Smulpaapje kookt! – Upside down cake met banaan & karamel



Karamel en banaan, samen in een cake. Loopt het water jou ook al in de mond? Toen ik het originele recept van deze upside down cake las mij wel. Maar ik ben ook lui, dus in plaats van mijn karamel zelf te maken, gebruikte ik een kant en klare karamel.

Zo komt die cake dus nóg sneller uit de oven en kan het grote genieten beginnen!

Voor één cake

100g karamel (ik gebruikte die van Niven)
klein klontje boter
1el rum (optioneel)
2 bananen

200g bloem
2tl bakpoeder
100g donkere basterdsuiker
½ tl zout

3 eieren, eiwit en eigeel apart
1tl vanille extract
125g boter, gesmolten (en afgekoeld)
125ml perensap

Brownieblik (30x20cm), ingevet met boter. Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Bananencake met karamel

Verwarm, op zacht vuur, de karamel. Niet te hard laten gaan, dan verbrandt ‘ie. Na paar minuutjes de rum erbij. Vuur uit en dan de boter erin laten smelten. Snijd in de tussentijd, in de lengte de bananen. Giet de karamel nu in het ingevette blik en leg de bananen hierop. Zet aan de kant.

Cakebeslag

Meng de bloem met het bakpoeder, suiker en zout. In een mixer op hoge snelheid de eidooiers een minuut of vier mixen, tot ze mooi schuimig zijn. Daar gaat de vanille bij, en giet er langzaam de afgekoelde gesmolten boter bij, terwijl je blijft mixen. Tot slot het perensap. Mix nu beetje bij beetje de bloem erdoor. Niet te lang, je wilt het luchtig houden. Zet even apart.

Eiwitten kloppen

In een schone, droge en vetvrije kom mix je nu de eiwitten tot ze stijf zijn. Vouw dit luchtig door je beslag heen. Giet het daarna uit over de bananen. Bak alles 25 minuten in de voorverwarmde oven. Hou het wel in de gaten, want als het te hard gaat wil je de temperatuur wat terugbrengen.

Verse cake

Met een satéprikker test je of de cake gaar is. Haal ‘dan uit de oven, laat even 5 minuten afkoelen maar snijd de randen, indien nodig, alvast los van de zijkant. Groot bord (of plank) nu op de bovenkant en omdraaien. Laat ‘rustig uit de vorm vallen, dan blijft ‘ie het mooist (en heel!). De bananen zitten nu op de bovenkant van je cake. Laat verder afkoelen voor je ‘serveert. Vers uit de oven is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst.

Zelf karamel maken

Wil je toch zelf je karamel maken, dan kan dat heel gemakkelijk. Smelt hiervoor 65g boter tegelijk met 125g basterdsuiker. Tot de boter is gesmolten en de suiker er helemaal in opgenomen is. Doe dit op zacht vuur, zodat je karamel niet aanbrandt. Wil je gezouten karamel maken? Kijk dan hier voor het recept, en ontdek meteen nog een lekkere variant voor deze upsidedowncake.

Gepubliceerd op 20 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!