Smulpaapje kookt! – Tuinbonen & erwtjessoep



Al eerder schreef ik over het boek My new roots van Sarah Britton. Tijdens haar boekpresentatie was dit een van de eerste gerechtjes die ze liet proeven. Instant geluk. Diepe, rijke smaken. Ultiem comfort food wat mij betreft. En wat blijkt. Super simpel te maken!

Omdat tuinbonen en erwtjes nu in het seizoen zijn gebruikte ik verse, maar het boek geeft aan dat het ook prima met diepvries kan. Dat scheelt weer doppen 😉 Ik maakte deze soep overigens ’s ochtends en vond ‘zo lekker dat het uiteindelijk mijn ontbijt werd 😉

Voor vier personen (als voorgerecht)

250g tuinbonen (netto opbrengst) vers of diepvries
250g doperwten (netto opbrengst) vers of diepvries
675ml groentebouillon
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, grof gehakt
1el olie (het boek beveelt kokosolie aan, ik gebruikte neutrale olijfolie)
rasp ½ citroen + 1el sap
verse dragon, fijngesneden *)

Tuinbonen dubbeldoppen

Breng een pan water aan de kook en kook de tuinbonen hier 2 minuten in. Giet het water af en spoel de tuinbonen met ijskoud water af. Haal het buitenste, grijze vliesje van de tuinbonen (dubbeldoppen noemen ze dat). De binnenste, groene, kern van de tuinboon wip je er nu heel makkelijk uit.

Soep als comfort food

Zet nu een soeppan op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin de knoflook en ui 5 minuutjes aan. Dan de tuinboontjes erbij (hou er een paar achter ter garnering) en de bouillon. Breng aan de kook en laat 8 minuten zachtjes pruttelen. Dan de erwtjes erbij en nog even 2 minuten laten koken. Doe de rasp en het sap van de citroen erbij, als ook de dragon. Begin matig met hoeveel dragon je erbij doet. Het heeft een sterke anijssmaak, die snel te overheersend wordt. Je kunt beter nog wat toevoegen, dan dat je soep te veel naar dragon smaakt.

Puur genieten

Giet dit alles nu in een blender (of pak een staafmixer) en pureer tot een gladde soep en breng op smaak met zout en peper. Wil je toch nog wat extra dragon, voeg dat toe en blend de soep nogmaals. Serveer meteen!

*) Restjes opmaken

Dragon koop je vaak in een redelijk bosje. Je houdt van de dragon uit dit recept dus over. Niet weggooien. Een goede reden om deze hartige gehaktmuffins te maken!

Gepubliceerd op 19 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.