Smulpaapje kookt! – Verse springrolls met garnalen & met kip en mango



Verse loempia’s, die je niet frituurt maar zó uit de hand opeet. Dat zijn springrolls. Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Ook een top manier om restjes vlees of kip op te maken.

Ik geef je mijn twee favorieten vullingen voor een zomerse, lichte maaltijd!

springrolls 2017 Smulpaapje

Vulling van de springrolls

Garnalen met avocado springrolls

125g cocktailgarnalen
1-2 avocado’s, in reepjes
komkommer, in reepjes
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing

Kip met mango & munt springrolls

1 gerookte kipfilet, in reepjes
1 grote mango, in reepjes
1 wortel, julienne (of dunne plakjes)
verse munt (alleen de blaadjes)
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing

Rijstvellen 19×19 vierkant (toko)

Voor de dipsaus bij de springrolls

Sap van 1 limoen (2el sap)
1el vissaus (toko of AH)
25-50ml water
1el suiker
1 teentje knoflook, geraspt
optioneel: rode chilipeper, geraspt of in fijne ringetjes

Zelf springrolls maken

Eigenlijk is het meeste werk alle ingrediënten snijden. Doe dit dan ook voordat je de springrolls wilt maken en vullen. De rijstvermicelli, daar heb je maar een of twee matjes van nodig. Week die in kokend water tot ze helemaal zacht zijn en giet daarna af en laat goed uitlekken.

Rijstvellen gebruiken

De rijstvellen week je in heet water tot ze helemaal zacht zijn. Truc is wel om ze recht te houden, want zodra je er kreukels in krijgt blijft het aan elkaar plakken of scheuren ze. Leg ze daarna op een schone theedoek en doe de vulling naar keuze erop. Dat doe je net als met sushi, net iets van de rand, zodat je ze goed op kunt rollen. Het is verder een kwestie van snel werken nu, omdat de rijstvellen anders aan de theedoek gaan plakken. Rol ze zo strak mogelijk op en leg op een glazen plank of op een bord. Hou er wat ruimte tussen, zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken

Dipsaus bij de springrolls

Hiervoor meng je alle ingrediënten, roer je goed tot de suiker is opgelost en proef je. Heel belangrijk om te proeven. Té vol van smaak, dan klein beetje meer water erbij. Té zuur van de limoen, dan nog beetje extra suiker toevoegen. Tot het helemaal naar smaak is.

Lichte maaltijd

Serveer de springrolls met de dipsaus. Lekker als lichte maaltijd, of als je ze wat kleiner snijdt als lunch- of borrelhapje. Maak ze ook eens om mee te nemen in je lunchtrommel. Zorg dat dat je ze met wat vochtig keukenpapier afdekt, zodat ze niet teveel uitdrogen.

Gepubliceerd op 25 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.