Smulpaapje kookt! – Vegaballetjes in citroenroomsaus



Als ik wel eens vegetarische producten in de supermarkt koop valt me altijd weer op hoeveel alles op elkaar lijkt. Deze vegetarische balletjes maak je heel makkelijk zelf en zijn lekker vol van smaak.

Niet een gerecht overigens dat in een kwartier op tafel staat, maar wel absoluut de moeite waard!

Voor +/- 20 vegaballetjes *)

250g champignons
50g pistache
Neutrale olijfolie
40g Gruyère, geraspt (AH)
115g Emmentaler, geraspt (AH)
60g Amandelmeel
130g Panko
1 ei, losgeklopt
1el sojasaus
versgemalen zwarte peper

Voor de citroenroomsaus

200g crème fraîche
Rasp van 1 citroen
Basilicum, naar smaak

Voorbereiding

Het handigst is om de champignons heel fijn te malen, met de pistachenootjes, in een keukenmachine. Je krijgt daarmee precies de goede structuur. Heb je geen keukenmachine dan hak je de champignons en pistache heel fijn met een mes.

Vega balletjes met smaak

De champignons en pistache bak je in de olie, een minuut of 10 tot ze gaar zijn en het vocht verdampt is. Laat dat afkoelen. Meng in de tussentijd in een grote kom de geraspte kaassoorten, amandelmeel, panko, ei en sojasaus goed door elkaar. Voeg daarna het afgekoelde paddenstoelenmengsel er aan toe en meng zodanig dat alles goed is opgenomen. Vorm hier balletjes van, ter grootte van een pingpongballetje. Zet tot gebruik in de koelkast, zodat ze verder kunnen opstijven. Je kunt dit dus heel goed ook de dag/avond ervoor klaarmaken.

Alle ballen verzamelen

Als je zo ver bent dat je het gerecht wilt maken verhit je een koekenpan met wat olie en bak je de balletjes daar een minuut of 5 goudbruin in aan. Voorzichtig draaien dat ze niet uit elkaar vallen. Afhankelijk van de grootte van je koekenpan bak je ze in twee etappes. Houd de balletjes warm onder wat alufolie. Tot slot, als alle balletjes zijn gebakken, maak je de saus. Verhit hiervoor de creme fraiche met de citroenrasp. Voeg basilicum naar smaak toe en breng op smaak met zout en peper. Doe de balletjes terug in de saus. Serveer met pasta of rijst en wat gekookte broccoli.

*) Dit recept is mijn versie van een recept dat ik in een Engels tijdschrift las.

Gepubliceerd op 26 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.