Smulpaapje kookt! – Upsidedown cake



De fransen kennen de tarte tatin, in Amerika noemen ze het een ‘upside down cake’ Gebak waarbij het fruit eerst in het bakblik gaat en daarover heen het deeg komt.

Deze ‘ondersteboven cake’ maakten we met nectarines, maar ieder zacht fruit (denk pruimen, perziken) kun je ervoor gebruiken. En heey, er zit fruit in dus je voldoet meteen aan een deel van de schijf van vijf 😉

Wat heb je nodig

125g boter, op kamertemperatuur
190g suiker
1tl vanille
2 eieren
215g bloem
½ tl bakingsoda (zuiveringszout)
1tl bakpoeder
200ml karnemelk
4 nectarines, in schijfjes gesneden (of gebruik abrikozen, dan heb je er minstens 6 nodig)

Voor de karamel *)
½ tl zout
1½ el water
160g suiker

Browniebakblik van ongeveer 22 cm, met boter ingevet
Oven voorverwarmen op 175C

Begin met het deeg

Hiervoor mix je de zachte boter met de suiker, een minuut of drie. Dan een voor een de eieren erbij en als laatste de vanille. In een aparte kom meng je bloem, soda en bakpoeder. Dit gaat beetje bij beetje bij het boter/eimengsel. Als je een beetje bloem erbij hebt gedaan doe je er daarna een scheutje karnemelk bij. Bloem – karnemelk – bloem – karnemelk, je eindigt als laatste met bloem. Zet dit even apart

Zo maak je gezouten karamel

In een pannetje roer je het zout en suiker door elkaar. Daar gaat het water bij, roer tot het op zand lijkt. Zet dan het pannetje op een laag vuur tot het gaat bubbelen. Nu moet je opletten en erbij blijven. Ga niet roeren, maar draai de pan af en toe voorzichtig rond. De suiker wordt na een minuut of vijf amberkleurig. Als dat gebeurt haal je het even daarna van het vuur, zo voorkom je dat verbrandt. Giet het mengsel op de bodem van je ingevette bakblik. Het zal meteen daarna stollen. Dat hoort zo, geen paniek!

*) Ik heb de cake inmiddels ook gemaakt met kant & klare karamel, ik gebruikte in dat geval een half potje karamel (bijvoorbeeld van Niven, ongeveer 3 flinke eetlepels) en heb die verwarmd (niet koken!) in een pannetje en daarna op de bodem gegoten. Dat kan dus ook

Nectarinetaart

Leg in de karamel, dakpansgewijs, de schijfjes nectarine. Je kunt ongeveer vier rijen breed beleggen, afhankelijk van de grootte van je bakblik. Hierover heen gaat het beslag dat je hebt gemaakt. Strijk de bovenkant goed glad. Bak dit ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Kleurt het deeg te snel bruin, leg dan een vel aluminiumfolie erover om het te beschermen. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen, voor je een serveerbord tegen de deegkant aanlegt en de taart ondersteboven draait. De nectarinekant heb je nu naar boven. Wil je wat extra zout ‘crunch’, bestrooi dan met nog wat grof gemalen zeezout.

 

Gepubliceerd op 2 oktober 2014


2 reacties

  1. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij koffieklets te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!