Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte pizza



Is er iets meer Italiaans dan pizza? Nee hé? Meestal val je hiervoor terug op een diepvriespizza of maak je het deeg uit een pakje uit de supermarkt. Best jammer eigenlijk.

Wat nou als ik je vertel dat je dat pizzadeeg supermakkelijk ook zelf kunt maken? En dat zelfgemaakte pizza echt zóveel lekkerder is. Dit is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver, dat wij thuis altijd gebruiken. En het is echt onovertroffen. Probeer het maar eens!

Voor 2 grote pizza’s

500g 00′ bloem (Italiaanse bloem, speciaal voor pizza) *)
7g gist
½ tl zout
½ el suiker
325ml handwarm water
2el olijfolie
Spierkracht

*) alternatief is 400g reguliere bloem en 100g semolina

Pizzadeeg

Meng de suiker, olie en gist in het water en laat heel even staan. Doe de bloem op je werkblad en maak in de bloem een kuiltje. In het midden giet je het watermengsel. Meng dat vanuit het midden langzaam, tot dat alles in het deeg is opgenomen. Nu komt het aan op spierkracht. Kneed het deeg, keer op keer, tot het elastisch voelt en niet meer aan het aanrecht plak. Je zult de neiging hebben bloem op je werkblad te willen strooien, beheers je en probeer dit zo min mogelijk te doen. De sleutel zit ‘echt in het blijven kneden. Trek hier een minuut of tien voor uit. Doe dit in een kom die je lichtjes heb ingewreven met olie en zet het een uur weg, tot het verdubbeld is in volume.

Zelf pizza maken

Nu je deeg klaar is haal je het uit de kom en verdeel je het over je bakplaat of je pizzasteen. Natuurlijk wil je het ook met wat lekkers beleggen. Doe dat met mate. In tegenstelling tot in Nederland eten de Italianen hun pizza het liefst zo puur mogelijk. De basis is natuurlijk altijd tomatensaus. Je kunt deze saus daar ook super goed voor gebruiken.

Beleg je favoriete pizza

Daarover heen kun je eventueel wat geraspte kaas of mozzarella doen. Dan heb je de klassieker de Margerita al te pakken. Mijn persoonlijke favoriet is om ‘als Margerita te bakken en er daarna rauwe Italiaanse ham, rucola en wat basilicumolie over te doen. Maar de mogelijkheden zijn legio. Wat is jouw favoriet?

 

Gepubliceerd op 3 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…