Smulpaapje kookt! – Witloftaart met venkel & talegio



De witlof ligt al even op het aanrecht. Geen gele kontjes meer, maar groene. Geen ramp, dat komt uitsluitend omdat ze al even liggen. Dat de venkel ook wat vermoeid oogt maakt dat beide groenten op moeten.

Prima moment om een groentetaart te maken!

Voor één taart

klontje boter
½ rode ui
450g witlof, in kwarten
1 venkel, dungeschaafd
200g créme fraiche
3 eieren
150g talegio, in plakjes
1tl gedroogde tijm
zout & peper
rol kant & klaar deeg

Springvorm voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Snelle groentetaart

Omdat ik nog een rol kant & klaar deeg in de vriezer heb maak ik me er vandaag gemakkelijk af. Je zou ook plakjes bladerdeeg kunnen gebruiken of zelf een korstdeeg maken. Verhit een pan met het klontje boter en bak hier, een minuut of tien de ui, witlof en venkel in. Bestrooi met de gedroogde tijm en breng op smaak met zout & peper.

Witloftaart

 In de tussentijd kluts je de eieren los met de créme fraiche. Als de groente gebakken is laat je die op een bord (of in een vergiet) even afkoelen. Verwarm in de tussentijd verwarm je de oven en bedek je de springvorm met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een opstaand randje. Op de bodem nu de afgekoelde groente. Giet hierover heen het eimengsel en bedek de bovenkant met de plakjes kaas. Kun je geen talegio vinden (ik kocht het bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken) dan zou je ook brie, camembert of zelfs gewoon geraspte kaas kunnen gebruiken.

Zo maak je je restjes groente lekker op

Bak de groentetaart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie mooi goudbruin is. In de vorm goed laten afkoelen, voor je ‘op kamertemperatuur serveert. Restjes zijn de dag erna ook heel lekker bij de lunch!

Gepubliceerd op 9 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.