Smulpaapje kookt! – Vleesjus
Toen ik de vraag kreeg of ik een recept voor jus in het back to basic repertoire wilde opnemen moest ik even slikken. Als ik ergens niet goed in ben is dat vlees. Maar voor dit verzoek heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken.
En geloof het of niet maar ik ben zowaar van mijn geloof gevallen dat jus vreselijk is. Met dit recept is het echt smullen geblazen!
Wat heb je nodig
40g roomboter (géén margarine!)
1 sjalotje, fijngesneden
verse bieslook, fijngesneden
250ml runderbouillon
1tl Dijon mosterd
4 Schouderkarbonades (van een goede slager!)
Basisrecept voor jus
Dit recept valt en staat met de kwaliteit van je vlees. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Dat vlees is namelijk de basis van je jus. Dus doe me een plezier, eigenlijk doe vooral jezelf een plezier en haal je vlees bij de slager.
Jus maak je zo
Smelt de roomboter in een koekenpan tot ‘ie bruin kleurt en bak daar het vlees (dat je met zout en peper hebt bestrooid) om en om in aan. De gemiddelde schouderkarbonade heeft 8-10 minuten nodig om mooi goudbruin te worden. Haal het vlees uit en de pan en laat afgedekt even rusten.
Snelle jus
In de pan bak je even kort het sjalotje aan, waarna de bouillon erbij mag. Vuur omhoog en in 5 minuten het vocht goed laten inkoken. Tot slot roer je de mosterd erdoor en gaat de bieslook erbij. Vlees terug in de pan en alles even lekker laten doorwarmen. Serveer met aardappeltjes en bijvoorbeeld rode kool en je hebt een klassieke Hollandse maaltijd. Hélemaal zelfgemaakt!
Gepubliceerd op 12 november 2014