Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte pizza



Is er iets meer Italiaans dan pizza? Nee hé? Meestal val je hiervoor terug op een diepvriespizza of maak je het deeg uit een pakje uit de supermarkt. Best jammer eigenlijk.

Wat nou als ik je vertel dat je dat pizzadeeg supermakkelijk ook zelf kunt maken? En dat zelfgemaakte pizza echt zóveel lekkerder is. Dit is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver, dat wij thuis altijd gebruiken. En het is echt onovertroffen. Probeer het maar eens!

Voor 2 grote pizza’s

500g 00′ bloem (Italiaanse bloem, speciaal voor pizza) *)
7g gist
½ tl zout
½ el suiker
325ml handwarm water
2el olijfolie
Spierkracht

*) alternatief is 400g reguliere bloem en 100g semolina

Pizzadeeg

Meng de suiker, olie en gist in het water en laat heel even staan. Doe de bloem op je werkblad en maak in de bloem een kuiltje. In het midden giet je het watermengsel. Meng dat vanuit het midden langzaam, tot dat alles in het deeg is opgenomen. Nu komt het aan op spierkracht. Kneed het deeg, keer op keer, tot het elastisch voelt en niet meer aan het aanrecht plak. Je zult de neiging hebben bloem op je werkblad te willen strooien, beheers je en probeer dit zo min mogelijk te doen. De sleutel zit ‘echt in het blijven kneden. Trek hier een minuut of tien voor uit. Doe dit in een kom die je lichtjes heb ingewreven met olie en zet het een uur weg, tot het verdubbeld is in volume.

Zelf pizza maken

Nu je deeg klaar is haal je het uit de kom en verdeel je het over je bakplaat of je pizzasteen. Natuurlijk wil je het ook met wat lekkers beleggen. Doe dat met mate. In tegenstelling tot in Nederland eten de Italianen hun pizza het liefst zo puur mogelijk. De basis is natuurlijk altijd tomatensaus. Je kunt deze saus daar ook super goed voor gebruiken.

Beleg je favoriete pizza

Daarover heen kun je eventueel wat geraspte kaas of mozzarella doen. Dan heb je de klassieker de Margerita al te pakken. Mijn persoonlijke favoriet is om ‘als Margerita te bakken en er daarna rauwe Italiaanse ham, rucola en wat basilicumolie over te doen. Maar de mogelijkheden zijn legio. Wat is jouw favoriet?

 

Gepubliceerd op 3 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.