Smulpaapje kookt! – Witloftaart met venkel & talegio



De witlof ligt al even op het aanrecht. Geen gele kontjes meer, maar groene. Geen ramp, dat komt uitsluitend omdat ze al even liggen. Dat de venkel ook wat vermoeid oogt maakt dat beide groenten op moeten.

Prima moment om een groentetaart te maken!

Voor één taart

klontje boter
½ rode ui
450g witlof, in kwarten
1 venkel, dungeschaafd
200g créme fraiche
3 eieren
150g talegio, in plakjes
1tl gedroogde tijm
zout & peper
rol kant & klaar deeg

Springvorm voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Snelle groentetaart

Omdat ik nog een rol kant & klaar deeg in de vriezer heb maak ik me er vandaag gemakkelijk af. Je zou ook plakjes bladerdeeg kunnen gebruiken of zelf een korstdeeg maken. Verhit een pan met het klontje boter en bak hier, een minuut of tien de ui, witlof en venkel in. Bestrooi met de gedroogde tijm en breng op smaak met zout & peper.

Witloftaart

 In de tussentijd kluts je de eieren los met de créme fraiche. Als de groente gebakken is laat je die op een bord (of in een vergiet) even afkoelen. Verwarm in de tussentijd verwarm je de oven en bedek je de springvorm met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een opstaand randje. Op de bodem nu de afgekoelde groente. Giet hierover heen het eimengsel en bedek de bovenkant met de plakjes kaas. Kun je geen talegio vinden (ik kocht het bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken) dan zou je ook brie, camembert of zelfs gewoon geraspte kaas kunnen gebruiken.

Zo maak je je restjes groente lekker op

Bak de groentetaart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie mooi goudbruin is. In de vorm goed laten afkoelen, voor je ‘op kamertemperatuur serveert. Restjes zijn de dag erna ook heel lekker bij de lunch!

Gepubliceerd op 9 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.