Zoete aardappellasagne



Dit is zo’n gerecht waarbij ik zelf werd verrast het resultaat en hoe toegankelijk qua smaak het voor iedereen is. Een fijne balans tussen het zoete van de aardappel en de pit van de cayenne. Niet te pittig, niet te zoet, precies goed!

En wat zo fijn is, maak ‘in het weekend of de avond ervoor alvast klaar en je hebt doordeweeks je handen vrij, terwijl je ‘heel gemakkelijk afbakt in de oven.

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

Neutrale olijfolie
1ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
300g rundergehakt
2 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte Manzano tomaten)
1 laurierblad
zout en versgemalen peper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
mespunt cayenne peper
1 grote zoete aardappel, in niet te dikke plakjes (ongeveer 600g)
200g geraspte belegen kaas

Basissaus voor de lasagne

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en wortel daarin zachtjes aan, een minuut of vijf. Dan het gehakt erbij, vuur iets hoger en rul bakken. Bestrooi met de nootmuskaat, gember, paprikapoeder, zout en per en cayenne en bak even mee. Dan de blikken tomaat, met sap, erbij en langzaam aan de kook brengen. De saus laat je nu ongeveer een half uur pruttelen. Het vocht verdampt daardoor en je krijgt een dikkere, smaakvolle saus. Proef en check of er genoeg zout en peper inzit, anders bij kruiden.

Zoete aardappel lasagne

Verhit, terwijl je saus pruttelt, de oven voor op 200C en vet een grote ovenschaal met wat olie in. Beleg de bodem met plakjes zoete aardappel. Schep daarover de helft van de saus en verspreid gelijkmatig. Daarop nog een laag zoete aardappelplakjes en eindig met de saus. Bedek de saus met de geraspte kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in de oven. Hij is klaar als de kaas goudbruin en gesmolten is en de zoete aardappel gaar (check door in te prikken met een vork). Laat heel even afkoelen, voor je serveert.

Efficiënt koken

Maak je de ovenschotel voor de tijd klaar en serveer je ‘later laat dan de saus goed afkoelen en bouw dan de laagjes op. Bestrooi pas met de gesmolten kaas op het moment dat je ‘in de oven afbakt. Zet dan de temperatuur op 175C en trek er ongeveer 45 minuten voor uit.

Gepubliceerd op 1 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.