Smulpaapje kookt! – Vegaballetjes in citroenroomsaus
Als ik wel eens vegetarische producten in de supermarkt koop valt me altijd weer op hoeveel alles op elkaar lijkt. Deze vegetarische balletjes maak je heel makkelijk zelf en zijn lekker vol van smaak.
Niet een gerecht overigens dat in een kwartier op tafel staat, maar wel absoluut de moeite waard!
Voor +/- 20 vegaballetjes *)
250g champignons
50g pistache
Neutrale olijfolie
40g Gruyère, geraspt (AH)
115g Emmentaler, geraspt (AH)
60g Amandelmeel
130g Panko
1 ei, losgeklopt
1el sojasaus
versgemalen zwarte peper
Voor de citroenroomsaus
200g crème fraîche
Rasp van 1 citroen
Basilicum, naar smaak
Voorbereiding
Het handigst is om de champignons heel fijn te malen, met de pistachenootjes, in een keukenmachine. Je krijgt daarmee precies de goede structuur. Heb je geen keukenmachine dan hak je de champignons en pistache heel fijn met een mes.
Vega balletjes met smaak
De champignons en pistache bak je in de olie, een minuut of 10 tot ze gaar zijn en het vocht verdampt is. Laat dat afkoelen. Meng in de tussentijd in een grote kom de geraspte kaassoorten, amandelmeel, panko, ei en sojasaus goed door elkaar. Voeg daarna het afgekoelde paddenstoelenmengsel er aan toe en meng zodanig dat alles goed is opgenomen. Vorm hier balletjes van, ter grootte van een pingpongballetje. Zet tot gebruik in de koelkast, zodat ze verder kunnen opstijven. Je kunt dit dus heel goed ook de dag/avond ervoor klaarmaken.
Alle ballen verzamelen
Als je zo ver bent dat je het gerecht wilt maken verhit je een koekenpan met wat olie en bak je de balletjes daar een minuut of 5 goudbruin in aan. Voorzichtig draaien dat ze niet uit elkaar vallen. Afhankelijk van de grootte van je koekenpan bak je ze in twee etappes. Houd de balletjes warm onder wat alufolie. Tot slot, als alle balletjes zijn gebakken, maak je de saus. Verhit hiervoor de creme fraiche met de citroenrasp. Voeg basilicum naar smaak toe en breng op smaak met zout en peper. Doe de balletjes terug in de saus. Serveer met pasta of rijst en wat gekookte broccoli.
*) Dit recept is mijn versie van een recept dat ik in een Engels tijdschrift las.
Gepubliceerd op 26 november 2014