Zachte pretzels



Dit recept stond al een tijdje op mijn ‘bak-het-list’. In Amerika aten we ze eerder dit jaar, maar ook in Duitsland worden deze snacks met regelmatig gegeten. Het blijkt ook nog eens super makkelijk te zijn om zelf te maken, al vraagt het vormen van de daadwerkelijk krakeling wat oefening.

Je kunt ze zo eten, als snack warm uit de oven. Maar belegd met een lik zoute boter en boerenkaas is het een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht.

Voor ongeveer 12 pretzels heb je nodig

300g bloem
2el suiker
7g gist
¾ tl zout
225ml handwarme melk
Om te bestrijken 1 ei losgeklopt met 1el water
Topping: maanzaad, sesamzaad, honing losgeroerd met wat mosterd, gedroogde ui

Deeg voor de pretzels

Meng de bloem, suiker, gist en zout en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de handwarme melk bij. Met een houten lepel meng je alles nu goed door tot het één geheel vormt. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kiep daar het deeg op. Kneed dit stevig door, minstens vier minuten, zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen. Blijft je deeg te plakkerig dan heel klein beetje bloem per keer erbij, niet te veel en te vaak!

Pretzelsongebakken_web.jpg

Klassieke krakeling

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie, minstens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Laat die stukjes nog een keer vijf minuten, afgedekt met folie, rijzen. Daarna rol je ieder balletje deeg in een lange sliert, kijk of het je lukt om minstens 40-45 cm aan sliert te rollen. Die leg je in een omgekeerde U, de uiteinden leg je naar binnen. Zo krijg je de klassieke krakeling vorm. Leg de krakelingen op een vel bakpapier, op de bakplaat en laat ze nog een keer 15 minuten rusten. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Verse pretzels

Bestrijk iedere krakeling met wat van het losgeklopte eimengsel en garneer met de pretzels met de topping van jouw keuze. Kies je voor het honing/mosterd mengsel gebruik dan geen eimengsel, maar kwast de pretzel hiermee in. Je kunt ze natuurlijk ook naturel laten. Bak ze daarna in 15 minuten goudbruin. De pretzels kun je prima een paar dagen bewaren, om ze op te piepen verwarm je ze een minuut of vijf in een op 150C voorverwarmde oven.

 

Gepubliceerd op 12 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!