Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte pizza



Is er iets meer Italiaans dan pizza? Nee hé? Meestal val je hiervoor terug op een diepvriespizza of maak je het deeg uit een pakje uit de supermarkt. Best jammer eigenlijk.

Wat nou als ik je vertel dat je dat pizzadeeg supermakkelijk ook zelf kunt maken? En dat zelfgemaakte pizza echt zóveel lekkerder is. Dit is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver, dat wij thuis altijd gebruiken. En het is echt onovertroffen. Probeer het maar eens!

Voor 2 grote pizza’s

500g 00′ bloem (Italiaanse bloem, speciaal voor pizza) *)
7g gist
½ tl zout
½ el suiker
325ml handwarm water
2el olijfolie
Spierkracht

*) alternatief is 400g reguliere bloem en 100g semolina

Pizzadeeg

Meng de suiker, olie en gist in het water en laat heel even staan. Doe de bloem op je werkblad en maak in de bloem een kuiltje. In het midden giet je het watermengsel. Meng dat vanuit het midden langzaam, tot dat alles in het deeg is opgenomen. Nu komt het aan op spierkracht. Kneed het deeg, keer op keer, tot het elastisch voelt en niet meer aan het aanrecht plak. Je zult de neiging hebben bloem op je werkblad te willen strooien, beheers je en probeer dit zo min mogelijk te doen. De sleutel zit ‘echt in het blijven kneden. Trek hier een minuut of tien voor uit. Doe dit in een kom die je lichtjes heb ingewreven met olie en zet het een uur weg, tot het verdubbeld is in volume.

Zelf pizza maken

Nu je deeg klaar is haal je het uit de kom en verdeel je het over je bakplaat of je pizzasteen. Natuurlijk wil je het ook met wat lekkers beleggen. Doe dat met mate. In tegenstelling tot in Nederland eten de Italianen hun pizza het liefst zo puur mogelijk. De basis is natuurlijk altijd tomatensaus. Je kunt deze saus daar ook super goed voor gebruiken.

Beleg je favoriete pizza

Daarover heen kun je eventueel wat geraspte kaas of mozzarella doen. Dan heb je de klassieker de Margerita al te pakken. Mijn persoonlijke favoriet is om ‘als Margerita te bakken en er daarna rauwe Italiaanse ham, rucola en wat basilicumolie over te doen. Maar de mogelijkheden zijn legio. Wat is jouw favoriet?

 

Gepubliceerd op 3 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!