Het recept vind je hier
Gepubliceerd op 27 september 2017