Smulpaapje kookt! – Witloftaart met venkel & talegio



De witlof ligt al even op het aanrecht. Geen gele kontjes meer, maar groene. Geen ramp, dat komt uitsluitend omdat ze al even liggen. Dat de venkel ook wat vermoeid oogt maakt dat beide groenten op moeten.

Prima moment om een groentetaart te maken!

Voor één taart

klontje boter
½ rode ui
450g witlof, in kwarten
1 venkel, dungeschaafd
200g créme fraiche
3 eieren
150g talegio, in plakjes
1tl gedroogde tijm
zout & peper
rol kant & klaar deeg

Springvorm voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Snelle groentetaart

Omdat ik nog een rol kant & klaar deeg in de vriezer heb maak ik me er vandaag gemakkelijk af. Je zou ook plakjes bladerdeeg kunnen gebruiken of zelf een korstdeeg maken. Verhit een pan met het klontje boter en bak hier, een minuut of tien de ui, witlof en venkel in. Bestrooi met de gedroogde tijm en breng op smaak met zout & peper.

Witloftaart

 In de tussentijd kluts je de eieren los met de créme fraiche. Als de groente gebakken is laat je die op een bord (of in een vergiet) even afkoelen. Verwarm in de tussentijd verwarm je de oven en bedek je de springvorm met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een opstaand randje. Op de bodem nu de afgekoelde groente. Giet hierover heen het eimengsel en bedek de bovenkant met de plakjes kaas. Kun je geen talegio vinden (ik kocht het bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken) dan zou je ook brie, camembert of zelfs gewoon geraspte kaas kunnen gebruiken.

Zo maak je je restjes groente lekker op

Bak de groentetaart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie mooi goudbruin is. In de vorm goed laten afkoelen, voor je ‘op kamertemperatuur serveert. Restjes zijn de dag erna ook heel lekker bij de lunch!

Gepubliceerd op 9 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!