Smulpaapje kookt! – Tomatengroente soep met gehaktballetjes (ook tips voor vega versie)



Een zelfgemaakte tomatengroente soep, is er iets Hollandser? Toch kun je deze rijk gevulde soep ook heel makkelijk een Italiaanse twist geven.

En al naar gelang je bouillon is hij heel simpel tot een vegetarische soep te maken. Een recept dus waar je alle kanten mee op kunt.

tomaten groentesoep 2017 Smulpaapje

Voor een grote pan tomatengroentesoep

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
40g boter
30g bloem
1el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes met sap (of gepelde tomaten)
600g boerensoepgroente
2 bouillonblokjes (rund of groente)
1L water

Optioneel: 300g gehakt, tot balletjes of stukjes (gare) kip – voor vega versie 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en uitgelekt)

De basis voor zelfgemaakte tomatensoep

Deze tomatengroentesoep begint met de bekende basis van uit en knoflook. Fruit deze een minuut of vijf aan in de boter. Dan de bloem erbij en een minuutje meebakken. Datzelfde daarna met de tomatenpuree, hiermee haal je het zure van de tomatenpuree eraf. Nu de tomatenblokjes erbij. Wil je een Italiaanse variant, kies dan voor tomatenblokjes met basilicum erdoor of voeg dit zelf toe. Het water en de bouillon erbij en alles aan de kook brengen. Daarna het vuur wat zachter en de soepgroente erbij. Kies je voor een vleesvariant en wil je er gehaktballetje door, dan mogen die op dit punt er ook bij. Voor de vegaversie voeg je nu de kikkererwten toe.

Efficiënt koken

Laat de soep nu 10-15 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en breng vervolgens op smaak met ruim versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel nog wat basilicum als je voor de Italiaanse variant gaat. Dien op met lekker vers brood. De soep zit zó bomvol groente dat hij met gemak als maaltijdsoep gegeten kan worden. Dit is overigens ook een soep die zich heel goed laat invriezen. Zorg dan wel dat de soep helemaal is afgekoeld voordat je ‘m in porties invriest.

 

Gepubliceerd op 13 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.