Smulpaapje kookt! – Wortel & gembersoep met tofu

Ik heb een niet zo innige relatie met tofu. Ondanks de mooie voorbeelden die ik recentelijk zag mislukken mijn pogingen om iets lekkers met tofu te maken tot nu toe steeds jammerlijk.
Tot ik deze soep maakte. De tofublokjes fungeren hierin als croutons, en geven een lekkere bite aan deze gezonde en verwarmende soep. Probeer maar eens!
Voor 4 personen (als maaltijdsoep)
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2el olie
2cm verse gember, geschild en fijngesneden
1kg winterpeen, geschild en in stukken
1L groentebouillon
½ tl gemalen sereh (citroengras)
versgemalen zwarte peper
Maldon zeezout
100g gerookte tofu (SoFine) – gewone tofu kan ook – in kleine blokjes
2el neutrale olie
Zelf soep maken
Zet alvast water op, zodat je straks snel groentebouillon kunt maken. Voor deze soep kan dat prima van blokjes, maar heb je verse bouillon dan is dat natuurlijk altijd lekkerder. Fruit in een soeppan de ui en knoflook in de olie vijf minuutjes aan, zodat die hun smaak kunnen afgeven. Doe dan de stukken wortel en fijngesneden gember erbij en bak die ook nog een minuut of 3 mee. Breng de wortels op smaak met de sereh, zout & peper en giet er dan de bouillon overheen.
Wortel & gembersoep
Breng de soep aan de kook en laat minstens 20 minuten pruttelen, tot de wortel helemaal gaar is. In de tijd dat de soep kookt bak je de blokjes tofu in hete olie goudbruin en krokent. Laat uitlekken op keukenpapier. Zijn de wortels gaar, doe de soep dan in een blender of zet er de staafmixer op en pureer helemaal glad.
Doe de soep in een lekkere grote kom, blokjes krokante tofu erdoor en meteen serveren. Lekker met vers brood erbij.
Gepubliceerd op 21 augustus 2015