Zoete aardappellasagne



Dit is zo’n gerecht waarbij ik zelf werd verrast het resultaat en hoe toegankelijk qua smaak het voor iedereen is. Een fijne balans tussen het zoete van de aardappel en de pit van de cayenne. Niet te pittig, niet te zoet, precies goed!

En wat zo fijn is, maak ‘in het weekend of de avond ervoor alvast klaar en je hebt doordeweeks je handen vrij, terwijl je ‘heel gemakkelijk afbakt in de oven.

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

Neutrale olijfolie
1ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
300g rundergehakt
2 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte Manzano tomaten)
1 laurierblad
zout en versgemalen peper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
mespunt cayenne peper
1 grote zoete aardappel, in niet te dikke plakjes (ongeveer 600g)
200g geraspte belegen kaas

Basissaus voor de lasagne

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en wortel daarin zachtjes aan, een minuut of vijf. Dan het gehakt erbij, vuur iets hoger en rul bakken. Bestrooi met de nootmuskaat, gember, paprikapoeder, zout en per en cayenne en bak even mee. Dan de blikken tomaat, met sap, erbij en langzaam aan de kook brengen. De saus laat je nu ongeveer een half uur pruttelen. Het vocht verdampt daardoor en je krijgt een dikkere, smaakvolle saus. Proef en check of er genoeg zout en peper inzit, anders bij kruiden.

Zoete aardappel lasagne

Verhit, terwijl je saus pruttelt, de oven voor op 200C en vet een grote ovenschaal met wat olie in. Beleg de bodem met plakjes zoete aardappel. Schep daarover de helft van de saus en verspreid gelijkmatig. Daarop nog een laag zoete aardappelplakjes en eindig met de saus. Bedek de saus met de geraspte kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in de oven. Hij is klaar als de kaas goudbruin en gesmolten is en de zoete aardappel gaar (check door in te prikken met een vork). Laat heel even afkoelen, voor je serveert.

Efficiënt koken

Maak je de ovenschotel voor de tijd klaar en serveer je ‘later laat dan de saus goed afkoelen en bouw dan de laagjes op. Bestrooi pas met de gesmolten kaas op het moment dat je ‘in de oven afbakt. Zet dan de temperatuur op 175C en trek er ongeveer 45 minuten voor uit.

Gepubliceerd op 1 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.