Smulpaapje kookt! – Viscakejes



We ontvingen de Nederlandse vertaling van het kookboek van Ella’s Kitchen. Een boek dat ik al jaren in het Engels thuis heb en dat vol staat met lekker en fatsoenlijk eten voor kinderen. Voor ons was het een goede aanleiding om onze kleuter te laten kiezen wat ze wilde eten.

Viscakejes moesten het worden. Omdat wij nog gerookte heilbot in de vriezer hadden liggen (wanneer gaat een visboer dit in Nederland verkopen? Nu moet ik het steeds meeslepen vanuit Engeland) paste ik het recept iets aan. Maar het resultaat was onverminderd lekker. Ik kreeg in lange tijd niet meer zó veel complimentjes, zowel van de man als van onze kleuter, die er 3! at.

Voor  minimaal 10 viscakejes

600g kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g verse doperwten (netto opbrengst ongeveer 175g) Of gebruik diepvries
500g vis met huid (ik gebruikte gerookte heilbot, maar zalm kan ook)
halfvolle melk
klontje boter
citroenrasp ( ½ citroen)
zout & peper
bloem

Viscakejes

Kook de aardappels in ruim water in 15 minuten goed gaar. Giet af en met een aardappelstamper stamp je ze, samen met een klontje boter, grof. Het hoeft geen perfecte puree te zijn. Terwijl de aardappels koken zet je ook de vis op, die gepocheerd gaat worden.

Vis pocheren

Pak een hapjespan, doe daar de visfilet in en giet er genoeg melk bij zodat de vis net onder staat. Breng langzaam aan de kook en laat dan 6-8 minuten zachtjes garen. Haal de vis er met een schuimspaan uit (de melk gebruik je niet meer). Haal het vel eraf, dit is ook een goede indicatie of de vis gaar is. Als dat zo is, gaat het velletje er heel makkelijk af namelijk. Met een vork maak je de vis nu kleiner. Dep het overtollige vocht met wat keukenpapier en laat even afkoelen.

Creatief met vis

De erwtjes hoeven maar kort te koken. Dat kan in de laatste 2 minuten mee met de aardappels. Maar je kunt ze ook even in een eigen pannetje koken. Gebruik je diepvrieserwtjes dan is het voldoende ze te overgieten met kokend water en even te laten staan.

Vis met kinderen

Door de gestampte aardappels meng je de gare erwtjes en voorzichtig de vis. Als alles goed is afgekoeld pak je een hoeveelheid eruit waar je een balletje van maakt en dan tussen je handen plet. Leg de cakejes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast tot je ze gaat bakken. Je kunt het tot dit punt dus ook prima al eerder voorbereiden.

Vis bakken

Verhit een koekenpan met een klein beetje olie. Bestrooi de cakejes met een klein beetje bloem en bak ze dan, om en om, in de hete koekenpan. Reken op 5 minuten per kant. Draai ze niet te vaak om, dan heb je de kans dat ze alsnog uit elkaar vallen. Voorzichtig is geboden dus.Als ze mooi goudbruin zijn haal je ze uit de pan. Houd ze warm in een warme oven of serveer meteen. Lekker met geroosterde bloemkool (recept hiervoor volgt binnenkort!) en wat tartare saus of lekkere picalilly (bijvoorbeeld van Picnic in the Park, mijn favoriet)

Gepubliceerd op 7 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!