Smulpaapje kookt! – Verse springrolls met garnalen & met kip en mango

Verse loempia’s, die je niet frituurt maar zó uit de hand opeet. Dat zijn springrolls. Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Ook een top manier om restjes vlees of kip op te maken.
Ik geef je mijn twee favorieten vullingen voor een zomerse, lichte maaltijd!
Vulling van de springrolls
Garnalen met avocado springrolls
125g cocktailgarnalen
1-2 avocado’s, in reepjes
komkommer, in reepjes
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing
Kip met mango & munt springrolls
1 gerookte kipfilet, in reepjes
1 grote mango, in reepjes
1 wortel, julienne (of dunne plakjes)
verse munt (alleen de blaadjes)
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing
Rijstvellen 19×19 vierkant (toko)
Voor de dipsaus bij de springrolls
Sap van 1 limoen (2el sap)
1el vissaus (toko of AH)
25-50ml water
1el suiker
1 teentje knoflook, geraspt
optioneel: rode chilipeper, geraspt of in fijne ringetjes
Zelf springrolls maken
Eigenlijk is het meeste werk alle ingrediënten snijden. Doe dit dan ook voordat je de springrolls wilt maken en vullen. De rijstvermicelli, daar heb je maar een of twee matjes van nodig. Week die in kokend water tot ze helemaal zacht zijn en giet daarna af en laat goed uitlekken.
Rijstvellen gebruiken
De rijstvellen week je in heet water tot ze helemaal zacht zijn. Truc is wel om ze recht te houden, want zodra je er kreukels in krijgt blijft het aan elkaar plakken of scheuren ze. Leg ze daarna op een schone theedoek en doe de vulling naar keuze erop. Dat doe je net als met sushi, net iets van de rand, zodat je ze goed op kunt rollen. Het is verder een kwestie van snel werken nu, omdat de rijstvellen anders aan de theedoek gaan plakken. Rol ze zo strak mogelijk op en leg op een glazen plank of op een bord. Hou er wat ruimte tussen, zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken
Dipsaus bij de springrolls
Hiervoor meng je alle ingrediënten, roer je goed tot de suiker is opgelost en proef je. Heel belangrijk om te proeven. Té vol van smaak, dan klein beetje meer water erbij. Té zuur van de limoen, dan nog beetje extra suiker toevoegen. Tot het helemaal naar smaak is.
Lichte maaltijd
Serveer de springrolls met de dipsaus. Lekker als lichte maaltijd, of als je ze wat kleiner snijdt als lunch- of borrelhapje. Maak ze ook eens om mee te nemen in je lunchtrommel. Zorg dat dat je ze met wat vochtig keukenpapier afdekt, zodat ze niet teveel uitdrogen.
Gepubliceerd op 25 juli 2015