Smulpaapje kookt! – Viscakejes



We ontvingen de Nederlandse vertaling van het kookboek van Ella’s Kitchen. Een boek dat ik al jaren in het Engels thuis heb en dat vol staat met lekker en fatsoenlijk eten voor kinderen. Voor ons was het een goede aanleiding om onze kleuter te laten kiezen wat ze wilde eten.

Viscakejes moesten het worden. Omdat wij nog gerookte heilbot in de vriezer hadden liggen (wanneer gaat een visboer dit in Nederland verkopen? Nu moet ik het steeds meeslepen vanuit Engeland) paste ik het recept iets aan. Maar het resultaat was onverminderd lekker. Ik kreeg in lange tijd niet meer zó veel complimentjes, zowel van de man als van onze kleuter, die er 3! at.

Voor  minimaal 10 viscakejes

600g kruimige aardappels, geschild en in kwarten
500g verse doperwten (netto opbrengst ongeveer 175g) Of gebruik diepvries
500g vis met huid (ik gebruikte gerookte heilbot, maar zalm kan ook)
halfvolle melk
klontje boter
citroenrasp ( ½ citroen)
zout & peper
bloem

Viscakejes

Kook de aardappels in ruim water in 15 minuten goed gaar. Giet af en met een aardappelstamper stamp je ze, samen met een klontje boter, grof. Het hoeft geen perfecte puree te zijn. Terwijl de aardappels koken zet je ook de vis op, die gepocheerd gaat worden.

Vis pocheren

Pak een hapjespan, doe daar de visfilet in en giet er genoeg melk bij zodat de vis net onder staat. Breng langzaam aan de kook en laat dan 6-8 minuten zachtjes garen. Haal de vis er met een schuimspaan uit (de melk gebruik je niet meer). Haal het vel eraf, dit is ook een goede indicatie of de vis gaar is. Als dat zo is, gaat het velletje er heel makkelijk af namelijk. Met een vork maak je de vis nu kleiner. Dep het overtollige vocht met wat keukenpapier en laat even afkoelen.

Creatief met vis

De erwtjes hoeven maar kort te koken. Dat kan in de laatste 2 minuten mee met de aardappels. Maar je kunt ze ook even in een eigen pannetje koken. Gebruik je diepvrieserwtjes dan is het voldoende ze te overgieten met kokend water en even te laten staan.

Vis met kinderen

Door de gestampte aardappels meng je de gare erwtjes en voorzichtig de vis. Als alles goed is afgekoeld pak je een hoeveelheid eruit waar je een balletje van maakt en dan tussen je handen plet. Leg de cakejes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast tot je ze gaat bakken. Je kunt het tot dit punt dus ook prima al eerder voorbereiden.

Vis bakken

Verhit een koekenpan met een klein beetje olie. Bestrooi de cakejes met een klein beetje bloem en bak ze dan, om en om, in de hete koekenpan. Reken op 5 minuten per kant. Draai ze niet te vaak om, dan heb je de kans dat ze alsnog uit elkaar vallen. Voorzichtig is geboden dus.Als ze mooi goudbruin zijn haal je ze uit de pan. Houd ze warm in een warme oven of serveer meteen. Lekker met geroosterde bloemkool (recept hiervoor volgt binnenkort!) en wat tartare saus of lekkere picalilly (bijvoorbeeld van Picnic in the Park, mijn favoriet)

Gepubliceerd op 7 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!