Smulpaapje kookt! – Upside down cake met banaan & karamel



Karamel en banaan, samen in een cake. Loopt het water jou ook al in de mond? Toen ik het originele recept van deze upside down cake las mij wel. Maar ik ben ook lui, dus in plaats van mijn karamel zelf te maken, gebruikte ik een kant en klare karamel.

Zo komt die cake dus nóg sneller uit de oven en kan het grote genieten beginnen!

Voor één cake

100g karamel (ik gebruikte die van Niven)
klein klontje boter
1el rum (optioneel)
2 bananen

200g bloem
2tl bakpoeder
100g donkere basterdsuiker
½ tl zout

3 eieren, eiwit en eigeel apart
1tl vanille extract
125g boter, gesmolten (en afgekoeld)
125ml perensap

Brownieblik (30x20cm), ingevet met boter. Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Bananencake met karamel

Verwarm, op zacht vuur, de karamel. Niet te hard laten gaan, dan verbrandt ‘ie. Na paar minuutjes de rum erbij. Vuur uit en dan de boter erin laten smelten. Snijd in de tussentijd, in de lengte de bananen. Giet de karamel nu in het ingevette blik en leg de bananen hierop. Zet aan de kant.

Cakebeslag

Meng de bloem met het bakpoeder, suiker en zout. In een mixer op hoge snelheid de eidooiers een minuut of vier mixen, tot ze mooi schuimig zijn. Daar gaat de vanille bij, en giet er langzaam de afgekoelde gesmolten boter bij, terwijl je blijft mixen. Tot slot het perensap. Mix nu beetje bij beetje de bloem erdoor. Niet te lang, je wilt het luchtig houden. Zet even apart.

Eiwitten kloppen

In een schone, droge en vetvrije kom mix je nu de eiwitten tot ze stijf zijn. Vouw dit luchtig door je beslag heen. Giet het daarna uit over de bananen. Bak alles 25 minuten in de voorverwarmde oven. Hou het wel in de gaten, want als het te hard gaat wil je de temperatuur wat terugbrengen.

Verse cake

Met een satéprikker test je of de cake gaar is. Haal ‘dan uit de oven, laat even 5 minuten afkoelen maar snijd de randen, indien nodig, alvast los van de zijkant. Groot bord (of plank) nu op de bovenkant en omdraaien. Laat ‘rustig uit de vorm vallen, dan blijft ‘ie het mooist (en heel!). De bananen zitten nu op de bovenkant van je cake. Laat verder afkoelen voor je ‘serveert. Vers uit de oven is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst.

Zelf karamel maken

Wil je toch zelf je karamel maken, dan kan dat heel gemakkelijk. Smelt hiervoor 65g boter tegelijk met 125g basterdsuiker. Tot de boter is gesmolten en de suiker er helemaal in opgenomen is. Doe dit op zacht vuur, zodat je karamel niet aanbrandt. Wil je gezouten karamel maken? Kijk dan hier voor het recept, en ontdek meteen nog een lekkere variant voor deze upsidedowncake.

Gepubliceerd op 20 september 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.