Parmigiana di melanzana

Een lichtere variant van de rijke Italiaanse ovenschotel met aubergine en mozzarella, dit is mijn versie van Parmigiano melanzana
Deze rijke Italiaanse ovenschotel staat nou niet echt bekend om z’n calorie-arme karakter. Maar tijdens een recente kookmiddag, met een elftal leuke foodies bij elkaar in kookschool Keizer Culinair, staken we de koppen bij elkaar.
Het resultaat is deze heerlijke, lichtere versie die je zowel als feestelijk voorgerecht, of als hoofdmaaltijd kunt serveren.
Voor zes personen als hoofdmaaltijd
Voor 12 personen als voorgerecht
Voor de tomatensaus
Scheut neutrale olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode ui, gesnipperd
3 verse tomaten, in blokjes
1 pak Sugo basilicum (basistomatensaus)
1tl gedroogde tijm
1tl gedroogde oregano
verse basilicum, klein bosje
zout en peper
Voor de kruidenolie
meng lekkere olijfolie met (naar smaak) oregano, tijm, zout en peper
Verder heb je nog nodig
3 aubergines, in dikke plakken (24 plakken)
keukenzout
3 bolletjes mozzarella, in dunne plakjes
geraspte Parmezaanse kaas
Oven voorverwarmen op 200C – Grote ovenschaal
Parmigiana di melanzana
Begin voor de Parmigiana di melanzana met de tomatensaus, aangezien die de meeste tijd vraagt. Hiervoor fruit je de ui en knoflook gedurende 10 minuten in wat olie aan, ze mogen lekker wat kleur krijgen. De tomatenblokjes erbij, even meebakken en dan de sugo erbij gieten. Tijm en oregano toevoegen en goed doorroeren. Alles aan de kook brengen en een half uurtje op laag vuur lekker laten pruttelen met nu ook de verse basilicum erin, tot de saus mooi is ingekookt. Op smaak brengen met zout en peper.
Kruidenolie voor extra smaak
Snijd in de tussentijd de plakken aubergine en bestrooi die met zout. Dit laat je even staan, zodat het meeste vocht uit de aubergine getrokken wordt door het zout. Na half uurtje, als je saus klaar is, de aubergine afspoelen en droogdeppen. Zet op dat moment een grillpan op het vuur om goed heet te laten worden. Heb je geen grillpan, dan volstaat een gewone koekenpan ook. Bestrijk de aubergine aan beide kanten met de kruidenolie en bak in de hete pan tot de aubergine gaar is en mooi verkleurd. Doe dit met alle plakken aubergine.
Parmigiano melanzana
Nu is het een kwestie van stapelen. Begin met een plak aubergine, daarop een plakje mozzarella. Schepje tomatensaus erover. Nog een plakje aubergine, mozzarella, tomatensaus. Tot slot geraspte Parmezaanse kaas erover. Zet dit in de voorverwarmde oven, tot de Parmezaanse kaas gesmolten is en alles door en door warm is. Je kunt ook een minuut of vijf de grill aanzetten van de oven.
Serveer op mooie bordjes. Heb je eventueel nog wat saus over, serveer dit dan ernaast. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 4 december 2021