Smulpaapje kookt! – Risotto met tuinerwtjes



Risotto is een van mijn favoriete Italiaanse gerechten. En hoewel sommige mensen opzien tegen een klein half uurtje roeren, is het mijn ultieme Zen moment.

Voor deze risotto heb je meestal ook nog eens alles in huis. Dus perfect voor een ‘ik heb niks meer in huis’ maaltijd!

Voor vier personen

200g risottorijst
(scheutje wijn)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
750ml groentebouillon
200g diepvrieserwtjes
1 citroen, rasp en sap naar smaak
75g geraspte kaas (Parmezaan bijvoorbeeld)

Zelf risotto maken

Zorg dat je de bouillon klaar hebt als je het uitje en knoflook in een scheut olijfolie (goede eetlepel) zachtjes een minuut of vijf aanfruit. Doe daar de rijst bij en roer even door, zodat alle rijst in de olie is gehuld. Als je wijn gebruikt kun je die er nu bij doen en goed laten verdampen.

Hoe lang heeft risotto nodig?

Daarna soeplepel voor soeplepel de bouillon erbij en steeds roeren tot alle vocht verdampt is en is opgenomen door de rijst. Mijn ervaring is dat je tussen de 20 en 30 minuten nodig hebt voor driekwart liter vocht. Maar proef vooral tussendoor, want de rijst moet gaar zijn maar niet doorgekookt. Misschien heb je dus meer of minder bouillon nodig.

Smaakmakers voor de risotto

In de laatste paar minuten doe je de erwtjes erbij, die hoeven alleen nog mee te warmen. Zodra die gaar zijn de citroenrasp en schil erbij en alles op smaak brengen met versgemalen peper en wat zout. Als laatste de geraspte kaas erbij en nog een klein scheutje lekkere olijfolie. Meteen serveren!

Gepubliceerd op 19 maart 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!