Smulpaapje kookt! – Upsidedown cake



De fransen kennen de tarte tatin, in Amerika noemen ze het een ‘upside down cake’ Gebak waarbij het fruit eerst in het bakblik gaat en daarover heen het deeg komt.

Deze ‘ondersteboven cake’ maakten we met nectarines, maar ieder zacht fruit (denk pruimen, perziken) kun je ervoor gebruiken. En heey, er zit fruit in dus je voldoet meteen aan een deel van de schijf van vijf 😉

Wat heb je nodig

125g boter, op kamertemperatuur
190g suiker
1tl vanille
2 eieren
215g bloem
½ tl bakingsoda (zuiveringszout)
1tl bakpoeder
200ml karnemelk
4 nectarines, in schijfjes gesneden (of gebruik abrikozen, dan heb je er minstens 6 nodig)

Voor de karamel *)
½ tl zout
1½ el water
160g suiker

Browniebakblik van ongeveer 22 cm, met boter ingevet
Oven voorverwarmen op 175C

Begin met het deeg

Hiervoor mix je de zachte boter met de suiker, een minuut of drie. Dan een voor een de eieren erbij en als laatste de vanille. In een aparte kom meng je bloem, soda en bakpoeder. Dit gaat beetje bij beetje bij het boter/eimengsel. Als je een beetje bloem erbij hebt gedaan doe je er daarna een scheutje karnemelk bij. Bloem – karnemelk – bloem – karnemelk, je eindigt als laatste met bloem. Zet dit even apart

Zo maak je gezouten karamel

In een pannetje roer je het zout en suiker door elkaar. Daar gaat het water bij, roer tot het op zand lijkt. Zet dan het pannetje op een laag vuur tot het gaat bubbelen. Nu moet je opletten en erbij blijven. Ga niet roeren, maar draai de pan af en toe voorzichtig rond. De suiker wordt na een minuut of vijf amberkleurig. Als dat gebeurt haal je het even daarna van het vuur, zo voorkom je dat verbrandt. Giet het mengsel op de bodem van je ingevette bakblik. Het zal meteen daarna stollen. Dat hoort zo, geen paniek!

*) Ik heb de cake inmiddels ook gemaakt met kant & klare karamel, ik gebruikte in dat geval een half potje karamel (bijvoorbeeld van Niven, ongeveer 3 flinke eetlepels) en heb die verwarmd (niet koken!) in een pannetje en daarna op de bodem gegoten. Dat kan dus ook

Nectarinetaart

Leg in de karamel, dakpansgewijs, de schijfjes nectarine. Je kunt ongeveer vier rijen breed beleggen, afhankelijk van de grootte van je bakblik. Hierover heen gaat het beslag dat je hebt gemaakt. Strijk de bovenkant goed glad. Bak dit ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Kleurt het deeg te snel bruin, leg dan een vel aluminiumfolie erover om het te beschermen. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen, voor je een serveerbord tegen de deegkant aanlegt en de taart ondersteboven draait. De nectarinekant heb je nu naar boven. Wil je wat extra zout ‘crunch’, bestrooi dan met nog wat grof gemalen zeezout.

 

Gepubliceerd op 2 oktober 2014


2 reacties

  1. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij koffieklets te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.