Smulpaapje kookt! – Vegaballetjes in citroenroomsaus



Als ik wel eens vegetarische producten in de supermarkt koop valt me altijd weer op hoeveel alles op elkaar lijkt. Deze vegetarische balletjes maak je heel makkelijk zelf en zijn lekker vol van smaak.

Niet een gerecht overigens dat in een kwartier op tafel staat, maar wel absoluut de moeite waard!

Voor +/- 20 vegaballetjes *)

250g champignons
50g pistache
Neutrale olijfolie
40g Gruyère, geraspt (AH)
115g Emmentaler, geraspt (AH)
60g Amandelmeel
130g Panko
1 ei, losgeklopt
1el sojasaus
versgemalen zwarte peper

Voor de citroenroomsaus

200g crème fraîche
Rasp van 1 citroen
Basilicum, naar smaak

Voorbereiding

Het handigst is om de champignons heel fijn te malen, met de pistachenootjes, in een keukenmachine. Je krijgt daarmee precies de goede structuur. Heb je geen keukenmachine dan hak je de champignons en pistache heel fijn met een mes.

Vega balletjes met smaak

De champignons en pistache bak je in de olie, een minuut of 10 tot ze gaar zijn en het vocht verdampt is. Laat dat afkoelen. Meng in de tussentijd in een grote kom de geraspte kaassoorten, amandelmeel, panko, ei en sojasaus goed door elkaar. Voeg daarna het afgekoelde paddenstoelenmengsel er aan toe en meng zodanig dat alles goed is opgenomen. Vorm hier balletjes van, ter grootte van een pingpongballetje. Zet tot gebruik in de koelkast, zodat ze verder kunnen opstijven. Je kunt dit dus heel goed ook de dag/avond ervoor klaarmaken.

Alle ballen verzamelen

Als je zo ver bent dat je het gerecht wilt maken verhit je een koekenpan met wat olie en bak je de balletjes daar een minuut of 5 goudbruin in aan. Voorzichtig draaien dat ze niet uit elkaar vallen. Afhankelijk van de grootte van je koekenpan bak je ze in twee etappes. Houd de balletjes warm onder wat alufolie. Tot slot, als alle balletjes zijn gebakken, maak je de saus. Verhit hiervoor de creme fraiche met de citroenrasp. Voeg basilicum naar smaak toe en breng op smaak met zout en peper. Doe de balletjes terug in de saus. Serveer met pasta of rijst en wat gekookte broccoli.

*) Dit recept is mijn versie van een recept dat ik in een Engels tijdschrift las.

Gepubliceerd op 26 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd