Smulpaapje kookt! – Viscakejes
We ontvingen de Nederlandse vertaling van het kookboek van Ella’s Kitchen. Een boek dat ik al jaren in het Engels thuis heb en dat vol staat met lekker en fatsoenlijk eten voor kinderen. Voor ons was het een goede aanleiding om onze kleuter te laten kiezen wat ze wilde eten.
Viscakejes moesten het worden. Omdat wij nog gerookte heilbot in de vriezer hadden liggen (wanneer gaat een visboer dit in Nederland verkopen? Nu moet ik het steeds meeslepen vanuit Engeland) paste ik het recept iets aan. Maar het resultaat was onverminderd lekker. Ik kreeg in lange tijd niet meer zó veel complimentjes, zowel van de man als van onze kleuter, die er 3! at.
Voor minimaal 10 viscakejes
600g kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g verse doperwten (netto opbrengst ongeveer 175g) Of gebruik diepvries
500g vis met huid (ik gebruikte gerookte heilbot, maar zalm kan ook)
halfvolle melk
klontje boter
citroenrasp ( ½ citroen)
zout & peper
bloem
Viscakejes
Kook de aardappels in ruim water in 15 minuten goed gaar. Giet af en met een aardappelstamper stamp je ze, samen met een klontje boter, grof. Het hoeft geen perfecte puree te zijn. Terwijl de aardappels koken zet je ook de vis op, die gepocheerd gaat worden.
Vis pocheren
Pak een hapjespan, doe daar de visfilet in en giet er genoeg melk bij zodat de vis net onder staat. Breng langzaam aan de kook en laat dan 6-8 minuten zachtjes garen. Haal de vis er met een schuimspaan uit (de melk gebruik je niet meer). Haal het vel eraf, dit is ook een goede indicatie of de vis gaar is. Als dat zo is, gaat het velletje er heel makkelijk af namelijk. Met een vork maak je de vis nu kleiner. Dep het overtollige vocht met wat keukenpapier en laat even afkoelen.
Creatief met vis
De erwtjes hoeven maar kort te koken. Dat kan in de laatste 2 minuten mee met de aardappels. Maar je kunt ze ook even in een eigen pannetje koken. Gebruik je diepvrieserwtjes dan is het voldoende ze te overgieten met kokend water en even te laten staan.
Vis met kinderen
Door de gestampte aardappels meng je de gare erwtjes en voorzichtig de vis. Als alles goed is afgekoeld pak je een hoeveelheid eruit waar je een balletje van maakt en dan tussen je handen plet. Leg de cakejes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast tot je ze gaat bakken. Je kunt het tot dit punt dus ook prima al eerder voorbereiden.
Vis bakken
Verhit een koekenpan met een klein beetje olie. Bestrooi de cakejes met een klein beetje bloem en bak ze dan, om en om, in de hete koekenpan. Reken op 5 minuten per kant. Draai ze niet te vaak om, dan heb je de kans dat ze alsnog uit elkaar vallen. Voorzichtig is geboden dus.Als ze mooi goudbruin zijn haal je ze uit de pan. Houd ze warm in een warme oven of serveer meteen. Lekker met geroosterde bloemkool (recept hiervoor volgt binnenkort!) en wat tartare saus of lekkere picalilly (bijvoorbeeld van Picnic in the Park, mijn favoriet)
Gepubliceerd op 7 juli 2015