Smulpaapje kookt! – Zoetzure uienrelish

Soms krijg je van die verzoeken waar je letterlijk weken zoet mee bent om het bedenken hoe je dáár aan tegemoet gaat komen. Het verzoek om een recept met knakworst te maken was er zo eentje. Hoe maak je in hemelsnaam met knakworst een recept, dat ook nog eens lekker is?
Het kan. En het is lekker. Héél lekker zelfs. Lees maar gauw verder!
Wat heb je nodig?
1 gewone ui, dunne ringen gesneden
1 rode ui, dunne ringen gesneden
2el boter
2el ketchup (ik gebruikte Chipotle ketchup)
2el rietsuiker
1el balsamico met bloedsinaasappel (verkrijgbaar bij Foodelicious)
zout & peper
3 lente-uitjes, fijngesneden
Blik knakworst (of Bockworst, zoals wij gebruikten)
Zachte witte broodjes
Zoetzure uienrelish
Het geheim van dit recept zit in de tijd die het nodig heeft. In de gesmolten boter bak je op een medium vuur de uienringen tot ze lekker zacht zijn. Dat heeft zeker een minuut of vijftien nodig. Dan mag het vuur iets omhoog en bak je ze nog even aan, tot ze wat kleur krijgen. Dan gaan de andere smaakmakers erbij.
Smaakmakers
De ketchup die ik gebruikte is al dik van zichzelf, dus als je gewone ketchup gebruikt (wat prima is) zal het eindresultaat is anders zijn. Hetzelfde geldt voor de azijn die je gebruikt. Je kunt ook rode wijn azijn of gewone balsamico gebruiken. Warm alles even goed door. Als laatste de lenteui erbij en op smaak brengen met zout en peper, dan van het vuur afhalen.
Culi hotdog
Snijd de broodjes van bovenaf open en leg er een of twee warme knakworsten in. Daar bovenop een royale schep van het uienmengsel en garneer met nog wat extra lenteui. Meteen serveren! Tipje: de relish is ook ontzettend lekker op een hamburger van de barbecue.
Gepubliceerd op 7 augustus 2014