Smulpaapje kookt! – Tomatengroente soep met gehaktballetjes (ook tips voor vega versie)



Een zelfgemaakte tomatengroente soep, is er iets Hollandser? Toch kun je deze rijk gevulde soep ook heel makkelijk een Italiaanse twist geven.

En al naar gelang je bouillon is hij heel simpel tot een vegetarische soep te maken. Een recept dus waar je alle kanten mee op kunt.

tomaten groentesoep 2017 Smulpaapje

Voor een grote pan tomatengroentesoep

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
40g boter
30g bloem
1el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes met sap (of gepelde tomaten)
600g boerensoepgroente
2 bouillonblokjes (rund of groente)
1L water

Optioneel: 300g gehakt, tot balletjes of stukjes (gare) kip – voor vega versie 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en uitgelekt)

De basis voor zelfgemaakte tomatensoep

Deze tomatengroentesoep begint met de bekende basis van uit en knoflook. Fruit deze een minuut of vijf aan in de boter. Dan de bloem erbij en een minuutje meebakken. Datzelfde daarna met de tomatenpuree, hiermee haal je het zure van de tomatenpuree eraf. Nu de tomatenblokjes erbij. Wil je een Italiaanse variant, kies dan voor tomatenblokjes met basilicum erdoor of voeg dit zelf toe. Het water en de bouillon erbij en alles aan de kook brengen. Daarna het vuur wat zachter en de soepgroente erbij. Kies je voor een vleesvariant en wil je er gehaktballetje door, dan mogen die op dit punt er ook bij. Voor de vegaversie voeg je nu de kikkererwten toe.

Efficiënt koken

Laat de soep nu 10-15 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en breng vervolgens op smaak met ruim versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel nog wat basilicum als je voor de Italiaanse variant gaat. Dien op met lekker vers brood. De soep zit zó bomvol groente dat hij met gemak als maaltijdsoep gegeten kan worden. Dit is overigens ook een soep die zich heel goed laat invriezen. Zorg dan wel dat de soep helemaal is afgekoeld voordat je ‘m in porties invriest.

 

Gepubliceerd op 13 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.