Tomatenpaprikasaus voor over de pasta

Een variant op mijn meest favoriete pastasaus is deze tomatenpaprikasaus. Zeker voor ouders met kinderen die weinig groente eten is deze saus een uitkomst. Ongemerkt zit ‘ie tjokvol met vitamines. Door de geroosterde paprika echter is de saus wel lekker zoet, dus gegarandeerd een kinderfavoriet.
Voor 3 maaltijden met vier personen
1,5 kg rijpe tomaten, in kwarten
1 pot geroosterde paprika, afgespoeld en grof gesneden
verse basilicum
1 ui, fijngehakt
1 grote teen knoflook, fijngehakt
Pastasaus maak je zelf
Fruit in een grote pan in een lepel olijfolie de ui en knoflook zachtjes aan. Daar gaan de tomaten en paprika bij. Het lijkt in eerste instantie dat je pan overvol is. Maar heel snel gaat het vocht uit de tomaten lopen en wordt alles zacht. Alle tomaten worden pulp en de velletjes laten los. Flink wat verse basilicum erbij en laat alles nu in ruim anderhalf uur helemaal inkoken. Je roert regelmatig even door.
Verse pasta, verse saus
Hoe dik je de saus laat inkoken ligt aan je eigen smaak. Hoe meer je inkookt, hoe intenser de smaak. Maar neem je tijd. Breng op smaak met vers gemalen peper en grof zeezout. Het lekkerste is deze pastasaus natuurlijk met verse, zelfgemaakte pasta en goed wat geraspte Parmezaanse kaas. Maar met welke pasta je het ook eet, lekkerder dan dit wordt het écht niet. Je grijpt nooit meer naar een pot kant en klare saus!
Invriezen
Deze hoeveelheid is ruim genoeg om drie keer met vier personen van te eten, je hebt namelijk maar een goede lepel of twee nodig om heel veel smaak te hebben op je pasta. Laat de saus die je niet gebruikt en wilt invriezen helemaal afkoelen voor je ‘invriest. In de vriezer blijft de saus nog maanden goed.
Gepubliceerd op 23 juni 2014