Smulpaapje kookt! – Witloftaart met venkel & talegio



De witlof ligt al even op het aanrecht. Geen gele kontjes meer, maar groene. Geen ramp, dat komt uitsluitend omdat ze al even liggen. Dat de venkel ook wat vermoeid oogt maakt dat beide groenten op moeten.

Prima moment om een groentetaart te maken!

Voor één taart

klontje boter
½ rode ui
450g witlof, in kwarten
1 venkel, dungeschaafd
200g créme fraiche
3 eieren
150g talegio, in plakjes
1tl gedroogde tijm
zout & peper
rol kant & klaar deeg

Springvorm voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Snelle groentetaart

Omdat ik nog een rol kant & klaar deeg in de vriezer heb maak ik me er vandaag gemakkelijk af. Je zou ook plakjes bladerdeeg kunnen gebruiken of zelf een korstdeeg maken. Verhit een pan met het klontje boter en bak hier, een minuut of tien de ui, witlof en venkel in. Bestrooi met de gedroogde tijm en breng op smaak met zout & peper.

Witloftaart

 In de tussentijd kluts je de eieren los met de créme fraiche. Als de groente gebakken is laat je die op een bord (of in een vergiet) even afkoelen. Verwarm in de tussentijd verwarm je de oven en bedek je de springvorm met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een opstaand randje. Op de bodem nu de afgekoelde groente. Giet hierover heen het eimengsel en bedek de bovenkant met de plakjes kaas. Kun je geen talegio vinden (ik kocht het bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken) dan zou je ook brie, camembert of zelfs gewoon geraspte kaas kunnen gebruiken.

Zo maak je je restjes groente lekker op

Bak de groentetaart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie mooi goudbruin is. In de vorm goed laten afkoelen, voor je ‘op kamertemperatuur serveert. Restjes zijn de dag erna ook heel lekker bij de lunch!

Gepubliceerd op 9 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.