Smulpaapje kookt! – Tuinbonen & erwtjessoep



Al eerder schreef ik over het boek My new roots van Sarah Britton. Tijdens haar boekpresentatie was dit een van de eerste gerechtjes die ze liet proeven. Instant geluk. Diepe, rijke smaken. Ultiem comfort food wat mij betreft. En wat blijkt. Super simpel te maken!

Omdat tuinbonen en erwtjes nu in het seizoen zijn gebruikte ik verse, maar het boek geeft aan dat het ook prima met diepvries kan. Dat scheelt weer doppen 😉 Ik maakte deze soep overigens ’s ochtends en vond ‘zo lekker dat het uiteindelijk mijn ontbijt werd 😉

Voor vier personen (als voorgerecht)

250g tuinbonen (netto opbrengst) vers of diepvries
250g doperwten (netto opbrengst) vers of diepvries
675ml groentebouillon
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, grof gehakt
1el olie (het boek beveelt kokosolie aan, ik gebruikte neutrale olijfolie)
rasp ½ citroen + 1el sap
verse dragon, fijngesneden *)

Tuinbonen dubbeldoppen

Breng een pan water aan de kook en kook de tuinbonen hier 2 minuten in. Giet het water af en spoel de tuinbonen met ijskoud water af. Haal het buitenste, grijze vliesje van de tuinbonen (dubbeldoppen noemen ze dat). De binnenste, groene, kern van de tuinboon wip je er nu heel makkelijk uit.

Soep als comfort food

Zet nu een soeppan op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin de knoflook en ui 5 minuutjes aan. Dan de tuinboontjes erbij (hou er een paar achter ter garnering) en de bouillon. Breng aan de kook en laat 8 minuten zachtjes pruttelen. Dan de erwtjes erbij en nog even 2 minuten laten koken. Doe de rasp en het sap van de citroen erbij, als ook de dragon. Begin matig met hoeveel dragon je erbij doet. Het heeft een sterke anijssmaak, die snel te overheersend wordt. Je kunt beter nog wat toevoegen, dan dat je soep te veel naar dragon smaakt.

Puur genieten

Giet dit alles nu in een blender (of pak een staafmixer) en pureer tot een gladde soep en breng op smaak met zout en peper. Wil je toch nog wat extra dragon, voeg dat toe en blend de soep nogmaals. Serveer meteen!

*) Restjes opmaken

Dragon koop je vaak in een redelijk bosje. Je houdt van de dragon uit dit recept dus over. Niet weggooien. Een goede reden om deze hartige gehaktmuffins te maken!

Gepubliceerd op 19 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.