Smulpaapje kookt! – Viscakejes



We ontvingen de Nederlandse vertaling van het kookboek van Ella’s Kitchen. Een boek dat ik al jaren in het Engels thuis heb en dat vol staat met lekker en fatsoenlijk eten voor kinderen. Voor ons was het een goede aanleiding om onze kleuter te laten kiezen wat ze wilde eten.

Viscakejes moesten het worden. Omdat wij nog gerookte heilbot in de vriezer hadden liggen (wanneer gaat een visboer dit in Nederland verkopen? Nu moet ik het steeds meeslepen vanuit Engeland) paste ik het recept iets aan. Maar het resultaat was onverminderd lekker. Ik kreeg in lange tijd niet meer zó veel complimentjes, zowel van de man als van onze kleuter, die er 3! at.

Voor  minimaal 10 viscakejes

600g kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g verse doperwten (netto opbrengst ongeveer 175g) Of gebruik diepvries
500g vis met huid (ik gebruikte gerookte heilbot, maar zalm kan ook)
halfvolle melk
klontje boter
citroenrasp ( ½ citroen)
zout & peper
bloem

Viscakejes

Kook de aardappels in ruim water in 15 minuten goed gaar. Giet af en met een aardappelstamper stamp je ze, samen met een klontje boter, grof. Het hoeft geen perfecte puree te zijn. Terwijl de aardappels koken zet je ook de vis op, die gepocheerd gaat worden.

Vis pocheren

Pak een hapjespan, doe daar de visfilet in en giet er genoeg melk bij zodat de vis net onder staat. Breng langzaam aan de kook en laat dan 6-8 minuten zachtjes garen. Haal de vis er met een schuimspaan uit (de melk gebruik je niet meer). Haal het vel eraf, dit is ook een goede indicatie of de vis gaar is. Als dat zo is, gaat het velletje er heel makkelijk af namelijk. Met een vork maak je de vis nu kleiner. Dep het overtollige vocht met wat keukenpapier en laat even afkoelen.

Creatief met vis

De erwtjes hoeven maar kort te koken. Dat kan in de laatste 2 minuten mee met de aardappels. Maar je kunt ze ook even in een eigen pannetje koken. Gebruik je diepvrieserwtjes dan is het voldoende ze te overgieten met kokend water en even te laten staan.

Vis met kinderen

Door de gestampte aardappels meng je de gare erwtjes en voorzichtig de vis. Als alles goed is afgekoeld pak je een hoeveelheid eruit waar je een balletje van maakt en dan tussen je handen plet. Leg de cakejes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast tot je ze gaat bakken. Je kunt het tot dit punt dus ook prima al eerder voorbereiden.

Vis bakken

Verhit een koekenpan met een klein beetje olie. Bestrooi de cakejes met een klein beetje bloem en bak ze dan, om en om, in de hete koekenpan. Reken op 5 minuten per kant. Draai ze niet te vaak om, dan heb je de kans dat ze alsnog uit elkaar vallen. Voorzichtig is geboden dus.Als ze mooi goudbruin zijn haal je ze uit de pan. Houd ze warm in een warme oven of serveer meteen. Lekker met geroosterde bloemkool (recept hiervoor volgt binnenkort!) en wat tartare saus of lekkere picalilly (bijvoorbeeld van Picnic in the Park, mijn favoriet)

Gepubliceerd op 7 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!