Smulpaapje kookt! – Tomatengroente soep met gehaktballetjes (ook tips voor vega versie)



Een zelfgemaakte tomatengroente soep, is er iets Hollandser? Toch kun je deze rijk gevulde soep ook heel makkelijk een Italiaanse twist geven.

En al naar gelang je bouillon is hij heel simpel tot een vegetarische soep te maken. Een recept dus waar je alle kanten mee op kunt.

tomaten groentesoep 2017 Smulpaapje

Voor een grote pan tomatengroentesoep

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
40g boter
30g bloem
1el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes met sap (of gepelde tomaten)
600g boerensoepgroente
2 bouillonblokjes (rund of groente)
1L water

Optioneel: 300g gehakt, tot balletjes of stukjes (gare) kip – voor vega versie 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en uitgelekt)

De basis voor zelfgemaakte tomatensoep

Deze tomatengroentesoep begint met de bekende basis van uit en knoflook. Fruit deze een minuut of vijf aan in de boter. Dan de bloem erbij en een minuutje meebakken. Datzelfde daarna met de tomatenpuree, hiermee haal je het zure van de tomatenpuree eraf. Nu de tomatenblokjes erbij. Wil je een Italiaanse variant, kies dan voor tomatenblokjes met basilicum erdoor of voeg dit zelf toe. Het water en de bouillon erbij en alles aan de kook brengen. Daarna het vuur wat zachter en de soepgroente erbij. Kies je voor een vleesvariant en wil je er gehaktballetje door, dan mogen die op dit punt er ook bij. Voor de vegaversie voeg je nu de kikkererwten toe.

Efficiënt koken

Laat de soep nu 10-15 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en breng vervolgens op smaak met ruim versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel nog wat basilicum als je voor de Italiaanse variant gaat. Dien op met lekker vers brood. De soep zit zó bomvol groente dat hij met gemak als maaltijdsoep gegeten kan worden. Dit is overigens ook een soep die zich heel goed laat invriezen. Zorg dan wel dat de soep helemaal is afgekoeld voordat je ‘m in porties invriest.

 

Gepubliceerd op 13 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.