Zachte pretzels



Dit recept stond al een tijdje op mijn ‘bak-het-list’. In Amerika aten we ze eerder dit jaar, maar ook in Duitsland worden deze snacks met regelmatig gegeten. Het blijkt ook nog eens super makkelijk te zijn om zelf te maken, al vraagt het vormen van de daadwerkelijk krakeling wat oefening.

Je kunt ze zo eten, als snack warm uit de oven. Maar belegd met een lik zoute boter en boerenkaas is het een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht.

Voor ongeveer 12 pretzels heb je nodig

300g bloem
2el suiker
7g gist
¾ tl zout
225ml handwarme melk
Om te bestrijken 1 ei losgeklopt met 1el water
Topping: maanzaad, sesamzaad, honing losgeroerd met wat mosterd, gedroogde ui

Deeg voor de pretzels

Meng de bloem, suiker, gist en zout en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de handwarme melk bij. Met een houten lepel meng je alles nu goed door tot het één geheel vormt. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kiep daar het deeg op. Kneed dit stevig door, minstens vier minuten, zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen. Blijft je deeg te plakkerig dan heel klein beetje bloem per keer erbij, niet te veel en te vaak!

Pretzelsongebakken_web.jpg

Klassieke krakeling

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie, minstens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Laat die stukjes nog een keer vijf minuten, afgedekt met folie, rijzen. Daarna rol je ieder balletje deeg in een lange sliert, kijk of het je lukt om minstens 40-45 cm aan sliert te rollen. Die leg je in een omgekeerde U, de uiteinden leg je naar binnen. Zo krijg je de klassieke krakeling vorm. Leg de krakelingen op een vel bakpapier, op de bakplaat en laat ze nog een keer 15 minuten rusten. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Verse pretzels

Bestrijk iedere krakeling met wat van het losgeklopte eimengsel en garneer met de pretzels met de topping van jouw keuze. Kies je voor het honing/mosterd mengsel gebruik dan geen eimengsel, maar kwast de pretzel hiermee in. Je kunt ze natuurlijk ook naturel laten. Bak ze daarna in 15 minuten goudbruin. De pretzels kun je prima een paar dagen bewaren, om ze op te piepen verwarm je ze een minuut of vijf in een op 150C voorverwarmde oven.

 

Gepubliceerd op 12 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!