Zoete sushi (traktatie)

Dit is echt ultiem finger food voor kinderen, zoete sushi met fruit. Leuk als traktatie, maar als borrelhapje ook niet te versmaden. Varieer er rustig op los met het soort fruit dat je gebruikt. Hoe meer kleuren des te beter.
Begin wel op tijd, want dit recept heeft wel wat wachttijd. Maar het is het wachten meer dan waard!
foto: Rinze Vegelien
Voor ongeveer 24 stuks
250g sushi rijst
330ml water
60g suiker
120ml ongezoete kokosmelk
Fruit naar keuze
Zo maak je de zoete sushi
Was de rijst 2 á 3 keer in een vergiet, met koud water. Doe de afgemeten hoeveelheid water in een pannetje en doe daar de rijst bij. Breng aan de kook en laat, met een deksel erop, 10 minuten op zacht vuur pruttelen tot al het water is opgenomen door de rijst. Van het vuur af zeker 10-15 minuten laten afkoelen, het blijft ook dan nog opzwellen en wordt kleverig naarmate het afkoelt. Precies wat je nodig hebt voor goede sushi rijst!
Verwarm de kokosmelk en de suiker op een laag vuur en roer tot alle suiker is opgenomen. Dat mag bij de afgekoelde rijst en laat het daarna weer staan tot alle melk is opgezogen door de rijst.
Geduld is een schone zaak
Een ovenschaal van 20x15cm bedek je met huishoudfolie. Zorg dat de stukken folie de schaal overlappen. Daarmee haal je straks de rijst makkelijk uit de schaal. Verspreid de rijst evenredig in de schaal en druk het goed aan met een lepel. Laat dit minstens 2-3 uur in de koelkast staan. Als je de rijst er daarna uit haalt voelt ‘ie stevig en kun je er makkelijk blokjes van snijden.
Leuke traktatie voor kinderen
Gebruik een scherp mes, dat je even onder de kraan vochtig hebt gemaakt, om gelijke rechthoekjes te snijden. Leg daar mooi de verschillende soorten fruit op. Presenteer op een mooie schaal, natuurlijk met stokjes! Wil je er nog een dipsausje bij, pureer dan wat fruit van je keuze of misschien zelfs wel wat gesmolten chocola!
Gepubliceerd op 6 mei 2014