Smulpaapje ondersteunt het voedingseducatieproject van basisschool De Kaap



Smulpaapje ondersteunt het voedingseducatieproject van basisschool De Kaap

Basisschool de Kaap, in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost, start deze week met een voedingseducatieproject dat de rest van dit schooljaar – en een deel van begin van volgend jaar – loopt. Ik ben super blij dat ik in dat project een adviserende rol mag spelen.

Ontbijtdagboek de Kaap.jpg

Goede basis begint bij het ontbijt

Gedurende dit schooljaar, en een deel van volgend schooljaar, gaan we het op school, hebben over goede voeding. Dat begint natuurlijk bij een goed ontbijt. En dat is waarom we het project daar ook mee starten. De kinderen houden een week lang een ontbijtdagboek bij. Wat eten ze ’s ochtends? Waar eten ze? En met wie? Iedere ochtend vullen ze dat in, in hun ontbijtdagboek op school, geschreven of getekend.

Ontbijtdagboek_ingevuld

Lenteontbijt op school

Na die eerste week is er dan op school een lenteontbijt. In alle klassen komt een ontbijtbuffet te staan. Vol met gezonde keuzes, voor een goed begin van de dag, maar ook voorzien van internationale ontbijtkeuzes. Dit doen we omdat de samenstelling van de school zeer gemengd is en dat invloed heeft op wat de kinderen eten.

Lenteontbijt_DeKaaplokaal

Samen met een aantal ouders en de leerkrachten ontbijten de kinderen, samen aan tafel, op school. Kunnen ze kiezen uit wat er op het ontbijtbuffet staan en willen we ze op een leuke (en lekkere!) manier laten zien dat gezond eten ook heel lekker kan zijn.

Gezond eten kun je leren!

Maar het project houdt niet op met alleen dit ontbijt. In de zomer organiseren we op school een internationaal food festival. Dat feestelijk eind van het schooljaar wordt vooraf gegaan door een aantal maanden praten en bezig zijn met eten, op school maar ook thuis. Over dat food festival ga ik jullie heel binnenkort veel meer vertellen!

De Kaap_lunchtrommels.jpg

Wat lunchen we vandaag?

Na de zomer gaat het project op school verder en zal de focus verschuiven naar de lunchtrommels. Een belangrijk onderdeel van eten op school. En ja, dat valt samen met het verschijnen van mijn tweede boek ‘Wat lunchen we vandaag?’

Ik vind het zó tof dat we die twee werelden kunnen samen brengen. Want we gaan kijken hoe de kinderen (en ouders!) op deze school meer variatie in de lunchtrommels kunnen gaan brengen. Zonder dat er een geheven vingertje aan te pas komt. Inspiratie, daar draait het om!

Net als dat de school inmiddels alleen nog fruit/groente als tienuurtje toestaat, willen ze ook stimuleren dat de inhoud van de lunchtrommels verbetert en Smulpaapje helpt daar natuurlijk graag bij!

Smulpaapje adviseert

Mijn rol is vooral adviserend, naar de school én naar de ouders. Inspireren, niet beleren, daar gaat het – zoals in alles wat ik met Smulpaapje doe – om. Ik ben super trots dat ik die filosofie met dit project in de praktijk kan brengen.

Partners

Dit project doe ik niet alleen. Samen met The Cooking Resolution en Albert Heijn is dit project van de grond gekomen. Het is een genoegen om dat samen met hen te doen!

Wordt vervolgd

Dit lente ontbijt is dus slechts de aftrap van dit voedingseductieproject. Ik ga jullie – met heel veel plezier – op de hoogte houden van alles wat we de komende maanden gaan ondernemen! Wil je meer weten over de inhoudelijke kant van dit project of wil je ook dat jouw school een dergelijk project gaat optuigen, neem dan vooral contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 april 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.